Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ραγδαία η μετάλλαξη του Σύριζα σε Πασόκ

Μπορεί ο Σύριζα να συμπεριφέρεται ως μια σύγχρονη εκδοχή του Πασόκ, μπολιάζοντας την πασοκική νοοτροπία της δεκαετίας του ’80 όχι μόνο στα εσωκομματικά του δρώμενα, αλλά και σ’ όλες τις διεργασίες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είτε για λόγους «ξεκαρφώματος» είτε ξεκάθαρα για συμπεριφορά θράσους δεν επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με την κατά καιρούς φρασεολογία διαφόρων υπουργών, βουλευτών και στελεχών του.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το Σάββατο στην Βουλή υποστήριξε ότι «θα περάσουν πολλά χρόνια για να μας πει το ΠΑΣΟΚ ανάλγητους». Με δεδομένο τις γνωστές άθλιες επιδόσεις του Τσακαλώτου στην χρήση της Ελληνικής γλώσσας, είναι αναμενόμενο να αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε τι ακριβώς εννοούσε με τα λεγόμενά του ο μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. Να εννοούσε, άραγε, ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια κοινωνικής αναλγησίας από πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσει να πιάσει στο έπακρο τις «υψηλές» επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και φορομπηχτικών μεθόδων; Ή μήπως ότι όση «καλή θέληση» κι αν έχει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δύναται να πιάσει τις σταθερές αξίες του «παλαιού καλού» ΠΑΣΟΚ στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε άμεσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα;

Όπως και να έχει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένας επίδοξος μιμητής της πασοκικής αντίληψης για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής στην δημόσια ζωή της Χώρας, έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης ως προς την πολιτική και κοινωνική πασοκοποίησή του. Ο στενός κομματικός έλεγχος στην κρατική τηλεόραση, τα βολέματα ημετέρων στα πιο καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού, η διαμόρφωση και η επιβολή νομοσχεδίων τα οποία επιχειρούν την αποδόμηση συγκεκριμένων κοινωνικών θεσμών και αντιλήψεων, αποτελούν σαφή δείγματα πασοκικής νοοτροπίας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπερβαίνουν την πρωτοτυπία του ΠΑΣΟΚ, καθώς τώρα δεν τίθεται καν το εσωκομματικό εμπόδιο του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», το οποίο ήταν μια έξυπνη καιροσκοπική κίνηση του πανούργου Ανδρέα Παπανδρέου για να κοντρολάρει τα ξεπουλήματα που διέπραττε στα εθνικά μας θέματα, αφού το να θεωρηθούν οι ΑΝΕΛ ως η… πατριωτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει ούτε ως νερόβραστη αφήγηση κακόγουστου ανεκδότου.

Μόνο που σ’ αντίθεση με το πρωτότυπο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σοβαρό πρόβλημα ως προς την λογική «άρτος και θεάματα». Ακόμα και οι πρώτοι διδάξαντες τον πολιτικό σαλταδορισμό, οι πασόκοι δηλαδή, από την οικονομική πολιτική της ασύδοτης παροχής των πάντων την δεκαετία του ’80 έφτασαν κάποια στιγμή στις ανηλεείς αφαιμάξεις των δύο πρώτων Μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει μόνο την δεύτερη επιλογή ως πρακτική εφαρμογή του σύγχρονου πασοκισμού. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ θα επιχειρεί να στήνει έναν μόνιμο κρατικό μηχανισμό, στα πρότυπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την «κινεζοποίηση» του Ελληνικού Λαού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου