Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τους στρέψαμε εναντίον μας

Μέχρι τώρα η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θεωρούσε ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν να επέλθει συμφωνία, ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ήδη όμως, οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στην στροφή αυτή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έχει παίξει τεράστιο ρόλο η στάση της ελληνικής Κυβερνήσεως. Κάποια στελέχη της θεωρούν ότι με το να «δοκιμάζουν» τους εταίρους και να συνεχίζουν την διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή θα πετύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά οι εξελίξεις τους διαψεύδουν.

Το λάθος έγκειται στο ότι προεξοφλούν την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Όμως αυτό που θεωρείτο δεδομένο από το 1979, όταν υπεγράφη η συνθήκη προσχωρήσεως της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, σήμερα δεν είναι και τόσο δεδομένο. Διότι κατά το κοινώς λεγόμενο, το έχουμε κουράσει! Και έχουμε εξοργίσει όλο τον κόσμο με την στάση μας και την αναποφασιστικότητα μας.

Η συμπεριφορά των κυβερνώντων προς τους εταίρους μας, είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμμορφωνόμαστε. Ακόμη και οι ενδυματολογικές επιλογές τους, αυτό υποδηλώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού. Δεν είναι λοιπόν παράλογο πως μετά από τόσες συναντήσεις και συσκέψεις οι ξένοι δεν κρύβουν πλέον τα λόγια τους και αντιδρούν, προειδοποιώντας την χώρα μας.

Έως πρόσφατα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν μόνο θετικές και αισιόδοξες δηλώσεις για το μέλλον της Ελλάδος. Παρ’ όλες τις «απρέπειες» των Ελλήνων ομολόγων τους, συνέχιζαν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Όμως φαίνεται ότι εκείνοι είχαν λάβει πιο σοβαρά την παραμονή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, από ότι η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση.

Αρχικά, αυτό μπορούσε να αποδοθεί στην απειρία της Κυβερνήσεως Τσίπρα. Μετά από τόσους μήνες όμως, δεν μπορεί πλέον κανείς να το δικαιολογήσει. Σήμερα αρκετοί υπουργοί δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν συμφωνία, εάν δεν ικανοποιεί αυτά που ζητούν. Ουσιαστικά λένε ότι θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους. Και με την στάση τους έχουν κουράσει τόσο τους ξένους όσο και τους Έλληνες.

Οι πολίτες που τους ψήφισαν και τους έφεραν στην εξουσία πίστεψαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους ότι δεν διακινδύνευαν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν και να εργάζονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια μόνο θετικά μπορεί να φέρει. Αυτό φάνηκε και από την μαζική συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνώντες δείχνουν να μην επηρεάζονται. Προσωπικά για τον κ. Πρωθυπουργό, θα έλεγε κανείς ότι, ως νέος άνθρωπος, δεν μπορεί να αγνοεί αυτά που γίνονται γύρω του. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας έδινε την εντύπωση ότι δεν θα διακινδύνευε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Τις τελευταίες ημέρες όμως, έχει αναλάβει τεράστιο εθνικό ρίσκο.

Εάν η χώρα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό το τόσο αυτονόητο το αμφισβητούν οι κυβερνώντες; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν κουράσει τους πάντες; Δεν βλέπουν ότι με την στάση τους έχουν στρέψει τους Ευρωπαίους εναντίον μας και ότι πολλοί έφθασαν πλέον να μην επιθυμούν συμφωνία;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου