Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Οι νέοι συσχετισμοί θα βγάλουν νικητή

Πολιτικό σφυγμό, ικανό να μεταβάλλει υπέρ της τους πολιτικούς συσχετισμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή, έδειξε χθες η ΝΔ, η οποία προσέλκυσε σχεδόν 400.000 ανθρώπους στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, που έληξε χωρίς οργανωτικά προβλήματα. Κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι τέσσερις υποψήφιοι εμφανίζονταν πλήρως ικανοποιημένοι από την αναπάντεχα μεγάλη συμμετοχή επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τον Αλέξη Τσίπρα», έλεγαν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού. Πάντως έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων το γεγονός πως τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Τραγάκη, προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής το πρωί της Δευτέρας, θα γίνουν γνωστά αργά το απόγευμα.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, μετατοπίζεται στο πως θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι απέτυχαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αδωνις Γεωργιάδης θα προβεί τη Δευτέρα σε δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχουν άριστες πολιτικές σχέσεις. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απέφυγε στις δηλώσεις του να εκφράσει προτίμηση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για μία ενωμένη Νέα Δημοκρατία και μία σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, που θα διευρυνθεί και θα δώσει ένα τέλος στην κατηφόρα, που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Θεωρείται βέβαιο ότι η αποτυχία Τζιτζικώστα να περάσει στον δεύτερο γύρο θα «απελευθερώσει» στελέχη, που τον στήριξαν, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν τώρα κυρίως υπέρ του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις από στελέχη, που του παρείχαν στήριξη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως οι Μάκης Βορίδης και Σίμος Κεδίκογλου, να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές το κατά πόσον θα θελήσει να εκφράσει ανοιχτά τη στήριξη του προς κάποιον από τους δύο μονομάχους. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, είναι και οι πιέσεις που θα δεχθεί από το καραμανλικό περιβάλλον να μην εναντιωθεί, δημόσια τουλάχιστον στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι η αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο θα «απελευθερώσει» στελέχη, που τον στήριξαν, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν τώρα κυρίως υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, και η στάση, που θα τηρήσουν κορυφαία στελέχη της παράταξης, που επέλεξαν έως τις 20 Δεκεμβρίου να μην παρέχουν ανοιχτή στήριξη υπέρ κάποιου από τους τέσσερις υποψηφίους.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιθυμεί τον δεύτερο γύρο για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης, επεσήμαναν τα ξημερώματα στενοί συνεργάτες του, ενώ για την επίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στο αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης σχολίαζαν ότι πρόκειται για νίκη της ΝΔ και ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μας. Ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει για νικητές και ηττημένους και απευθύνει ενωτικό μήνυμα εν όψει του δευτέρου γύρου, ενώ προϊδεάζει ότι δεν θα προσχωρήσει στη λογική της συνδιαλλαγής. Διαμηνύει πως όποιος επιθυμεί να τον στηρίξει, μπορεί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Στο επιτελείο του εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δεύτερη θέση, ευελπιστώντας ότι το ποσοστό του θα προσεγγίσει το 30%. Εξηγούν, μάλιστα, ότι οι τρεις στόχοι, που είχαν θέσει εξ αρχής φαίνεται να επιτυγχάνονται κάνοντας λόγο για την πρωτιά, για ένα ποσοστό άνω του 40% και για καθαρή διαφορά από τον δεύτερο. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, δε ότι η νεοδημοκρατική βάση επέλεξε ποιον επιθυμεί να είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος.
«Οι 400.000 ψηφοφόροι συνέβαλαν αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια να καταστήσουμε τη Ν.Δ. μία δυνατή, φιλοευρωπαϊκή εναλλακτική δύναμη για τον τόπο» λέει ο Πλακιωτάκης.
Τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας προανήγγειλε σε δηλώσεις, που έκανε σχετικά νωρίς, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης, που θα καταστεί νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η υψηλή συμμετοχή συνιστά ένα ισχυρό μήνυμα κατά της καταστροφικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή». Το περιβάλλον του τονίζει ότι η εκλογή της 10ης Ιανουαρίου είναι μία πολύ διαφορετική υπόθεση από τη χθεσινή διαδικασία, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι συσχετισμοί, που κατεγράφησαν χθες μπορούν κάλλιστα να ανατραπούν. Θεωρούν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Μητσοτάκη ενώ για τη στάση, που θα τηρήσει ο κ. Τζιτζικώστας εκτιμούν πως δεν έχει πολλά περιθώρια, υπονοώντας ότι οφείλει να στηρίξει τον άνεμο αλλαγής, που φέρνει η υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τους 400.000 ανθρώπους, που προσήλθαν στις κάλπες και οι οποίοι, όπως είπε «συνέβαλαν με τη ψήφο τους αποφασιστικά στην κοινή μας προσπάθεια, ώστε να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία μία μεγάλη, δυνατή, φιλοευρωπαϊκή εναλλακτική δύναμη για τον τόπο». Επειδή το αποτέλεσμα δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί, ο κ. Πλακιωτάκης δεν μίλησε για συγκεκριμένους υποψηφίους, ωστόσο, προανήγγειλε τον δεύτερο γύρο, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμπεριφερθούν με σύνεση και με ενωτική διάθεση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου