Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

To 2016, να σκοτώσουμε τη συνήθεια...


Πέρασε άλλος ένας χρόνος από τη ζωή μας. Ένας συμβατικός χρόνος, χωρίς να λάβουμε υπόψη τον χώρο και τα διαστήματα των διαστάσεων. Μαζέψαμε λοιπόν άλλο ένα γύρο ψευδαισθήσεων και προχωράμε.

Εν τω μεταξύ, για άλλη μία φορά, ενδώσαμε στη συνήθεια, αυτή την παραγωγική «βιομηχανία»! Συνεχίσαμε να συνηθίζουμε πολλά, στην κουλτούρα, στις αγορές, στις σχέσεις, στην πολιτική. Συνηθίσαμε τον λαϊκισμό, το κιτς, την αγένεια, το ψέμα, την πολιτική απάτη, τον εμπαιγμό, την αλητεία, τον τυχοδιωκτισμό, τα capital controls, τον ψυχαναγκασμό και τον διεθνή εξευτελισμό.

Από παλιά είχαμε συνηθίσει άλλα: τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, την ξεφτίλα της τηλεόρασης, τη δικτατορία των δημοσίων υπαλλήλων, τη μαφία του ποδοσφαίρου, τη διαφθορά των δικαστών, την αμορφωσιά των δασκάλων, τα διαλυμένα σχολεία, τις κακομαθημένες μαμάδες, τους άνεργους νέους, τα φρικιά που γίνονται «επαναστάτες» και τη διανοητική αναπηρία των πολιτικών.

Μένουν πολλά ακόμα να συνηθίσουμε αν μας προκύψουν στο μέλλον. Και θα το κάνουμε, όπως πάντα, αν δεν εμφανιστεί μια εσωτερική δύναμη να μας ξυπνήσει. Μια δύναμη σχεδόν αυτόφωτη που δεν θα περιμένει τίποτα από έξω. Να κάτι σαν έκλαμψη, σαν να κερδίσαμε το φλουρί και κάπως γυάλισε η λάμψη του στις κόρες των ματιών μας.

Αυτό να κάνουμε το 2016, να σκοτώσουμε τη συνήθεια. Να βγούμε στον δρόμο και να μας φανεί ανυπόφορος ο ξεχειλισμένος κάδος, να σταματήσουμε να περάσει ο πεζός απέναντι, να μην ανεχτούμε τον αγενή υπάλληλο στον ΟΑΕΕ, να μην πιστέψουμε κανέναν πολιτικό που «μοιράζει» λεφτά, να μην ανεχτούμε άλλο, από προσποιητή «ευπρέπεια», το ψέμα και την αλαζονεία του συνομιλητή μας, να μην φοβηθούμε το χαμόγελο, όταν αγγίξουμε το βλέμμα του άλλου. Και κυρίως, να κοκκινίσουμε από ντροπή με τον κακό εαυτό μας που τον συνηθίσαμε τόσα χρόνια και δεν τον αλλάζουμε πια.

Να διαλύσουμε τη συνήθεια, αυτή τη «βιομηχανία» του εθισμού που τρώει τη ζωή μας και δεν το νιώθουμε. Αυτό να περιμένουμε από το 2016!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου