Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης

Αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει προηγούμενο. Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες με το αλαλούμ για το πολυνομοσχέδιο όπου στο Μαξίμου ράβουν και ξηλώνουν γιατί αναζητούν τα ανύπαρκτα ισοδύναμα μέτρα σε κανονικές συνθήκες θα είχε προκαλέσει ακόμα και πτώση της κυβέρνησης, αφού έχουν φτάσει στο σημείο να φορολογούν ακόμα και ανείσπρακτα ενοίκια και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν να το μαζέψουν.

Όμως το πιο σοβαρό και ταυτόχρονα το πιο εξωφρενικό είναι άλλο ζήτημα. Είναι το γεγονός ότι από τη μια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε έναν προωθητικό συμβιβασμό με τους δανειστές μέσα από το τρίτο μνημόνιο που υποτίθεται ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια – αν και η αλήθεια είναι ότι θα έρθει και τέταρτο μνημόνιο αφού πρώτα η κοινωνία θα γονατίσει και άλλο από τους φόρους, την ύφεση και την ανεργία, αλλά την ίδια στιγμή στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου φοβούνται να αναλάβουν την πατρότητα αυτής της συμφωνίας.

Και έχουμε οδηγηθεί στην εξής παγκόσμια πρωτοτυπία και πατέντα που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει. Από τη μια επαίρονται ότι πέτυχαν συμφωνία που έσωσε τη χώρα από τα βράχια και από την άλλη όταν πάνε να υλοποιήσουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι ίδιοι και να στείλουν το λογαριασμό στους πολίτες τότε τα φορτώνουν όλα στους δανειστές.

Με δυο λόγια το αφήγημα της κυβέρνησης είναι περίπου το εξής: Είμαστε κυβέρνηση αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη των κυβερνητικών πράξεων και ενεργειών μόνο για όσα δεν έχουν πολιτικό κόστος. Είμαστε κυβέρνηση μόνο όπου μας συμφέρει, όπου δεν μας συμφέρει κυβερνούν οι δανειστές! Καλά στο επιτελείο του Τσίπρα νομίζουν ότι μπορούν να υπεκφεύγουν εσαεί από τις ευθύνες τους. Νομίζουν ότι μπορούν να γίνονται πειστικοί ότι αυτοί δεν πιστεύουν στο μνημόνιο που εφαρμόζουν ενώ οι προηγούμενοι το πίστευαν; Και ποιον ενδιαφέρουν οι προθέσεις στην πολιτική; Το αποτέλεσμα μετράει.

Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάκτυλό τους. Υποτίθεται ότι ζήτησαν ανανέωση της λαϊκής εντολής για να κυβερνήσουν επί μια τετραετία. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο λαός δεν εκλέγει κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, πολύ περισσότερο δεν αναδεικνύει κυβερνήσεις περιορισμένης ευθύνης. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό και ας μην συμπεριφέρονται ωσάν να κάνουν αγγαρεία και να περιμένουν άλλους να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου