Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Δεισιδαιμονίες…

Όπως κάθε Έλληνας, πατριώτης, πιστεύω, ενοχλήθηκα και εγώ από τις δηλώσεις του κ. Φίλη.. Από καιρό με ενοχλεί το ύφος του κ. Φίλη. Πόθεν αυτή η αυτοπεποίθησις ότι αιφνιδίως, την στιγμή που επελέγη να αντικαταστήσει τον απίθανο κ. Μπαλτα – που δεν εφτούρησε – διά κάποιας επιφοιτήσεως εμπλουτίσθηκαν οι γνώσεις του με την ιστορία των προβλημάτων της Παιδείας (και Θρησκευμάτων), κατενόησε σε βάθος τους διαφόρους Νόμους που είχαν προτείνει οι προκάτοχοί του, εμπέδωσε τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόστηκαν. Εισεχώρησε βαθύτατα στον ψυχισμό, τον τρόπο του σκέπτεσθαι των συνδικαλιστών που ζούν εις βάρος των μαθητών αλλά και των φοιτητών που ζούσαν στα Πανεπιστήμια εις βάρος των γονέων τους… ως εκ τούτου η αυτοπεποίθησις; Και αν είχε επελεγή στο Υπουγείο Αλιείας; Και αυτά θα τα ήξερε, όλα;

Το πρώτο, κραυγαλέο, στοιχείο του ατοπήματος ήταν το άσκοπον. Για ποιο λόγο νόμισε ότι έπρεπε να πεί αυτά που είπε, με το διδακτικό ύφος της βεβαιότητος των ασχέτων και αγραμμάτων; Ωστόσο εκείνο που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η επίκλησις της «επιστημονικής» τεκμηριώσεως. Εδώ άνοιξε το καπάκι του σκοτεινού βόθρου της λαϊκής αμαθείας όπου επικρατεί ο σεβασμός προς τους επιστήμονας οιουδήποτε κλάδου – και η – ως εκ τούτου – απόδοσις αυθεντίας σε απόψεις ασχέτων. Για ποιο λόγο τρία τέσσερα χρόνια σε ένα ρυπαρό ίδρυμα, πλήρες τραμπούκων, αλητών και κομματικοδίαιτων που, εν τέλει εκβιάζουν ένα πτυχίο με το «δημοκρατικό πέντε», δημιουργεί γνώστες επί παντός επιστητού. Ούτε υποχρεώνει τους υπολοίπους να σωπαίνουν διότι «έτσι λένε οι – (αορίστως) επιστήμονες». Φαίνεται όμως ότι ο, εν λόγω Φίλης, ούτε αυτό κατόρθωσε. (Περιττόν να προσθέσω τον θαυμασμό μου για εκείνους που κατορθώνουν πράγματι να σπουδάσουν σε αυτό το ανθυγιεινό περιβάλλον και να διακριθούν στο εξωτερικό.)

«Λένε οι επιστήμονες». Σε τρείς εβδομάδες θα γίνει ένα διεθνές συνέδριο στο Παρίσι «Για το κλίμα». Εκατομμύρια λέξεις – και δολλάρια – ξοδεύονται καθημερινώς κατά διαφόρους τρόπους γύρω από μία δεισιδαιμονία, επειδή: «Επιστήμονες λένε…». «Η κλιματική αλλαγή» Απέναντι σε αυτή την δεισιδαιμονία υπάρχει όμως η κοινή λογική.

Προ ημερών παρουσιάσθηκε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία από δορυφόρο, (η διαστημικό τηλεσκόπιο), του Ηλίου, φλογερού και κατακίτρινου, μπροστά στον οποίον φαινόταν μία μαύρη κουκίδα μικρότερη από κεφαλάκι καρφίτσας. Ήταν το σκιερό μέρος της Γής. Έχω την εντύπωση ότι αν η Γή είναι σαν ένα πορτοκάλι ο Ήλιος θα είναι σαν την Πελοπόννησο. Η συνειδητοποίηση των μεγεθών στο διάστημα θα έπρεπε κάπως να… ηρεμήσει εκείνους που πιστεύουν στην σημασία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να επηρεάζουν πλανητικά φαινόμενα. Ανέφερα τον Ήλιο γιατί πιστεύω ότι το κλίμα της Γής επηρεάζεται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα από τον Ήλιο.

«Κλιματική Αλλαγή» πράγματι συμβαίνει, όπως όλοι – ακόμη και τα ζώα – γνωρίζουν, συνεχώς. Το κλίμα αλλάζει, καθημερινώς, από το πρωί μέχρι το βράδυ – και ξανά το πρωί. Αλλάζει τέσσερις φορές το χρόνο και το λέμε «εποχές του έτους». Αλλάζει όμως και κάθε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια – λέγεται «Εποχή των Παγετώνων», αλλά και κάθε δυόμισι δισεκατομμύρια χρόνια. Χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου, ο οποίος άρχισε να καίει ξύλα στις σπηλιές του προ μερικών χιλιάδων ετών.

Η Γροιλανδία (Πράσινη Γή) ήταν κάποτε πράσινη, τώρα είναι σκεπασμένη με πάγετώνες οι οποίοι τώρα λειώνουν. Η Σαχάρα κάποτε κατάφυτος – ίσως ερήμωσε από τότε που έκαναν ρυπογόνα εργοστάσια οι βεδουίνοι και κυκλοφορούσαν ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, (παλαιάς τεχνολογίας). Η διαβόητος «τρύπα του όζοντος» τελευταίως δεν ακούγεται και πολύ. Εκτός των άλλων ήταν και εκκεντρική. Αντί να γίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου όλα τα κακά της γής, και η υπερθέρμανσις, επέλεξε τον παγωμένο ουρανό της Ανταρκτικής όπου οι πάγοι λειώνουν (στην μία πλευρά) αλλά γενικώς αυξάνονται. Ίσως λόγω των ρυπογόνων εξερευνητών.

Ωστόσο όπως κάθε δεισιδαιμονία το αίτιο του φόβου της «Κλιματικής Αλλαγής» είναι στο κεφάλι μας. Εμφανίζεται με θρησκευτική μορφή και έτσι είναι απρόσβλητο σε απλά λογικά επιχειρήματα και παρατηρήσεις. Σε αντίθεση με την Χριστιανική διδασκαλία όπου ο Θεός έπλασε την Γή και την παρέδωσε στον Αδάμ … «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και γεμίσατε την Γήν και κυριεύσατε αυτήν και εξουσιάζετε…». Σύμφωνα με την νέα αυτή δεισιδαιμονία, η Γή είναι ιερά και απαραβίαστος. Ο άνθρωπος είναι το κακόν και κάθε δραστηριότητά του αμαρτία. Παρατηρώντας τα θαυμάσια ντοκυμανταίρ βλέπω τα ζώα να παραμονεύουν σε ενέδρες πώς θα φάνε το ένα το άλλο. Εμείς, ενώ ο Θεός μας έδωσε κυνόδοντες για να τρώμε – και εμείς – κρέας τώρα μας βγήκε «καρκινογόνο»…

Καθημερινώς μας βομβαρδίζουν οι ιεραπόστολοι της Νέας Θρησκείας με «ντοκυμανταίρ» που δείχνουν τις καταστροφές που επιφέρει ο άνθρωπος στην Ιερά Φύση. (Το τελευταίο «προφητεύει» την απόλυτη καταστροφή σε δύο χιλιάδες χρόνια!) Ενώ παρουσιάσθηκε και πρότασις να διώκεται ποινικώς όποιος (αιρετικός) αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Παρά ταύτα όμως, ίσως, κάτι πρέπει να υπάρχει στις θεωρίες περί «μεταλλαγμένων» ανθρώπων, λόγω ρύπανσης ή υπερκαταναλώσεως υδατανθράκων μακαρονάδων και λιπαρών…

Εφημ."Εστία" στις 07.11.2015 / via

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου