Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Δέκα χιλιάδες Έλληνες με καταθέσεις 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Έθνος» η νέα λίστα με ονόματα μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, περιλαμβάνει εκτός από εφοπλιστές και επιχειρηματίες και «ύποπτες συναλλαγές» πολιτικών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ελληνογερμανού τραπεζίτη, Παύλου Μπάϊλα και εντοπίστηκαν από τις ελβετικές δικαστικές αρχές μετά από πολύμηνη έρευνα. Η λίστα παραδόθηκε με άκρα μυστικότητα, την περασμένη εβδομάδα στις ελληνικές αρχές για περαιτέρω έρευνα. Πρόκειται για μια νέα λίστα η οποία προστίθεται στις λίστες «Λαγκάρντ», «Λουξεμβούργου» και «Ρηνανίας».

Σε άλλο δημοσίευμα το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει ότι στη «λίστα Μπόργιανς» που βρίσκεται, ήδη, στα χέρια των ελληνικών αρχών οι καταθέσεις των πρώτων 10 αντιστοιχούν σε 500 εκατομμύρια ευρώ και τώρα αναμένεται οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν αν τα χρήματα είναι νόμιμα και φορολογημένα, αλλά και με ποιόν τρόπο μεταφέρθηκαν σε ελβετική τράπεζα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ποσόν του μισού δισεκατομμυρίου όσο κι αν φαίνεται μεγάλο, ωστόσο αποτελεί, μόνον την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στη σχετική λίστα καταγράφονται 10.588 καταθέσεις Ελλήνων, οι οποίες αγγίζουν το μυθικό ποσόν των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην κορυφή της εν λόγω λίστας βρίσκεται Έλληνας με καταθέσεις που αγγίζουν τα 56 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθεί καταθέτης με 52 εκατομμύρια και έπεται ένας τρίτος του οποίου οι καταθέσεις είναι σχεδόν 50 εκατομμύρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι καταθέσεις των πρώτων 10 στη λίστα δεν πέφτουν κάτω από τα 43 εκατομμύρια ευρώ έκαστος. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταθέσεις είναι σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο, ακόμη κι αν ισχύει κάτι τέτοιο τα ποσά και πάλι είναι αστρονομικά.

Τη λίστα παρέλαβε πριν από δύο εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργό οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της πρεσβείας και ονομάστηκε «λίστα Μπόργιανς» από το όνομα του υπουργού οικονομικού του κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. Η λίστα παραδόθηκε τόσο εντύπως όσο και ηλεκτρονικώς, ενώ δεν αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των καταθετών, ωστόσο σκιαγραφείται το προφίλ τους. Αναφέρεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, η διεύθυνσή τους, ο τόπος διαμονής τους, καθώς επίσης και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου