Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Να πατάξουμε τον λαϊκισμό!

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κουραστήκαμε να εκλιπαρούμε ο ένας τον άλλον για το καλύτερο ψέμα. Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν θα γίνει ποτέ.

Ο ελληνικός λαός σύρθηκε σε έναν ακόμα εξευτελισμό από τους πολλούς της ιστορίας του. Ακολουθώντας μία απολύτως προβλεπόμενη αφήγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε την άγνοια των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τα ταπεινά τους ένστικτα σε σημεία διεκδίκησης και πολιτικών απαιτήσεων. Λειτούργησε σαν χιονοστιβάδα ανευθυνότητας και παρέσυρε στον παραλογισμό ολόκληρη την κοινωνία. Και όπως ήταν φυσικό, οδήγησε τους πάντες σε αδιέξοδα που το μόνο που απέφεραν ήταν εθνική ταπείνωση, πολιτική κατάθλιψη, οικονομική καταστροφή και διχασμό μεταξύ των ανθρώπων.

Για όλα αυτά, ο χρόνος θα δείξει αν το μάθημα θα φέρει αποτέλεσμα. Το πέρασμα σε μια άλλη εποχή θα αποκαλύψει πόσα αποθέματα ορθολογισμού έχουμε για να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Γιατί τα «δίδακτρα» που θα πληρώσουμε θα είναι δυσβάστακτα, αλλά ίσως μας οδηγήσουν στην ωριμότητα της αντίληψης για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι από μόνη της, η έκβαση της κατάστασης θα οδηγήσει στον αφορισμό του λαϊκισμού. Γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο πολιτικό φαινόμενο αλλά κυρίως πολιτιστικό. Θα σταματήσουν άραγε οι τηλεπερσόνες να θλίβονται για το κακό που χτύπησε τον «αγαπημένο» τους λαό; Θα σταματήσει η Εκκλησία να «υπερασπίζεται» το ποίμνιο της; Ή μήπως δεν θα προκύψουν νέες δυνάμεις «ηρώων» που προδόθηκαν από τον Τσίπρα, ενώ οι ίδιοι ήταν έτοιμοι να «περιθάλψουν» τον λαό τους; Aυτόν που πάντα επιθυμούν να συντηρούν άρρωστο και αναξιοπαθούντα.

Είναι λοιπόν ώρα για ένα κίνημα εναντίον του λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε μια συνειδητή «επανάσταση» που να μην επιτρέπει σε κανέναν να επικαλεστεί θαύματα, αγίους και φανταστικούς ήρωες που θα τον οδηγήσουν στον παράδεισο της ευδαιμονίας. Και σ΄αυτό, θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες και γιατί όχι, η εκκλησία.

Είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο, δύο πράγματα: Πρώτα τη δική του θέση μέσα στην κοινωνία και ύστερα, την θέση της χώρας μέσα στον κόσμο.

– Να πούμε σε όλους ότι δεν διαθέτουμε την εθνική κυριαρχία που νομίζουμε. Ότι την εκχωρούμε βάσει συνθηκών και κατά περίπτωση όπως στο νόμισμα, στη δημοσιονομική πολιτική ή σε συμβάσεις που καθορίζουν τη σχέση μας με του εταίρους της Ε.Ε. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι, όχι μόνο εμείς.

– Να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για την παραγωγικότητα της χώρας και τις δυνατότητες του ΑΕΠ.

– Να σπάσουμε τον υποκριτικό φαύλο κύκλο της εκπαίδευσης. Να σταματήσουμε να υποσχόμαστε σπουδές και αστικά επαγγέλματα που πλέον δεν υπάρχουν

– Να αποκαλύψουμε ότι όποιος υποδύεται τον χουβαρδά με χρήματα του δημοσίου είναι μεγάλος ψεύτης γιατί δεν υπάρχουν παρά μόνο δανεικά.

– Να δείξουμε σε όλους τι είναι κρατισμός και να «επικηρύξουμε» τις μικρές ομάδες συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο.

– Να αποκαταστήσουμε στις συνειδήσεις των πολιτών τη σχέση τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που χρησιμοποιήθηκαν ως τώρα, σαν άλλοθι για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.

– Να μιλήσουμε περισσότερο στους νέους για εξωστρέφεια. Να κάνουμε σαφές σε όλους πως ο ζωτικός μας χώρος είναι η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος.

– Να εξηγήσουμε ότι η εθνική απομόνωση δεν ταυτίζεται με την μοναδικότητα που οι λαϊκιστές υπόσχονται ως ελιξίριο αποκατάστασης της αξιοπρέπειας ατόμων και κοινωνιών.

Μπαίνουμε σε μια εβδομάδα τεράστιων δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι έχει το θάρρος και τη δύναμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απέδειξε ότι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε τελειώσει για τους Ευρωπαίους, μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και να διοικήσει τη χώρα του.

Απλά, δεν φτάνει αυτό. Αν δεν απομονώσουμε κάθε πολιτικό απατεώνα που θα εμφανιστεί στο μέλλον -από δεξιά και αριστερά-, αν δεν σταθούμε σθεναρά απέναντι στις ανακρίβειες και στα ακατάληπτα συνθήματα και στα στιχάκια, απλά αναβάλουμε την επικείμενη καταστροφή.

Η κοινωνία μας έχει απόλυτη ανάγκη από ορθολογισμό. Να διδαχθούμε επιτέλους, από αυτά που περάσαμε και να μην επιτρέψουμε να μας ξανασυμβεί!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου