Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση παραπατάει… απ' το κρασί!

Ενώ το βράδυ η κυβέρνηση με σχετική αγωνία αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που θα λύσει… το φλασκί της εκταμίευσης των δόσεων, ήδη μετρά απώλειες. Δυο βουλευτές ήδη τα τσούγκρισαν μαζί της.

Ο βουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δέχτηκε τηλεφωνικώς την εντολή του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, αφού από νωρίς είχε διαρρεύσει η πρόθεσή του να μην παρασταθεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης, με αξιέπαινη ευαισθησία, υπάκουσε στον πρωθυπουργό, και με επιστολή του υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ζητώντας να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του!

Ούτως ή άλλως ο νεαρός βουλευτής είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από τα έργα και τις ημέρες της δεύτερης φοράς Αριστεράς. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είχε παρακολουθήσει -επιδεικτικά- όρθιος, μόνος, στο τέλος της αχανούς αίθουσας, την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, σε μια σημειολογική επίδειξη αδιαφορίας ή καταναγκαστικής παρουσίας.

Προκαλεί αίσθηση ότι είναι η πρώτη προληπτική διαγραφή βουλευτού, για την πρόθεσή του να μην ψηφίσει μέτρο του μνημονίου. Έως τώρα από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, οι βουλευτές διαγράφονταν αφού καταψήφιζαν τα νομοσχέδια.

Ο έτερος των αποστασιοποιημένων είναι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος κρατάει μανιάτικο στον πρωθυπουργό, γιατί ενώ του το είχε υποσχεθεί, δεν τον υπουργοποίησε, ή δεν τον αντάμειψε με την αντιπροεδρία της Βουλής. Ο κ. Νικολόπουλος έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του, την έχει γνωστοποιήσει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κ. Καμμένο, και φέρεται να έχει… κατανοήσει το νομοτελειακόν της διαγραφής του, εφόσον δεν ψηφίσει.

Εκ παραλλήλου η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ διαμηνύει ότι είναι στα προεόρτια τσουγκρίσματος, αν δεν αποσυρθεί ο φόρος στο κρασί ή αν δεν τροποποιηθεί, έστω.

Σαφώς το κλίμα δεν προμηνυόταν τόσο «ζαλισμένο», και δεν θα ήταν, αν δεν υπήρχαν οι προαναφερθείσες εκπαραθυρώσεις. Χθες το πρωί συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί (στην πολιτική καθομιλουμένη να υποστεί «μασάζ») από τους οικονομικούς υπουργούς.

Η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα κατήφειας, ωστόσο οι ερωτήσεις των βουλευτών είχαν περισσότερο διευκρινιστική χροιά, παρά χροιά διαμαρτυρίας και έντονης αντίθεσης. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τους το ξέκοψε, ότι θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, εξ' ου και τα κεφάλια μέσα. Υπήρξαν μάλιστα βουλευτές που μιλώντας στο liberal.gr εμφανίστηκαν και ικανοποιημένοι για την τροπή που πήρε το θέμα των 100 δόσεων, και «περισώθηκαν περισσότερα από τα αναμενόμενα»!

Επίσης παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διεμήνυσε για το αδύνατον της απόσυρσης του μέτρου.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του για αλλαγές στον φόρο, για να κατασιγάσει την αναταραχή, που έως τώρα εκδηλώνεται στα μικρά, όσα η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει, όπως έγινε στο θέμα της μπύρας και υπακούν στη, νομοτελειακής αναγκαιότητας, ψήφιση των μεγάλων, από τα οποία εξαρτάται η συνέχεια της χρηματοδότησης της χώρας.

Τα ζωτικό πολιτικό πρόβλημα που αναδύεται από τις… αναθυμιάσεις του κρασιού είναι ότι η κυβέρνηση πλέον παραπαίει. Η κοινοβουλευτική της δύναμη από 155 συρρικνώνεται μάλλον σε 154, καθώς ο κ. Νικολόπουλος δεν έχει δείξει διάθεση παραίτησης. Ωστόσο, ακόμη και απόψε να μην υπάρξει κάποια άλλη έκπληξη, η σταθερότητά της κυβέρνησης είναι πλέον οριακή και εξ’ αυτού αμφίβολη.

Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σίγουρος ότι θα βγει αλώβητη από ένα πολύ βαρύτερο νομοσχέδιο, όπως αυτό του Ασφαλιστικού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου