Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με την πιθανή κατάρρευση της χώρας

Επενδύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ στην πτώση του ΧΑΑ και κάποιοι «χτίζουν» και πολιτικές καριέρες.

«Από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) κάποιοι κυριολεκτικά θα θησαυρίσουν. Και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και υψηλά ιστάμενοι παράγοντες των κυβερνώντων κομμάτων. Τζογάρουν χοντρά στην πτώση του ΧΑΑ και, αν η Ελλάδα πτωχεύσει έστω και εντός ευρωζώνης, θα βγάλουν πολύ χρήμα. Φανταστείτε ότι με 122.000 ευρώ ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει 1.000.000 μετοχές συγκεκριμένης τράπεζας. Αν αύριο οι μετοχές αυτές, από 0,122 ευρώ πάνε για παράδειγμα στα 0,16 ευρώ, έχουμε καθαρό κέρδος πάνω από 40.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράλληλες επενδύσεις και σε νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο και η σουηδική κορώνα, που έχουν καλές αποδόσεις όσο η Ελλάδα παίζει με τους θεσμούς της Ευρώπης». 

Γνωστός Βέλγος χρηματιστής και με αρκετή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, ο Ντενί Αστιερπέρ πιστεύει στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και έχει επενδύσει αρκετό χρήμα στην περίφημη «κωλοτούμπα». Δεν είναι μόνος του, όμως. Μπάλα στο ίδιο γήπεδο παίζουν και γνωστά διεθνή hedgefunds, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό Eaglevale Patrners που διαχειρίζεται πάνω από 1.500εκ. δολάρια και διευθύνεται από τον Μαρξ Μεζβίσνκι, σύζυγο της κόρης του ζεύγους Κλίντον, που διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, θαυμάστρια του πρωθυπουργού μας. Δεν μπορούμε να μάθουμε ποιες είναι οι επενδύσεις του fund αυτού στην Ελλάδα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για 20-40 εκ. δολάρια. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το fund θα μπορούσε μέσα σε έναν χρόνο να αποκομίσει άλλα τόσα, καθ’ όσον το ΧΑΑ έχει πιάσει σχεδόν πάτο.

Στον πάτο αυτόν, οι πληροφορίες μας λένε ότι επενδύει και γνωστό εφοπλιστικό hedge fund, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου και προφανώς με τον ίδιο.

Ελλάδα παίζει επίσης και το hedgefundThirdPoint, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που ενδιαφέρεται για την χώρα μας και τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν. Υπενθυμίζουμε ότι ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Λεμπ, ο οποίος συμμετέχει με ποσοστό 45% στην Ενεργειακή Αιγαίου. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 200 εκ. δολαρίων στον Πρίνο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Σημειώνουμε δε ότι Έλληνες νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας διατηρούν καλές σχέσεις με γνωστά στελέχη της κυβέρνησης, που τούς έχουν διαβεβαιώσει ότι «συμφωνία θα υπάρξει». Και βέβαια, στην περίπτωση αυτή, δεν θα είναι καθόλου δυσαρεστημένοι αυτοί που θα κληθούν να κάνουν ταμείο. Υποθέτω ότι καταλαβαινόμαστε…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου