Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ανταρσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας ετοιμάζεται για τον "αριστερό εμφύλιο"

Αρχίζουν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα, και για την χώρα αλλά και για το συνονθύλευμα συνιστωσών, απόψεων και πολιτικών πρακτικών που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η δήλωση Τσακαλώτου "προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα για να μην διαλυθεί το κόμμα" στην αρχή φαινόταν να έχει κάποια βάση στην συνέχεια τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από ότι σχεδίαζε το Μαξίμου. Η «πρώτο χτύπημα» ήρθε στην συνεδρίαση της βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 17 βουλευτές και την δεδηλωμένη

Το επόμενο από την στιγμή που άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα μέσω της προσφιλούς, στους πολιτικούς και στα συνεταιράκια τους δημοσιογράφους, τακτικής των διαρροών τα μέτρα, τα όντως πού σκληρά μέτρα, τα οποία συζητούνταν στις Βρυξέλες, πολλά στελέχη του κόμματος με προεξάρχοντα τον Λαφαζάνη που ηγείται της «Αριστερής πλατφόρμας» αντέδρασαν και θεώρησαν ότι τα μέτρα είναι ένα πολιτικό «πραξικόπημα» ενάντια στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της.

Φυσικά όπως δηλώνουν θα τα καταψηφίσουν. Κάτω από αυτές τις πιέσεις και διαφωνίες αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Λαφαζάνης με γραπτή ανακοίνωσή του που διένειμε στα ΜΜΕ εν είδει τελεσιγράφου δίνει μία τελευταία ευκαιρία στον Τσίπρα να αποσύρει τα μέτρα. Αν η «αριστερή πλατφόρμα» ζητήσει Συνέδριο του κόμματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα οδηγηθεί σε διάσπαση. Ένα άλλο «αγκάθι» στην εκβιαστικά γρήγορη ψήφιση των μέτρων είναι η στάση που θα κρατήσει η Κωνσταντοπούλου που σαν Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να καθυστερήσει την όποια διαδικασία.

Ήδη στο κόμμα σκέφτονται την απομάκρυνσή της, αφού η ίδια αρνείται να παραιτηθεί και ως πιθανότερος αντικαταστάτης φέρεται ένας εκ των Δρίτσα και Βίτσα. Αυτό θα μεγαλώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Τσίπρα και των υποστηρικτών του με τους πρώην, όπως όλα δείχνουν, συντρόφους τους. Για την θέση του Στρατούλη, που επίσης διαφωνεί, προορίζεται ο Σάββας Ρομπόλης που θεωρείται γνώστης του ασφαλιστικού.

Υποστηρικτές του Τσίπρα και των μέτρων
Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. Νίκος Φίλης δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στο πραξικόπημα που επιχειρείται εκ των έσω για να ανατραπεί η κυβέρνηση και η λαϊκή βούληση του περασμένου Ιανουαρίου, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους διαφωνούντες συντρόφους του. Ακόμα είπε ότι δεν θα γίνει η αριστερά κυβερνητική παρένθεση με ευθύνη των ανθρώπων της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παπαδημούλης που θεωρεί ότι επιχειρείται πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πραξικόπημα με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση. Υπενθύμισε σε αυτούς που αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε πολλά λόγω του ότι απέφυγε την πολυδιάσπαση.


Αντεπίθεση Βαρουφάκη
Στον χορό των επικριτών του πρωθυπουργού μπαίνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπεραμυνόμενος των χειρισμών απέναντι σε αυτούς που του καταλογίζουν την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και ουσιαστικά «καρφώνει» τον Τσίπρα λέγοντας ότι όσο αυτός διαπραγματευόταν ο πρωθυπουργός μαζί με τον Δραγασάκη επεξεργάζονταν σχέδιο επιστροφής στην δραχμή. Άσχετα αν ευσταθούν ή όχι οι συγκεκριμένες δηλώσεις σίγουρα κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν στον λαό για το πώς φτάσαμε έως εδώ, γιατί σίγουρα δεν ευθύνεται μόνον ο Βαρουφάκης, άλλωστε είχε και ανωτέρους, δεν ενεργούσε αυτοβούλως.

Διάσπαση ή διάλυση
Με την σίγουρη καταψήφιση των μέτρων από αρκετούς, όπως όλα δείχνουν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά» φαντάζει πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ πιθανόν το πολυσυλλεκτικό αυτό κόμμα να διασπαστεί στα εξ ων συνετέθει και αν ο Τσίπρας δεχτεί να παίξει τον ρόλο Παπαδήμου που μετά παρρησίας αρνείται με δηλώσεις του και να μετάσχει με κάποια πιστά του στελέχη, σε κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού, τότε το κόμμα σίγουρα θα διαλυθεί και θα δημιουργηθούν μικρά ομοιογενή, με βάση την κοινή ιδεολογία κόμματα που θα πάρουν ένα κομμάτι από την εκλογική «πίτα» του πάλαι ποτέ κραταιού ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνον καλό που βλέπουμε να βγαίνει από αυτήν την ιστορία είναι ότι ίσως ο κόσμος καταλάβει πόσο ψεύτικη είναι η αριστερά.

Αυτό θυμίζει κάτι που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν: Χρησιμοποιούμε τις κατ’ επίφασιν αριστερές κυβερνήσεις όταν θέλουμε να περάσουμε κάποια πράγματα που δεν μπορούν οι δεξιές.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, από τον Ανδρέα του φεύγουν οι βάσεις του θανάτου στον Αλέξη του θα σκίσουμε τα μνημόνια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου