Ζήτημα ακυρότητας νομοθετικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με τα μνημόνια και ψηφίστηκαν την προηγούμενη περίοδο ήγειρε χθες ανάβοντας φωτιές στο πολιτικό σκηνικό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικαλούμενη θέμα ελλιπούς-αντικανονικής σύνθεσης της Ολομέλειας, εξαιτίας της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες. Χωρίς να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς το σε ποιες ρυθμίσεις αναφέρεται, είπε πως το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες εξέτασης του εν λόγω σοβαρότατου ζητήματος.
Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι το θέμα αφορά περιπτώσεις ρυθμίσεων και διατάξεων που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών, με πλειοψηφία η οποία ήταν κατώτερη των 151 θετικών ψήφων, και από τις οποίες απουσίαζαν εξαιτίας εισαγγελικής απόφασης τα μέλη της Κ.Ο. της Χ.Α. που έχουν προφυλακιστεί. «Ευθέως σας λέω ότι υπάρχει ζήτημα ακυρότητας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, για να συμπληρώσει: «Κάποιοι ανησυχούν μήπως ακυρωθούν μνημονιακές ρυθμίσεις». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, το ζήτημα της παρουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α. είχε θέσει η πρόεδρος της Βουλής και στη συνεδρίαση, αντικείμενο της οποίας ήταν η λήψη απόφασης επί αιτήματος για άρση ασυλίας του κ. Αδ. Γεωργιάδη. Είχε, τότε, μιλήσει για μη επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση σχολιάζοντας με εντονότατο ύφος τις επισημάνσεις της προέδρου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος έλεγε – σχεδόν διαβλέποντας τι θα ακολουθούσε: «Θέσατε εκ του πλαγίου ζήτημα νόμιμης συγκρότησης και άρα, νόμιμης λήψης αποφάσεων και για το παρελθόν».
Στα χθεσινά, άμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ.: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει τη Χ.Α. ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση πού οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγές από τον χώρο της «γαλάζιας» αντιπολίτευσης σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα σημείωναν ότι σε καμία από τις περιπτώσεις ψηφοφοριών στις οποίες φαίνεται να αναφέρεται η κ. Κωνσταντοπούλου η διαφορά ψήφων δεν ήταν τέτοια που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως η παρουσία των προφυλακισμένων θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ωστόσο η ένσταση «ακυρότητας» δεν μοιάζει να στηρίζεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία, ερχόταν ο αντίλογος στο Περιστύλιο.
Δεύτερη πρωτοβουλία που επίσης αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, είναι εκείνη που έχει σχέση με τη –γνωστή από πρόσφατες τοποθετήσεις της– επικείμενη πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής να δρομολογήσει τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Εκφράζοντας τη θέση της ότι «μεγάλο μέρος του χρέους είναι απεχθές και επονείδιστο», υποστήριξε ότι η εν λόγω επιτροπή θα στελεχωθεί από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες με ειδίκευση και εμπειρία στο θέμα, για να προσθέσει ότι η έρευνα θα πάει «όσο πίσω χρειάζεται». Απαντώντας δε σε ερωτήσεις σημείωσε ότι σκανδαλώδεις συμβάσεις του παρελθόντος (μίλησε για «συμβάσεις μίζας», αναφερόμενη σε Ζίμενς και εξοπλιστικά) μπορεί να συνδέονται με τη δημιουργία μέρους αυτού του χρέους.
Κατά τα λοιπά, προανήγγειλε αλλαγές σε πολλά επίπεδα ως προς τη λειτουργία της Βουλής: μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αλλαγή στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης (με ομαδοποίηση ερωτήσεων προς υπουργούς), μίλησε για σχεδιασμό ενεργειών με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της Βουλής, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι αύριο θα ζητήσει από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς κ. Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να αποδώσουν στο Κοινοβούλιο τους χώρους των γραφείων που κατέχουν στο κεντρικό κτίριο, προκειμένου αυτοί να αποδοθούν σε εκλεγμένους βουλευτές για υποστήριξη του έργου τους.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου