Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα

Ο αγαπημένος μου καθηγητής Τουρνεσόλ, διεκδικητής του τίτλου «ο διασκεδαστικότερος όλων» στην ομήγυρη των διασκεδαστών που μας κυβερνούν, ο Έλλην που διέγνωσε την ασθένεια του Χάρβαρντ και εκήρυξε ως άλλος Φουκουγιάμα το τέλος του πολιτισμού του βιβλίου, ναι, ναι, ο κ. Γαβρόγλου αυτοπροσώπως, ως επικεφαλής του υπουργείου που παροτρύνει τους καθηγητές να διδάξουν τη σημασία της «έμφυλης ταυτότητας» στον σύγχρονο ελληνισμό, αυτός λοιπόν ο άνθρωπος ασμένως δέχθηκε την πρόταση 28 βουλευτών του κόμματος το οποίο υπηρετεί ως ακάματος αγωνιστής από το «μετερίζι του» –επιτέλους κάπου βρήκα να βάλω αυτήν την υπέροχη λέξη–, την πρόταση, λέγω, των 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να καταργηθεί η αξιολόγηση της συμπεριφοράς των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση. Ουφ! Ζητώ συγγνώμη για τη μακροσκελέστατη φράση, όμως δεν βρήκα άλλον τρόπο για να ταχτοποιήσω τόσο προοδευτικό πλούτο. Ευτυχώς, η ελληνική σού δίνει αυτές τις δυνατότητες.

Ανάμεσα στους 28 ξεχωρίζουν, πρώτα μεταξύ ίσων, τα ονόματα της κυρίας Αναγνωστοπούλου, της προστάτιδος των γυναικών του ευρωπαϊκού Νότου, και του κ. Μπαλαούρα του πτωχού, πλην όμως φιλευσπλάγχνου προστάτου των συνταξιούχων. Σημασία, όμως, δεν έχουν τα ονόματα. Σημασία για την Αριστερά έχει ο Λαός. Επιτέλους καταργείται η «διαγωγή κοσμία». Παλλαϊκό αίτημα; Κάτι παραπάνω. Ιστορική αναγκαιότης. Αφού αποσυνδέθηκε η αξιολόγηση των διδασκόντων από τα μαθησιακά αποτελέσματα ήρθε η ώρα να αποσυνδεθεί και η αξιολόγηση των εφήβων από τη συμπεριφορά τους. Το επιχείρημα είναι ατράνταχτο: μέτρο καταπίεσης και πολιτικών διώξεων που δεν δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να απολογηθούν, να πουν το περίφημο «εγώ ήμουν περαστικός όταν πήρε φωτιά η τάξη». Αυτό το μαθαίνουν μετά, αν τύχει και τους συλλάβουν στα Εξάρχεια.

Ο πρώην επιμήκυνε το διάλειμμα, ο νυν καταργεί τη «διαγωγή κοσμία», και αν το δικαίωμα ψήφου κατέβει στα 13 θα τους δώσουν και επίδομα παπαγαλίας. Όταν η μπούρδα με την προοδευτική σάλτσα φέρνει ψήφους. Θα μου πείτε, όπως σωστά επισημαίνουν οι βουλευτές, το μέτρο αυτό έχει ατονήσει εδώ και χρόνια. Και θα σας πω μήπως, λέω μήπως, έτσι εξηγείται η κατεστημένη αγένεια, η κακοτροπία που μετατρέπεται σε τραμπουκισμό του Ελληνόπαιδος που μαθαίνει στο σπίτι του πως γεννήθηκε για να γίνει τύραννος και πάει στο σχολείο για να επιβεβαιώσει τις απόψεις του. «Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα», που έλεγε κι ο Τσιφόρος. Δεν είναι όλοι έτσι; Μα η «διαγωγή κοσμία» δεν είναι για όλους. Είναι για αυτούς που ξεχωρίζουν από το σύνολο και επισημαίνονται για να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγήν για τους υπολοίπους.

Η Μέση Εκπαίδευση χρειάζεται μια σοβαρή συντηρητική μεταρρύθμιση. Να ξεχάσουμε τις προοδευτικές ανοησίες των τελευταίων δεκαετιών και να επαναφέρουμε τα στοιχειώδη: γραφή, ανάγνωση και πειθαρχία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου