Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η διάλυση των ψευδαισθήσεων και ο "Ασκός του Αιόλου".

Τέσσερις μήνες παρήλθαν από την έλευση στην εξουσία της νέας συγκυβέρνησης «ροζ αριστερών» και «ψεκασμένων λαϊκιστών» και το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις των «αγανακτισμένων» ψηφοφόρων που έφεραν στην εξουσία αυτή την κυβέρνηση-φρανκενστάιν, πειθόμενοι αφελώς από τα χονδροειδή ψεύδη περί «σκισίματος των μνημονίων», περί «αποπομπής της τρόικας», περί ανακάμψεως της οικονομίας και τις λοιπές ανεδαφικές προεκλογικές υποσχέσεις… Αντ’ αυτών, στο διάστημα των τεσσάρων μετεκλογικών μηνών, όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί και παράλληλα το (όποιο εναπομείναν) διεθνές κύρος της χώρας έχει καταρρεύσει. Μόνο «ανδραγάθημα» της νέας κυβέρνησης ήταν να πείσει τους δημοσιογράφους να αποκαλούν την «τρόικα», «θεσμούς» και το «μνημόνιο», «συμφωνία»…

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι δανειστές (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κράτη της ευρωζώνης) διστάζουν ακόμη να «τραβήξουν την πρίζα» καίτοι είναι γνωστό ότι είναι τώρα πια πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και θωρακισμένοι σε σύγκριση με το παρελθόν, ενόψει της διαφαινoμένης (και επίσημης πια) ελληνικής χρεωκοπίας, η οποία μοιάζει πλέον αναπόφευκτη εντός του διανυομένου μηνός, αφού αρκεί η αθέτηση πληρωμής των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ (τις οποίες αποφασίσαμε να συμπτύξουμε σε μία και να μεταθέσουμε την πληρωμή τους για το τέλος του μηνός, κίνηση που παρόμοιά της μόνον η …Ζάμπια έχει πράξει στο παρελθόν!) για να κηρυχθούμε και επισήμως χρεωκοπημένη χώρα (fail state). Η εξήγηση για το μη τράβηγμα της πρίζας είναι προφανώς ότι χρωκοπία χώρας της ευρωζώνης δεν έχει ξανασυμβεί, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την προεξόφληση ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες που θα πλήξουν τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ή ακόμα και την ούτως ή άλλως εύθραυστη παγκόσμια οικονομία. Ο φόβος απρόβλεπτων αλυσιδωτών αντιδράσεων είναι που συντηρεί ακόμα κάποια μορφή συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Αυτή άλλωστε ήταν, όπως καλά φάνηκε, η μοναδική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ένα ιδιότυπο «chicken-game» κατά το οποίο απειλούμε ως χώρα να αυτοκτονήσουμε, πυροδοτώντας την βόμβα (της χρεωκοπίας) με την οποία είμαστε ζωσμένοι, ελπίζοντας ότι ο φόβος πως κάποια από τα θραύσματα της έκρηξης μπορεί να πλήξουν και τους πιστωτές μας, θα τους κάνει να υποκύψουν στον εκβιασμό μας, ενδίδοντας στις αξιώσεις μας. Αν όμως δεν ενδώσουν (και οι τελευταίες εξελίξεις κάτι τέτοιο προμηνύουν) η έκρηξη θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα την δική μας οικονομική (και όχι μόνο) κονιορτοποίηση!

Διότι, αποκλεισμένοι από κάθε πηγή δανεισμού, πλήρως εξαρτημένοι, ενεργειακά, βιομηχανικά (έως και διατροφικά), από τις εισαγωγές προϊόντων (και πρώτων υλών για την αναιμική, υποτυπώδη βιομηχανία μας) και με ένα νέο, με βεβαιότητα πληθωριστικό και εντελώς ανυπόληπτο, νόμισμα, το μέγεθος της πτώσεως του βιοτικού επιπέδου θα είναι αδιανόητη, συγκλονιστική! Όσοι έχουν αναμνήσεις από την οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης προ της πτώσεως των κομμουνιστικών δικτατοριών μπορούν ίσως να φανταστούν μια Ελλάδα η οποία θα χαρακτηρίζεται από ελλείψεις καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων, άδεια ράφια στα καταστήματα, εμφάνιση μαυραγοριτών, συμμοριών κατσαπλιάδων, κλπ, κλπ.

Ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση θα είναι το λιγότερο κακό από τα επερχόμενα δεινά εφόσον το ανωτέρω σενάριο επαληθευθεί. Ίσως δε να αποτελέσει την αναγκαία σφαλιάρα αφυπνίσεως ενός ναρκωμένου από δεκαετίες δημοκρατικής ασυδοσίας, επίπλαστης και μαλθακίζουσας ευωχίας, διαφθοράς και ηθικής εξαχρειώσεως, λαού. Υπάρχουν και χειρότερα παρεπόμενα, εφόσον ανοίξει ο ασκός του Αιόλου:
Ζητήματα εθνικής ασφαλείας αμέσως θα εγερθούν. Μία χώρα με αποδυναμωμένο στράτευμα, π.χ. με καθηλωμένα πολεμικά αεροσκάφη (ελλείψει καυσίμων και ανταλλακτικών) και με καταπτοημένο (αν όχι και υποσιτιζόμενο) πληθυσμό, θα ανοίξει τις ορέξεις των αναθεωρητών (εξ ανατολών) γειτόνων, παράλληλα με τους οποίους θα βρεθούν στον πειρασμό να συντονιστούν και άλλοι βαλκάνιοι άσπονδοι «φίλοι» και εχθροί με παλαιόθεν επεκτατικές εις βάρος της Ελλάδος βλέψεις, που θα δουν μια μοναδική ευκαιρία να αρπάξουν κάτι από το κουφάρι μιας αποσυντιθέμενης και καταρρέουσας χώρας… Σε συνάρτηση με τον παράγοντα αυτόν θα πρέπει να εξεταστεί και ο διογκούμενος κίνδυνος από την ενεργοποίηση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, που μπορεί κάποιοι να αντιμετωπίσουν τώρα ως αστείο, αλλά, με μία χρεωκοπημένη Ελλάδα ενδέχεται να βρει γόνιμο έδαφος, με δεδομένον μάλιστα τον συνεχιζόμενο μαζικό εποικισμό της χώρας από μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων είναι βέβαιον ότι εισέρχονται και τζιχαντιστές με σκοπό την μεταφορά του τζιχάντ (και) σε Ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όλα αυτά βρίσκονται πλέον πολύ κοντά. Καλούνται λοιπόν άπαντες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προετοιμασμένοι για τις χειρότερες εξελίξεις που ενδέχεται να συμβούν εντός των επομένων εβδομάδων ή και ημερών. Χρήματα, τρόφιμα, καύσιμα και μέσα αυτοπροστασίας πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα στον καθένα. Ο νοών νοείτω…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου