Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση αντί να κυβερνά συνεχίζει να αναζητά εχθρούς

Παλιό το κλισέ «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», και η κυβερνητική προπαγάνδα το ενστερνίστηκε και το αξιοποιεί πλήρως.

Λίγο μετά το Eurogroup όπου η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραδόθηκε άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών, προσπάθησε να κρύψει τα ράκη της παλιάς αντιμνημονιακής παντιέρας, επιτιθέμενη κατά της Ν.Δ.

Το αφήγημα της σωτηρίας της χώρας με την υποταγή στους θεσμούς, είναι πολύ ασθενές και τραυματικό για τους οπαδούς της, που τους είχε ντοπάρει με το τον μύθο της αντίστασης. Έτσι πριν «ανοιχθεί» στην κοινωνία για να πείσει για την μεγάλη «επιτυχία» της αξιολόγησης, στοχεύει να πολώσει το εσωτερικό σκηνικό, σε μια αναβίωση του ρόλου πατριωτών και προδοτών. Όπου οι νυν «πατριώτες» υπερασπίζονται αυτά για τα οποία κατήγγειλαν τους άλλους ως προδότες...

Έτσι καταλογίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα μύρια όσα: ότι επιδίωξε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε για τους πολίτες η μη ολοκλήρωσε της αξιολόγησης, ότι ήθελε να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα, ότι ήθελε απολύσεις στο δημόσιο, ότι προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές κ.α.

Ο δε υπουργός παιδείας, Νίκος Φίλης, αφού επιτέθηκε, φυσικώ τω λόγω στη Ν.Δ, καθότι άνοιξε μαζί της πόλεμο για το ολοήμερο σχολείο, μίλησε για «παπαγαλάκια» της δήθεν ενημέρωσης.

Σκιαμαχία σε φόντο ήττας

Τα της Ν.Δ. δεν αφορούν την στήλη. Αν αναφέρεται στο θέμα είναι γιατί αναδύεται ανάγλυφη η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει και να πολώνει σε σημείο εκρηκτικό το κλίμα, προκειμένου η προσοχή των οπαδών της να αποκλίνει της διαπραγμάτευσης και των υποχωρήσεων που έκαναν οι μαχητές του αντιμνημονιακού αγώνα.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά. Πρόσφατα μετά την γκάφα ολκής που έγινε με την διαρροή των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, Τόμσεν –Βελκουλέσκου, και αφού η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι εκτέθηκε σε διεθνές πλέον επίπεδο, έστρεψε τα βέλη της στη Ν.Δ. Την κατηγόρησε, σε υψηλούς τόνους, ότι αντί να καταδικάσει όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (για τα υποκλαπέντα μιλάμε), ή τουλάχιστον να ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ (η Ν.Δ.!), ανέλαβε το ρόλο του αυτόκλητου υπερασπιστή και συμπαραστάτη του!

Είθισται, διαχρονικά η κοκορομαχία της εκάστοτε κυβέρνησης με την αντίστοιχη αξιωματική αντιπολίτευση, να επικρατούν με… δραματουργικά στοιχεία στο πολιτικό σκηνικό, για να ικανοποιούν το σκληρό μπλοκ των οπαδών και να ελκύουν την περιέργεια του καφενείου.

Πολύ περισσότερο εντρυφεί στη δημιουργία τέτοιων σκηνικών η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτοθεωρούμενο αριστερό κόμμα, έχει στο πολιτικό του dna τον πολεμικό λόγο, ενώ δεν υπολείπεται της επιθετικής ρητορικής και ο συγκυβερνήτης Πάνος, λόγω ιδιοσυστασίας.

Ωστόσο εισήλθαμε σε άλλη εποχή, η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, μέσω επιθέσεων στην αντιπολίτευση, έχει στενό χρονικό ορίζοντα, καθώς η οικονομική δυσπραγία θα επιδεινωθεί οσονούπω με τα μέτρα που υπέγραψαν.

Οι καιροί ου μενετοί, ώστε να συνεχίζει η κυβέρνηση κραυγαλέως να αποδίδει τα δικά της λάθη, τις δικές της υποχωρήσεις, τις δικές της ήττες, στους άλλους. Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε και το εν δυνάμει τέταρτο, είναι δική της ιδιοκτησία. Επί τέλους να σταματήσει να κυνηγά μάγισσες και να επικεντρωθεί σε αυτό για το οποίο εκλέχθηκε. Να κυβερνήσει.

ΥΓ: Όσο για τον κ. Φίλη και τα «παπαγαλάκια» της ενημέρωσης, μάλλον επιτέλεσαν το ρόλο τους και εξαφανίστηκαν. Πάψαμε να μαθαίνουμε για παιδάκια που λιποθυμούν σωρηδόν στα σχολεία και αυτοκτονίες απελπισμένων από το μνημόνιο...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου