Το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει, επειδή οι άνθρωποι που έβαλαν τα λεφτά τους στις τράπεζες πριν λίγες εβδομάδες τρέχουν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Καλώς ή κακώς αυτό συμβαίνει. Μπορεί κάποιοι «αριστεροί τραπεζίτες» να προσπαθούσαν να πείσουν το Μαξίμου ότι έχουν τους επενδυτές στο τσεπάκι τους, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική!
Οι ξένοι επενδυτές θέλουν ένα φιλικό περιβάλλον για να επενδύσουν. Όλα τα άλλα είναι αστεία πράγματα. Ότι δήθεν θα τους πείσει ο κύριος τάδε ή ο κύριος δείνα να βάλουν τα ωραία τους λεφτά στην Ελλάδα για να τα δούνε να καίγονται. Το γεγονός ότι συμμετείχαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και φεύγουν, έχοντας ήδη καταγράψει μεγάλες ζημίες, είναι πολύ βαρύ από μόνο του. Οι επενδυτές που επένδυσαν στις τράπεζες είναι από τους τελευταίους των Μοϊκανών. Κι αυτό που βλέπουμε είναι να μας εγκαταλείπουν και οι τελευταίοι…
Τι άλλο θα πρέπει να συμβεί, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί; Το χρηματιστήριο δείχνει απλά την εικόνα της Οικονομίας και ενσωματώνει κάθε φορά τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτήν τη στιγμή η εικόνα δείχνει τους ξένους επενδυτές να φεύγουν άρον - άρον και την αγορά να περιμένει τα χειρότερα. Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα; Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο.
Ορισμένοι είχαν καλλιεργήσει την εντύπωση ότι λόγω του φαινομένου του ελατηρίου κι επειδή η κυβέρνηση θα αξιοποιούσε στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρώπη το «όπλο» του προσφυγικού, η ελληνική Οικονομία θα έκανε το άλμα προς την ανάπτυξη. Σε αυτό το σενάριο, μάλιστα, είχαν στηρίξει και την παρουσίαση που έγινε προς τους ξένους επενδυτές που επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες την Ελλάδα. Να είναι άραγε τυχαίο ότι μετά από εκείνες τις παρουσιάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε; Τι είδαν οι άνθρωποι; Προφανώς, όχι ο,τι ήλπιζαν οι αριστεροί «τραπεζίτες» με τις δεξιές τσέπες.
Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι κυρίως πολιτικό. Το οικονομικό είναι γνωστό και το βλέπουμε στους ισολογισμούς των εταιρειών. Το πολιτικό είναι το βαρύ και το βλέπουμε, συνήθως, στο χρηματιστήριο. Το κεφάλαιο δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε βλαμμένο. Και σίγουρα δεν είναι δεξιό ή αριστερό. Το κεφάλαιο θέλει να βγάζει κέρδος. Είναι τόσο απλό! Όπου νομίζει ότι θα κερδίσει επενδύει και όπου νομίζει ότι κινδυνεύει να χάσει ξεπουλάει.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι η Ελλάδα αποκτά μία κακή φήμη. Είναι σαν να έχετε ακούσει ότι προσφέρουν ένα καταπληκτικό ποτό σε ένα κακόφημο μπαρ, στο οποίο κινδυνεύετε, με βάση τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, να χάσετε το πορτοφόλι σας ή και αυτή ακόμη τη ζωή σας. Μπορεί να είναι πλέον το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο και όλα αυτά που το συνοδεύουν ως φήμη να αφορά το κακό του παρελθόν. Αλλά αυτό είναι αρκετό για να μην πατάει άνθρωπος στο μαγαζί! Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, αλλά η κακή φήμη που αποκτά σήμερα είναι ικανή να απομακρύνει τη λύση, ακόμη κι όταν ανακαλύψουμε, επιτέλους, τις σωστές πολιτικές.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου