Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Εις τα εξ ων συνετέθη ο ...σύριζας! Με 47 "απώλειες" πάμε ντογρού για εκλογές!

Ο κύβος ερρίφθη και πάμε ολοταχώς για… κάλπες.

Το επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε μία διαφορετική διαδρομή» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «θα γίνει ότι πρέπει σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού, και επουδενί δεν θα δεχόταν ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Την ίδια στιγμή, η κ. Γεροβασίλη δεν έκανε καμία αναφορά σε εσωτερικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σεπτέμβριο. Με την στάση της αυτή δείχνει ότι όλες αυτές οι σκέψεις που έχουν γίνει ακυρώνονται και το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει εντός της Βουλής. Ουσιαστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέρριψε τη πρόταση των «διαφωνούντων» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσονται υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου, πριν οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Άμεση ήταν και η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι «η σημερινή ψηφοφορία, καθιστά υποχρεωτικές άμεσες πρωτοβουλίες», εξηγώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «αφού κλειδώσει η συμφωνία, για σταθερή και συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία».

Θρυαλλίδα εξελίξεων

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση για τη χώρα, η απώλεια του ορίου των 120 βουλευτών για το κυβερνών κόμμα. Πλέον, μετά το αποτέλεσμα αυτό υπάρχει «θεσμική δυσαρμονία», αφού η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά για να ληφθεί η απόφαση… για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, θέλοντας να φέρει προ των ευθυνών τους όλους όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ «απειλούν» με την δημιουργία νέου κόμματος.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, επιβεβαιώνουν πηγές του Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας πετάει έτσι στην Αριστερή Πλατφόρμα το «μπαλάκι» για την παραμονή της κυβέρνησης ή όχι.

Αντίστοιχα, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της για απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο, όταν και πρόκειται να πραγματοποιήσει την πανελλαδική της σύσκεψη για τα επόμενα οργανωτικά της βήματα.

Εσωτερική «εκκαθάριση»

Το βασικό ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα αφορά την αφήγηση βάσει της οποίας θα προσέλθει στις κάλπες. Αυτό αφορά τόσο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πειστεί σύσσωμο ότι οι εκλογικές του επιλογές είναι οι δέουσες.

Μέχρι στιγμής πάντως κυριαρχεί ο προβληματισμός και η καχυποψία που έχουν εκφραστεί τόσο από τον γραμματέα Τάσο Κορωνάκη, αλλά και τους «52+», οι οποίοι θεωρούν ότι το Έκτακτο Συνέδριο πρέπει να προηγηθεί των εκλογών και πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο «εκκαθάρισης» του κόμματος.

Ήδη πάντως από χθες ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, ενώ κατά τη σημερινή ψηφοφορία συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση, τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πλέον ορατό.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση την άλλη εβδομάδα. Πως όμως θα γίνει η διαδικασία; Διαβάστε περισσότερα ---> εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή υπερψήφισε το ντροπιαστικό μνημόνιο που καταδικάζει την εθνική οικονομία και την ιδιωτική οικονομία, το οποίο πέρασε όμως όχι από την κυβέρνηση αλλά λόγω της στήριξης της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχασε το άτυπο όριο της δεδηλωμένης των 120 βουλευτών και έμεινε με 118 βουλευτές. Διαβάστε περισσότερα  ---> εδώ

«Προφητικές» ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τυχόν καταψήφιση του μνημονίου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε καταστάσεις αδιεξόδου, φωτογραφίζοντας, έτσι, εκλογές. Διαβάστε περισσότερα ---> εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου