Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στου Μαξίμου. Θεωρούν την εκλογή Κυριάκου, προσωπική ήττα για τον Τσίπρα.

Κυριολεκτικά το φυσάνε και δεν κρυώνει
από χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.



Το κυβερνητικό επιτελείο πόνταρε πάρα πολλά στον Εύαγγελο Μεϊμαρακη, καθώς -όπως εκτιμούσαν- συγκέντρωνε πιθανότητες συνεννόησης και ειδικά για το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αυγή -κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ- έδινε γραμμή (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές) για την εκλογή του Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί νέα δεδομένα κι ένα είδος… αβεβαιότητας. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ έχουν πλέον αποκτήσει ένα νέο συνομιλητή στην ελληνική κεντροδεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται οι πιέσεις στην κυβέρνηση να ενταθούν καθώς καθυστερήσεις, στραβοπατήματα ή απόπειρες «διαπραγμάτευσης» θα αντιμετωπιστούν με λιγότερη ανοχή από ό,τι σήμερα.

Ωστόσο, η εκλογή του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί και προσωπική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επιλέξει να συνεργαστεί με μεγάλο μέρος του καραμανλικού μπλοκ της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανήκουν στο καραμανλικό μπλοκ της γαλάζιας παράταξης. Την ίδια στιγμή, γνωστές είναι πλέον οι επαφές του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργός, ενώ ο τελευταίος -μέσω διαρροών πάντα- είχε ουκ ολίγες φορές παρενέβη στα πολιτικά δρώμενα για την αποκατάσταση της… τάξης. Δεδομένου λοιπόν ότι ο κ. Καραμανλής είχε ταχθεί στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη οι κυβερνώντες εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση επικράτησης του τελευταίου τα πράγματα -όσον αφορά στη μεταξύ τους συνεννόηση- δεν θα ήταν κι άσχημα.

Τώρα όμως, όλα αυτά αποτελούν όνειρα θερινής νυχτός. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και ότι δεν θα αποτελέσει ένα εύκολο αντίπαλο, καθώς διαθέτει τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανανέωση της ΝΔ, ενώ την ίδια ίδια στιγμή διαθέτει ισχυρά στηρίγματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η γαλάζια παράταξη στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου