Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχουν πολύ περισσότερες πλευρές απ' όσες φαίνονται. Μια απ’ αυτές είναι κατάρριψη της θεωρίας όσων πιστεύουν ότι η ιστορία των ανθρώπων εξαρτάται από δομές και συστήματα. Εξαρτάται συχνά από την ανοησία ενός ανθρώπου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος αυτός έχει όνομα και λέγεται Ντέιβιντ Κάμερον.
Αποδείχτηκε ότι το τυχαίο και συγκυριακό είναι διαμορφωτής της ιστορίας έξω και από δομές και βάσεις και εποικοδομήματα και γραμμικές συναρτήσεις, όπως θέλουν να βλέπουν και να ερμηνεύουν την ανθρώπινη δραστηριότητα και ιστορία μαρξιστές και νεοφιλελεύθεροι, που πιστεύουν σε νομοτέλειες και ντετερμινισμούς κάθε είδους (αν γίνει αυτό θα γίνει εκείνο και θα καταλήξουμε εκεί).
Επειδή το δημοψήφισμα δεν ήταν μια καθοδηγούμενη από τις όποιες πολιτικές και οικονομικές ή κοινωνικές συνθήκες της Βρετανίας, αλλά η καθαρή ψηφοθηρική ανοησία ενός ανθρώπου, του Κάμερον, που πριν δυο χρόνια με προεκλογικό σύνθημα το δημοψήφισμα για Brexit είχε δύο στόχους:
1. Να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, οξύνοντας περιστασιακά τον παλιό αντιευρωπαϊσμό των Άγγλων (για να διαπιστώσει ως πρωθυπουργός τη διάσταση μεταξύ συνθημάτων και πραγματικότητας, το ασύμφορο του Brexit) και
2. Να εκβιάσει την ΕΕ, ώστε να κερδίσει μικρότερες συνεισφορές της Βρετανίας στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Τις οποίες κέρδισε!
Επειδή, όμως, η Βρετανία είναι χώρα Πολιτών, οι οποίοι σέβονται αυτή τους την ιδιότητα, δεν μπορούσε να αθετήσει την υπόσχεσή του για δημοψήφισμα, όπως θα έκαναν εύκολα άλλοι πρωθυπουργοί σε τριτοκοσμικές χώρες της Ευρώπης, με λαούς που έχουν χαμηλή πολιτική αυτοεκτίμηση.
Έτσι αναγκάστηκε να προκηρύξει το δημοψήφισμα και να βγει υπερασπιζόμενος την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, σε αντίθεση με όσα άφηνε να εννοηθεί σαν υποψήφιος της Ντάουνινγκ Στρητ.
Ούτε μπορεί να αγνοήσει τη λαϊκή βούληση, όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες της Ευρώπης, και να παραμείνει στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα.
Αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδεψε και τη χώρα του. Τα επακόλουθα ακούγονται από παντού μαύρα και άραχλα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ούτε οι επιπτώσεις θα είναι τόσο τραγικές ούτε τα νέα είναι τόσο μαύρα. Υπάρχουν και καλά νέα. Τα οποία θα αναλύσουμε με νηφαλιότητα τη Δευτέρα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου