Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ο γάιδαρος του Αλέξη...

Προφανώς έχετε ακούσει την ιστορία με το γάιδαρο του Χότζα. Εν τάχει, για όσους δεν την γνωρίζουν αυτή είναι η εξής: Κάποτε ο Χότζας είχε ένα γάιδαρο του οποίου η συντήρηση (τροφή και πότισμα) του κόστιζε πολύ. Αποφάσισε λοιπόν να τον κάνει "ξερικό”. "Ξερικά” λέγονται τα χωράφια που δεν χρειάζονται πότισμα και λίπασμα.

Τον άφησε λοιπόν για πολλές εβδομάδες χωρίς νερό και τροφή.

Μετά από ένα μήνα ο γάιδαρος ψόφησε. "Πάνω που κατάφερα να τον κάνω ξερικό πήγε και ψόφησε”... μονολόγησε ο Χότζας, προφανώς τελώντας εν συγχύσει σε σχέση με το αίτιο και το αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και με την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει το τέλος των μνημονίων και μοιράζει κοινωνικά μερίσματα.

Η ελληνική οικονομία το 2017 στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ήταν το 2010 όταν αντιμετώπισε την κρίση χρεοκοπίας.

Υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν βελτίωση όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα αντί των θηριωδών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.

Τα θηριώδη πλεονάσματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση χωρίς να το ζητούν οι δανειστές αποτελούν αφαίμαξη της ιδιωτικής οικονομίας και καταστρέφουν κάθε προοπτική ανασύνταξης της οικονομίας και ανάπτυξης.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από έλλειμμα 29,3 δισ. ευρώ το 2009 έχει μειωθεί σε έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Η μείωση αυτή όμως δεν έγινε γιατί αυξήθηκαν ισόποσα οι εξαγωγές ή οι τουριστικές και ναυτιλιακές συναλλαγές.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από τη μείωση των εισαγωγών.

Τουτέστιν, έχουν καταφέρει να μετατρέψουμε το γάιδαρο σε "ξερικό”.

Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από 21 δισ. το 2010 σε 26,7 δισ. το 2014 για να μειωθούν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στα 24,3 δισ. ευρώ.

Το 2010 οι τράπεζες είχαν περί τα 237 δισ. καταθέσεις και τώρα έχουν περί τα 123 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Το 2010 οι τράπεζες είχαν χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα με 249 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο του 2017 η χρηματοδότηση αυτή είχε πέσει στα 185,9 δισ. ευρώ. Καθώς οι καταθέσεις είναι πολύ χαμηλότερα από τις χρηματοδοτήσεις, για χρόνια ακόμη οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να τραβούν κεφάλαια από την οικονομία και όχι να προσφέρουν.

Παρά τα μνημόνια και τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της χρεοκοπίας έχει επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί.

Από την 61η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στο 2009 έχουμε βρεθεί το 2016 στην 87η θέση. Αυτό δείχνει πως η κατάσταση της οικονομίας απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί πως βρίσκεται κοντά στη δρομολόγηση αναπτυξιακής τροχιάς.

Η βελτίωση που παρουσιάζουν ορισμένοι δείκτες όπως το έλλειμμα του προϋπολογισμού οφείλεται στην υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και όχι στη μείωση της φοροδιαφυγής ή την ανάπτυξη.

Η κατάσταση θυμίζει τον "ξερικό” γάιδαρο του Χότζα.

Ο "ψόφος” του γαϊδάρου του Αλέξη και του Ευκλείδη είναι θέμα χρόνου...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου