Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Οι Ρομά, το Χαλάνδρι και ο... επιλεκτικός ανθρωπισμός!

Η πρώτη φορά που άκουσα στην ζωή μου για το πρόβλημα των Ρομά στο Χαλάνδρι ήταν αρκετά χρόνια πριν. Όταν κάποιοι οικογενειακοί φίλοι, που ήταν στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων ενός σχολείου στο Χαλάνδρι μας ανέλυαν το πώς η μαζική εγγραφή τσιγγανοπαίδων στο σχολείο των παιδιών τους είχε ως συνέπεια την επί της ουσίας κατάλυση κάθε έννοιας του διδακτικού προγράμματος, την κατάλυση κάθε έννοιας ενός πειθαρχημένου και σοβαρού σχολικού...
περιβάλλοντος και τελικά ακόμη και τις ανησυχίες των γονέων για ζητήματα υγειονομικού χαρακτήρα.

Ο καταυλισμός αυτός έχει δημιουργηθεί στη περιοχή του Νομισματοκοπείου δίπλα δηλαδή στις εκτάσεις του Νομισματοκοπείου της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Δήμο Χαλανδρίου σε έκταση που ανήκει σε πενήντα τέσσερις ιδιοκτήτες. Σε αυτόν στεγάζονται-εδώ και 40 χρόνια- σε πρόχειρες κατασκευές Ρομά. Το 1999 υπήρξε δικαστική απόφαση για την αποβολή τους, η οποία δεν εκτελέστηκε καθώς ο τότε Δήμαρχος Χαλανδρίου υποσχέθηκε την μεταστέγαση τους και την οποία βέβαια δεν έκανε! Το 2011 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 54 ιδιοκτητών και επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω της απραξίας του Κράτους και των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων να πράξουν τα προβλεπόμενα για τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού.

Η αποζημίωση που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες για την καταπάτηση των οικοπέδων τους από διαφυγόντα κέρδη δεν έγινε δεκτή καθώς η εν λόγω έκταση ήταν εκτός σχεδίου πόλεως και επομένως μη αξιοποιήσιμη, καθεστώς το οποίο -μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό- θα αλλάξει γεγονός που καθιστά πλέον την έκταση προσοδοφόρο τεμάχιο, έκταση φιλέτο. Στις 4/9/2012, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής , ανατίθεται στην εταιρεία "Επιχειρήσεις Αλεξάνδρου Α.Ε.Β.Τ.Τ.Ε." η «εκτέλεση της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή " Πεύκο Πολίτη " στο Δήμο Χαλανδρίου»

Στις 18-9-2012 υπήρξε εισαγγελική εντολή εκκένωσης του καταυλισμού , η οποία πήρε αναβολή για δύο μήνες, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες των ίδιων των Ρομά αλλά και διαφόρων αριστεριστών αλληλέγγυων, γιατί βέβαια δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για τον χώρο μετεγκατάστασης τους. Σίγουρα η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί αρκετά από το 2006. Όταν και το πρόβλημα μαζικοποιήθηκε, μετά την έλευση τσιγγάνων – ρομά – αθιγγάνων, από τις βαλκανικές χώρες. Ο αριθμός των τσιγγάνων που υπήρχαν στην χώρα δεν δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα. Η αύξηση όμως κατά δεκάδες χιλιάδες και μπορεί και εκατοντάδες τσιγγάνων από Βουλγαρία – Ρουμανία και Κοσσυφοπέδιο (κάποιοι από αυτούς είχαν διωχθεί από την Γαλλία μαζικά μετά την εκεί εκκαθάριση πάρα πολλών καταυλισμών τους, ενώ άλλοι από την Ιταλία όπου κατηγορήθηκαν για ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας) σίγουρα διόγκωσε τα προβλήματα, καθώς αυτοί έφεραν μαζί και πολλές από τις συνήθειές τους. 

Στο Χαλάνδρι, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνον σε επίπεδο σχολείων, αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας, καθώς πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που επανειλημμένα εξέφραζαν τα παράπονα και τους φόβους τους για την συμπεριφορά των τσιγγάνων του καταυλισμού. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στον συγκεκριμένο καταυλισμό όμως αναδεικνύουν το πώς οι τσιγγάνοι-ρομά, έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόσουν αυτά τα οποία άλλοτε υποσχόντουσαν ότι θα κάνουν και προστάτες και βοηθοί τους σε αυτό είναι διάφοροι αριστεριστές, οι οποίοι στο όνομα ενός κίβδηλου ανθρωπισμού επιδιώκουν να διαιωνίσουν ένα πρόβλημα. 
Όμως ιδιαίτερη σημασία είχαν οι τοποθετήσεις δύο ανθρώπων για το θέμα. Τοποθετήσεις οι οποίες πραγματικά μου προκάλεσαν έκπληξη.

Ας αρχίσουμε με αυτή του Θάνου Τζήμερου, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έγραψε: Εδώ και 40 χρόνια μερικές οικογένειες τσιγγάνων καταπατούν οικόπεδα που έχουν ιδιοκτήτες στο Χαλάνδρι. Οι ιδιοκτήτες πληρώνουν κανονικά φόρους για μια περιουσία που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Έχουν εκδοθεί άπειρες δικαστικές αποφάσεις απομάκρυνσης των καταπατητών. Καμία δεν εφαρμόστηκε με πρωτοστατούντες τους υπέρμαχους της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Όπου ατομικό δικαίωμα, α λα Ελληνικά, δεν είναι η νομή της περιουσίας αλλά η καταπάτησή της!!! Αλλά είναι πολλά τα λεφτά και πολλές οι ψήφοι Άρη. Όλα τα χρήματα των προγραμμάτων "ενσωμάτωσης" των τσιγγάνων στην κοινωνία τα έφαγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε συνεργασία με τους αρχηγούς των τσιγγάνων. Και επειδή είναι δημότες Χαλανδρίου και ψηφίζουν, οι πολιτικάντηδες τους έκαναν πλάτες έναντι ψήφων, τις ίδιες που κάνει σήμερα ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Χαλανδρίου, εκλεγμένος με τη στήριξη Σύριζα και Ανταρσύα.

Πού θα πάνε; λένε κάποιοι ευαίσθητοι α λα καρτ. Όπου θέλουν και όπου μπορούν, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες, που έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Αν θέλουν να μείνουν σε τσαντίρια ή παραπήγματα, θα βρουν μια έκταση, θα μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη της, θα κανονίσουν το νοίκι και θα εγκατασταθούν εκεί με κανονική σύνδεση για ρεύμα και νερό, σχολείο για τα παιδιά και συνθήκες υγιεινής. Και με κάποιο κανονικό επάγγελμα πέρα από τις κλοπές καλωδίων, σχαρών υπονόμων και αγαλμάτων.
Εφόσον κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να καταπατήσει περιουσία άλλου, γιατί να έχει ο τσιγγάνος; Εφ' όσον κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά του την υποχρεωτική εκπαίδευση και να τα στέλνει να ζητιανεύουν (έκθεση ανηλίκου λέγεται αυτό) γιατί να έχει ο τσιγγάνος;
Φτάσαμε να γίνουμε ρατσιστές από την ανάποδη. Δήλωσες ρομά; Μπορείς να κάνεις τα πάντα και κανένας να μην σε ενοχλεί. Καιρός να τελειώνει και αυτό το μεταπολιτευτικό έθιμο. Περιμένω επιτέλους στο Χαλάνδρι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Αλλά ιδιαίτερα σοβαρές για το ζήτημα ήταν και οι καταγγελίες του κ. Αϊβαλιώτη, στελέχους του ΛΑΟΣ και πρώην Ευρωβουλευτή ο οποίος έκανε μία σειρά από καταγγελίες για το τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο καταυλισμό αναρωτώμενος ανάμεσα στα άλλα:
Ελαβε κάθε μια οικογένεια από τους λεγόμενους "Ρομά" ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΝΑΙ ή ΟΥ, 60.000 ΕΥΡΩ;...Υπάρχει, ναι ή ου, σχετικό έγγραφο του 2008 που ενημερώνει για τα 60 χιλιάρικα ανά οικογένεια "Ρομά" το οποίο έστειλε στην Βουλή ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος;... Πού πήγαν αυτά τα 60.000 ευρώ ανά οικογένεια που εισέπραξαν οι "Ρομά" οι οποίοι ούτε τότε μετακινήθηκαν;...

Εγινε έλεγχος για την χρήση τους;...
- Ο νέος οικισμός που δημιουργήθηκε στα Μέγαρα για τους «Ρομά» του Χαλανδρίου γιατί φτιάχτηκε;… Σε ποια άλλη περίπτωση το Ελληνικό κράτος έκανε το ίδιο;
- Δόθηκαν σχεδόν 2.000.000 ευρώ για "έργα καθαριότητας" στον παράνομο καταυλισμό, αφού ακόμη και τον χειμώνα έχουμε απίστευτη μύγα και δυσωδία, περιττώματα και αποχετεύσεις τρέχουν μπροστά στα σπίτια μας, έχουμε βουνά από σκουπίδια παντού κλπ;...
- Εχουν κάνει στο παρελθόν επιχειρήσεις στον παράνομο καταυλισμό τα ΕΚΑΜ;... Τι έψαχναν; ...Η ΕΥΠ έχει ασχοληθεί με τον παράνομο καταυλισμό και γιατί ;..
Όπως καταλαβαίνει κανείς οι προβληματισμοί τόσο σχετικά με το μέλλον του καταυλισμού (αλλά και όσων έχουν την ατυχία να είναι περίοικοί του) είναι πολλοί! Και αναρωτιέται κανείς ποιοί και γιατί δεν θέλουν να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα! Είναι ο επιλεκτικός ανθρωπισμός τους ή μήπως άλλα συμφέροντα;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου