Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Τα "γκρίζα" σημεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας – Τα "πήρε όλα" η Άγκυρα!


Ως μια μεγάλη ήττα για την Ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή απόφαση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς η μόνη κερδισμένη από την απόφαση είναι η Τουρκία του ισλαμιστή Ρ.Τ. Ερντογάν. Επίσης χαμένη είναι και η Ευρώπη που δείχνει πλέον πολύ μικρή, καθώς για άλλη μια φορά υποχώρησε στα διπλωματικά παζάρια της Άγκυρας.

Συνοπτικά η συμφωνία προβλέπει ότι:

  • Από τις 20 Μαρτίου όσοι Σύροι πρόσφυγες μπουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.
  • Η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου 2016.
  • Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που παίρνει η Τουρκία, θα στέλνει έναν στην Ευρώπη.
  • Οροφή θα είναι οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία
  • Επιβεβαιώνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στα νησιά
Το τελευταίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα, κάθως δέχεται εντός της ελληνική επικράτειας Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε αστυνομικοί, είτε πράκτορες της ΜΙΤ.

Είναι μια τραγική για τα εθνικά συμφέροντα κατάληξη και οι Τούρκοι αποδείχθηκε τελικά ότι χρησιμοποίησαν ως γεωπολιτικό «όπλο» την λαθρομετανάστευση και κατάφεραν να κερδίσουν τα πάντα.

Στις 12 Μαρτίου το επιβεβαίωσε και ο Ν.Τόσκας όταν εξήγησε ότι «με βάσει όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, στο πλαίσιο και της συμφωνίας που προετοιμάζεται μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους ένας τούρκος υπάλληλος, ένας «παρατηρητής», που θα υπογράφει το πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που θα επιστρέφουν στην Τουρκία».

Η Τουρκία δυστυχώς έγινε πια «θεσμικός» συνομιλητής της ΕΕ και πρωτίστως την ενδιαφέρει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της με γοργά βήματα, αφήνοντας πάντα ζωντανή την απειλή να τραβήξει το χαλί (για το προσφυγικό) κάτω από τα πόδια της Ευρώπης.

Στα γκρίζα σημεία της συμφωνίας είναι και η αναφορά σε «εθελοντική συμμετοχή» των κρατών-μελών της ΕΕ στο σύστημα παροχής ασύλου «1 προς 1», δηλαδή η υποδοχή ενός Σύρου πρόσφυγα που δικαιούνται άσυλο, για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο βάρος αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην υλοποίηση ενός «τιτάνιου έργου», με τη δημιουργία νέων υποδομών φιλοξενίας και καταγραφής προσφύγων και τη συνολική διαχείριση των περίπου 50.000(;;) ανθρώπων που θα μείνουν για αρκετούς μήνες εγκλωβισμένοι στα hot spots και τους υπαίθριους καταυλισμούς.

Η Ειδομένη γίνεται, όπως όλα δείχνουν, μόνιμη κατάσταση, γι’αυτό και μετατρέπεται σταδιακά σε κανονικό Κέντρο Φιλοξενίας, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο στρατός με χρηματοδότηση από την Ε.Ε, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ.

ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ"

Η Ε.Ε., σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ προς τον Μηχανισμό για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση επιπρόσθετων έργων και προσώπων που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία, τα οποία θα οριστούν με νέα στοιχεία που θα στείλει η Τουρκία πριν από τον Μάρτιο. Μόλις οι πόροι αυτοί θα έχουν χρησιμοποιηθεί, η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει επιπλέον χρηματοδότηση προς τον Μηχανισμό, ύψους έως 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

Η Ε.Ε. και η Τουρκία επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευση για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης, όπως διατυπώθηκε στην κοινή ανακοίνωσή τους στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου του 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν το Κεφάλαιο 33 στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν το ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για τον συγκεκριμένο σκοπό τον Απρίλιο. Θα συνεχιστούν με ταχύτερο ρυθμό οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων, χωρίς προκατάληψη από τα κράτη-μέλη και με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς.
Ολα αυτά τα στοιχεία θα προχωρήσουν παράλληλα και θα εποπτεύονται από κοινού σε μηνιαία βάση».

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως η Άγκυρα εξασφάλισε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Δυστυχώς η ΕΕ συνδιαλέγεται με ένα κράτος αυταρχικό, το οποίο δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διώκοντας την αντίθετη άποψη στα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο εξόπλισε και εκπαίδευσε τους ισλαμιστές του ISIS και συν τοις άλλοις το τελευταίο διάστημα ύστερα και από τις καταγγελίες του Ρώσου Προέδρου που είδαν το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιεί εμπόριο πετρελαίου και όπως όλα δείχνουν πίσω από αυτή την μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ.

ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Την ίδια στιγμή που ελάμβανε χώρα η διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας, οι »γείτονες» με 6 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προέβησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις του F.I.R. Αθηνών, ενώ οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπραγματεύονταν με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κείμενο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, ένας σχηματισμός από έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, επιχείρησαν πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο, στο F.I.R Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο από τα τουρκικά πολεμικά ήταν οπλισμένα, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οπως μεταδίδει το onalert.gr, σύμφωνα με ΝΑVTEX 226/16 που εξέδωσε η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία στις 15:01 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Μαρτίου, το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό (Υ/Γ-Ω/Γ) πλοίο του τουρκικού ΠΝ CESME (Α-599) θα εκτελέσει έρευνες από 21 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2016 σε διεθνή ύδατα στο Κεντρικό Αιγαίο. Η περιοχή που δέσμευσαν, αν και το τουρκικό γραφείο δεν έχει καμμία αναγνώριση απο τον IMO, (Πολυεθνικός, διακυβερνητικός Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο οποίος επιβλέπει την σωστή και ασφαλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών του στον τομέα της ναυσιπλοΐας.) εφάπτεται σχεδόν στο Πεδίο Βολής Άνδρου που δεσμεύει πάγια η χώρα μας και έχει αναγγείλει πυρά σε ολη τη διάρκεια του έτους.

Με αυτή τη χώρα λοιπόν ΕΕ και Τσίπρας συμφώνησαν να δοθεί… λύση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Μια χώρα που αμφισβητεί τα ελληνική κυριαρχικά δικαιώματα και χρησιμοποιεί χιλιάδες λαθρομετανάστες ως "όπλο" ή καλύτερα ως »μακρύ χέρι» για να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί της σχεδιασμοί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου