Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Αριστερή παρένθεση, πράγματι!

Ι. O κ. Τσίπρας έχει επισήμως καταστήσει τον Σύριζα αριστερή παρένθεση. Στην καταστατική διακήρυξη της Θεσσαλονίκης διαβάζουμε: «…Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης…»
(«Εστία» 23.5.15).

Ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος, αναφερόμενος στους συντρόφους του κατά την εσωκομματική (και μαραθώνια) συνδιάσκεψη της 30.7 τόνισε πως «…όποιος ονειρεύεται αποδράσεις από την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη (–) χωρίς λιτότητα είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια…» 
(capital controls αυθημερόν).

Συμπέρασμα: Όταν η οιαδήποτε αριστερά εφαρμόζει πολιτική δεξιά παύει να είναι αριστερά (!!!). Γίνεται παρένθεση.

ΙΙ. Ζήτημα είναι η έλλειψη ετοιμότητας εφαρμογής της αναγκαίας πολιτικής. Η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής συγκλονίζει. Όλοι οι δείκτες έχουν γίνει αρνητικοί. Η Ελλάς έχει περάσει σε ύφεση (!). Αθροίζουμε ελλείμματα. Το χρέος, άρα, ως ποσοστό του ακαθαρίστου προϊόντος (ΑΕΠ), αυξάνει. Ουδεμία οικονομία, ελλειμματική, είναι δυνατό ν’ ανταποκριθεί σε οιοδήποτε χρέος.

Η ανταπόκριση (και) σε μικρό χρέος προϋποθέτει λειτουργικά (πρωτογενή) πλεονάσματα. Περισσεύματα, δηλαδή, μετά τα στοιχειώδη.

Και η προοπτική είναι σκοτεινή. Η χώρα έχει ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων. Δύσκολα, όμως, οιοσδήποτε επενδύει σε χώρα με τράπεζες κλειστές. Και είναι κλειστές οι τράπεζες που δεν αποδίδουν τις καταθέσεις των πελατών τους.

Σχετικώς, η «Εστία» (1.8) πληροφορεί για σύσκεψη υπό τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Επισημαίνεται: «Στόχος είναι να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση κούρεμα καταθέσεων». Άρα, τρέμουν οι καταθέτες. Εδώ μας έφερε ο Σύριζα (!).

ΙΙΙ. Ὁ Σύριζα έχει διασπασθεί. Αριστερές συνιστώσες με επί κεφαλής την «πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη αντιπολιτεύονται.

Η εφαρμογή των μέτρων που προαπαιτούνται για το νέο μνημόνιο θα οξύνουν την ένταση.

Υπό ηγεσία Τσίπρα η αστυνομία θα συμπλέκεται με αριστερούς που θ’ αντιδρούν στην εφαρμογή δεξιάς πολιτικής (!!!).

IV. Η Ν.Δ. – κορμός αστικής αντιπολίτευσης – οφείλει ν’ αντιληφθεί κάτι απλό. Ότι, δηλαδή, πριν από κάθε νικηφόρο άλμα, απαιτείται περίσκεψη και περισυλλογή. Είναι (η Ν.Δ.) η ευρωπαϊκώτερη δύναμη. Δημόσια να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην Ευρώπη, αλλά και την διεθνή δέσμευσή της προς τήρηση αυτών που θα συμφωνήσει η κακίστη κυβέρνηση Σύριζα. Πέραν αυτού, όμως, τίποτε άλλο (!!!).

Ο κ. Τσίπρας με τους ΑΝΕΛ έχει δύναμη να ψηφίσει στην Βουλή ό,τι απαιτείται. Η Ν.Δ. να λείπει. Να μη θολώνει, πολιτικά, την κρίσιμη εικόνα. Εκείνη, δηλαδή, του κ. Τσίπρα να θεσπίζει το οδυνηρότερο μνημόνιο των Ελλήνων. Και προς τούτο να διαπληκτίζεται με τους κάποτε συντρόφους του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου