Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Σήψη & δυσωδία! Στο αρχείο τα "αμαρτωλά" δάνεια με ευθύνη ΝΔ & ΠΑΣΟΚ...

Ένα σκάνδαλο μεγατόνων που θα ζήλευε και ο σκηνοθέτης του «Νονού» Φράνσις Φορντ Κόπολα εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, καθώς η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες για τις παράνομες δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα με βάση τον νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο οποίος θέσπισε ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Το ζήτημα απεκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι η διάταξη ψηφίστηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ είχαν λάβει 220 εκατομμύρια ευρώ από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή ότι η έρευνα για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας προς τα πολιτικά κόμματα αλλά και διάφορες ακόμη διγοραφίες τέθηκαν στο αρχείο με βάση διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. « Η διάταξη στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Με λίγα λόγια οι δύο πολιτικοί που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή, μετατρέποντάς την σε αποικία ειλώτων έδωσαν συγχωροχάρτι παρέχοντας ασυλία σε άτομα που φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή της πατρίδας μας.

Μήπως θα έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω οι ευθύνες των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου και να αρθεί άμεσα η ασυλία τους;

Ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης είχε χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ, δεδομένου του οικονομικού ύψους της υπόθεσης, που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

«Μιλάμε για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ ελάχιστο, γιατί αν υπολογιστούν και κάποιες άλλες ζημιές ξεπερνάει τα έξι δισεκατομμύρια και αν σκεφτεί κανένας ότι σε ένα ανάλογο σκάνδαλο το περίφημο σκάνδαλο του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με αυτό. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε σε ευρώ, έφτανε τα 60 εκατομμύρια«, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, τα δάνεια -τα δανεικά και αγύριστα- δεν δίνονταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις.

«Έχουν βαρύτατες ευθύνες, ποινικές κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικές κάποια άλλα. Εγώ επιμένω στο θέμα των πολιτικών ευθυνών»

Λίγους μετά βέβαια ο κ. Νικολούδης δεν ανέλαβε χαρτοφυλάκιο στην νέα κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, ίσως οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού να ενόχλησαν την εγχώρια ολιγαρχία.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η ΑΤΕ εκτός από τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων τα οποία έδωσε σε γνωστούς και φίλους, λειτούργησε ως ο οικονομικός αιμοδότης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Τα δύο κόμματα έλαβαν δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, με μόνη υποθήκη την εκταμίευση χρημάτων από μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια πρακτική η οποία όχι απλά δεν συνάδει με την τραπεζική δεοντολογία αλλά ξεπερνά και κάθε φαντασία.

Τα δύο κόμματα φέρονται να έλαβαν συνολικά περί τα 220 εκατ. ευρώ ως δανειοδοτήσεις μέχρι και το 2011. Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καλύψουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και όχι μόνο και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν. Η υπόθεση έλαβε επίσης το δρόμο για τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, Γιάννης Σιάτρας το 2012.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου φρόντισε να καλύψει όλους όσοι συμμετείχαν στο πάρτι του πολιτικού χρήματος! Την ίδια στιγμή που χιλιάδες Ελλήνων απελούνται με κατάσχεση της α” κατοικίας και απειλούνται να μείνουν στο δρόμο, το πολιτικό σύστημα αμαυρώνει με τις πράξεις του την ελληνική Δημοκρατία και συνάμα βάζει ταφόπλακα για την διελεύκανση σκανδάλων που έχουν πλήξει την ήδη κατεστραμμένη οικονομία.

Τα δύο κόμματα όχι μόνο φέσωσαν με εκατομμύρια θαλασσοδανείων την τράπεζα, αλλά κουκούλωσαν όλο το σκάνδαλο συγχωνεύοντάς την στην Πειραιώς.

Βέβαια η κυβέρνηση Τσίπρα, οχυρώνεται πίσω από μια ρύθμιση-σκάνδαλο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και οι ευθύνες της είναι τεράστιες. Πρόκειται στην ουσία για μια είδους ασυλίας και δυστυχώς η κάθαρση που ευαγελλίζεται ο… »αριστερός» πρωθυπουργός θα παραμείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο της ΑΤΕ αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου