Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δεν είναι ο ...Ιλισσός, αλλά ο Κηφισός το Άγαλμα της Μετόπης

Από τον Ιάσωνα

Δεν θα κρίνω την επαίσχυντη και γελοία πράξη ι του Βρεταννικού μουσείου να δανείσει τα κλεμμένα αγάλματα του Παρθενώνα στην Ρωσία!!! Ούτε και της Ρωσίας να τα δεχθεί την κλεπταποδοχή αντιί π.χ να την αρνηθεί και να υποστηρίξει την επιστροφή τους στην Αθήνα ως μεγαλύτερη τιμή για τα 250 χρόνια που γιορτάζει το μουσείο Ερμιτάζ...

Ασύλληπτη σκέψη για μαι χώρα που κυβερνά ένας θαυμαστής του ολοκληρωτισμού και της βίας όπως ο Πούτιν.. 

Ίσως βέβαια και τα μουσεία μας και ο αρχαίος πλούτος που μας δώρισαν οι πρόγονοί μας να κινδυνεύουν από Βανδάλους που δείχνουν τον "πολιτισμό" τους στις νέες εθνικές εορτές (Πολυτεχνείο, Γρηγηορόπουλος, Απεργί Ρωμανού κλπ) όπως την δείχνουν στα βαμμένα και κατεστραμμένα αγάλματα που στολίζουν το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία.. 

Είναι το αίσχος της Νέας Ελλάδας των Νεοελλήνων ΡΩΜΑΝΩΝ.. 

Όμως δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο, ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας "επιστήμων," αρχαιολόγος, έστω και δημοσιογράφος που να διορθώσει το λάθος. 
Διότι δεν είναι το κλεμμένο άγαλμα που μετεφέρθη στην Πετρούπολη ο Θεός Ιλισός, αλλα ο Θεός Κηφισός. 
Κατ τα άλλα μαχόμεθα και δικαίως για την επιστροφή των γλυπτών, πλην όμως επιδεικτικά τα αγνοούμε. 

Επισυνάπτω την είδηση, όπως δημοσιεύθηκε ως επίσης και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άγαμα είναι ο Θεός Κηφισσος και όχι ο Θεός Ιλισός...

Α) Η ειδησις 

"Αυτοψία" στην Αγία Πετρούπολη για τη νέα περιπέτεια των Γλυπτών

Ο θεός ποταμός Ιλισός εκτίθεται μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου
στη Ρωμαϊκή Αυλή του Νέου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.
Κάμερον: Η Ρωσία σίγουρα θα μας επιστρέψει τον "Ιλισσό"


Β) Οι αποδείξεις και τα στοιχεία για τον Θεό Κηφισσό Όχι Ιλισσό

1. Τα γλυπτα του Παρθενωνος.




σελις 10 ο Κηφισος / 
____________________________________ 

Kηφισός, ο κυριότερος ποταμός του Αττικού λεκανοπεδίου, έδινε ζωή στην Αθηναϊκή πεδιάδα και ήταν θεοποιημένος στην αρχαιότητα. Σε παραστάσεις του 5ου αι. π.Χ. εμφανίζεται με κέρατα ταύρου στο κεφάλι. Και ο Ευριπίδης τον αποκαλεί ταυρόμορφο (Ίων στ. 1261 ω ταυρόμορφον όμμα Κηφισού). Αυτό μη μας εκπλήσσει διότι οι αρχαίοι Έλληνες συχνά φαντάζονταν τους ποταμούς με μορφή ταύρου. Ο ταύρος είναι ιδιαίτερα ορμητικό ζώο, κι έτσι ταιριάζει με το ορμητικό ρεύμα ενός ποταμού. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ταύρος αποτελούσε ιερό ζώο του Ποσειδώνα που ήταν θεός του υγρού στοιχείου.Η εγγονή του Κηφισού Πραξιθέα υπήρξε σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα (Απολλόδ. 3.196). 

Ο Θησέας, ο κατ’ εξοχήν Αττικός ήρωας, στον δρόμο από την Τροιζήνα προς την Αθήνα εξόντωσε πολλούς κακοποιούς (Περιφήτης, Σίνις, Προκρούστης, κτλ.). Στις όχθες του Κηφισού τον εξάγνισαν από τους φόνους οι Φυταλίδες που ασχολούνταν ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της συκιάς (πολύ σημαντική από εμπορική άποψη για την Αθήνα) και λάτρευαν τον Ποσειδώνα. Οι Φυταλίδες ήταν απόγονοι του Φυτάλου ο οποίος κάποτε είχε φιλοξενήσει τη θεά Δήμητρα όταν έψαχνε να βρει την κόρη της Περσεφόνη, και η θεά από ευγνωμοσύνη του δίδαξε την καλλιέργεια της συκιάς. Ο εξαγνισμός του Θησέα έγινε στον βωμό του μειλίχιου Δία (= πράος, ήπιος) που βρισκόταν στις όχθες του ποταμού (μάλλον εκεί όπου σήμερα το εκκλησάκι του Αγ. Σάββα).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου