Όταν κάποτε η αρμόδια αρχή ήθελε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής "φούσκας" κατά την περίοδο του "πυρετού" του χρηματιστηρίου, το θέρος του ’99, διέρρευσε μερικά στοιχεία σε μια οικονομική εφημερίδα, που βγήκε με τίτλο «Μετοχές Φούσκες στο χρηματιστήριο» και σαν παράδειγμα ανέφερε τη συγκεκριμένη που είχε αρνητική καθαρή θέση…
Την επομένη η αρμόδια αρχή ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, αλλά ελάχιστοι αποκωδικοποίησαν το μήνυμα που έγινε προσπάθεια να δοθεί, καθώς όπως είχε πει ο λόρδος Όβερστοουν, καμία προειδοποίηση δεν μπορεί να σώσει τους ανθρώπους από τη μανία του εύκολου πλουτισμού…
Το ίδιο ισχύει και για την προοπτική απόκτησης εξουσίας.
Ένα μήνυμα λοιπόν δίνεται ενίοτε ευθέως και ενίοτε δια της πλαγίας μέσω της διάψευσης ή επιβεβαίωσης κάποιας εκδοχής του.
Την «πάσα» την εβδομάδα που πέρασε την έκανε η μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt.
«Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που βασιζόταν σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας.
Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων…»
Λίγες ώρες αργότερα, πηγές της ΕΚΤ διέψευδαν το ρεπορτάζ λέγοντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ενταχθούν στον ELA ή να δώσουν άλλης μορφής εγγυήσεις (collateral) και δεν θα μείνουν χωρίς ρευστότητα, ακόμα κι αν η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος από 1/1/2015.
Αναλυτικά ο ελληνικός τύπος δημοσίευσε τα εξής:
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς ρευστότητα, απαντούν κύκλοι της ΕΚΤ στο σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο, η Τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014.
Οι συγκεκριμένες πηγές διευκρίνιζαν ότι τα δημοσιεύματα περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τόνιζαν ότι η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήθηκε σαν διαπραγματευτικό όπλο…».
Για όποιον θέλει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές ο συνδυασμός δημοσιεύματος και διαρροής αποτελεί μια υπενθύμιση πως πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα πιστόλι, το οποίο δεν προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε, αλλά εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει.
Επιστροφή στο μηχανισμό ELA σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες επιστροφή στην κατάσταση του 2012, όπου όμως εκτός από το μηχανισμό ELA χρειάστηκαν και αρκετές νταλίκες με μετρητά προκειμένου να μην μείνει ούτε ένα ATM της επικράτειας ούτε λεπτό χωρίς μετρητά και προκύψει πανικός.
Αν όμως ο μηχανισμός αυτός ήταν επωφελής για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, οι τράπεζες δεν θα ξόδευαν ό,τι μπορούν από τα κεφάλαια της ανακεφαλαίωσης για να το αποφύγουν.
Μια επιστροφή στην κατάσταση του 2012 θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα για τη συνέχεια, ανάγκη νέων ανακεφαλαιώσεων οι οποίες αν εξαντληθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητηθούν με νέες μεθοδεύσεις.
Η ΕΚΤ λοιπόν επισήμως διέψευσε το δημοσίευμα του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών αλλά επί της ουσίας επεσήμανε τη δυνατότητα αυτού να προκύψει αν τα πράγματα ξεφύγουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα δεν αφορά αποκλειστικά την παρούσα κυβέρνηση αλλά συνολικά την ελληνική πλευρά.
Τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός πως το μήνυμα αυτό προέκυψε μερικές μέρες μετά τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην τηλεόραση του Σκάι όπου σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε την πιθανότητα η ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες προς τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης απέναντι στην κυβέρνηση η οποία τα δυο τελευταία χρόνια εκμεταλλεύτηκε την παρουσία της ακραίας ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να πετύχει υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.
Να πετύχει δηλαδή την εκταμίευση δόσεων χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.
Υπάρχουν δυο σενάρια το προσεχές διάστημα:
Το ένα είναι συμφωνία κυβέρνησης Τρόικας και εκλογή προέδρου δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτό σημαίνει αποφυγή πρόωρων εκλογών και υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την Τρόικα από την παρούσα κυβέρνηση.
Το ένα είναι συμφωνία κυβέρνησης Τρόικας και εκλογή προέδρου δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτό σημαίνει αποφυγή πρόωρων εκλογών και υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την Τρόικα από την παρούσα κυβέρνηση.
Το δεύτερο είναι μη εκλογή προέδρου, πρόωρες εκλογές και κλήση από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα προκειμένου να εκταμιευτούν ομαλά οι υπόλοιπες δόσεις, αλλά να συνεχίσουν και οι στρόφιγγες της ΕΚΤ να είναι ανοιχτές προς τις ελληνικές τράπεζες.
Στο σκηνικό αυτό τα δημοσιεύματα της εβδομάδας που πέρασε υπενθύμισαν την παρουσία της ΕΚΤ και τον ασφυκτικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει με τη ρευστότητα των τραπεζών.
Προκειμένου να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες προς τις τράπεζες μιας χώρας η Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται απόφαση των 2/3 του συμβουλίου της, κάτι που δεν μοιάζει διόλου δύσκολο για κάποιον που απειλεί με προσφυγή με μονομερείς ενέργειες διαγραφής χρέους…
Καιροί ου μενετοί λοιπόν για την τρόικα και το ΔΝΤ… εν αντιθέσει με την ελληνική πλευρά που νομίζει πως ο χρόνος σταμάτησε να μετρά εναντίον μας το 2012.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου