Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Λάσπη και ψέματα μέχρι τις εκλογές

Το σκάνδαλο της Novartis είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης σε έναν αγώνα λασπολογίας μέχρι τις εκλογές.

Εντάσσεται στη λογική της λασπολόγησης των πολιτικών αντιπάλων προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο πολιτικό έδαφος και να ανατρέψει η κυβέρνηση την πολύ κακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί στους ψηφοφόρους από την υπερφορολόγηση και τη λιτότητα.

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το αποτέλεσμα της έρευνας για χρηματισμό από την εταιρεία Novartis, αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι ότι η λάσπη κολλάει στους Νεοδημοκράτες, οι οποίοι, ακόμη κι αν αθωωθούν, ήδη έχουν υποστεί μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα. Και έτσι θα συνεχίσει η κυβέρνηση παράγοντας σκάνδαλα, κατηγορίες και ύβρεις προς όλους τους πολιτικούς αντιπάλους. Με κραυγές και κουνώντας το δάχτυλο οι Συριζαίοι θα πορευτούν μέχρι τις εκλογές.

Στον πόλεμο αυτό οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν έχουν κανέναν τρόπο άμυνας. Οσο κι αν κραυγάζουν για την αθωότητά τους, οι κατήγοροι θα επιμένουν, οι ψηφοφόροι θα προβληματίζονται και η ρετσινιά θα μένει.

Η μόνη άμυνα που έχουν οι θιγόμενοι από αυτό τον πόλεμο πολιτικοί είναι η αντεπίθεση με τα ίδια όπλα. Η λασπολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για σκάνδαλα, για υποψίες χρηματισμού, για καθεστωτικές συμπεριφορές είναι η αναγκαστική επιλογή όλων όσοι υφίστανται τις κυβερνητικές επιθέσεις. Δυστυχώς, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα κατρακυλήσει όσο χαμηλά το επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όσο δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ. Μέσω αυτής της τακτικής της λασπολογίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. θεωρεί ότι θα ανατρέψει το πολύ κακό γι’ αυτήν κλίμα και θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι όλοι οι άλλοι, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι απατεώνες, ενώ η ίδια είναι καθαρή και προσπαθεί να επιβάλει την κάθαρση του πολιτικού βίου.

Το τι θα αποδειχθεί τελικά με το σκάνδαλο Novartis δεν έχει, δυστυχώς, σημασία. Μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητα ή η ενοχή των κατηγορουμένων, οι εκλογές θα έχουν περάσει και η ζημιά θα έχει γίνει. Παράλληλα με τη λασπολογία, η κυβέρνηση θα επιχειρεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα στην οικονομία. Θα προπαγανδίζει ως επιτυχία τα πλεονάσματα κρύβοντας όμως ότι αυτά επιτυγχάνονται αποκλειστικά και μόνο με την υπερφορολόγηση όσων δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν ενώ παράλληλα η φοροδιαφυγή θα οργιάζει σπάζοντας κάθε ρεκόρ. 

Θα διαλαλεί ότι κέρδισε τη μάχη της εναντίον των «κακών» ξένων και ότι κατάφερε να βγει στις αγορές, αλλά δεν θα λέει ότι το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από αυτά με τα οποία μας δάνειζαν μέχρι σήμερα οι «κακοί» ξένοι δανειστές.

Θα τάζει λαγούς με πετραχήλια, εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάθε είδους παροχές, αλλά θα κρύβει το γεγονός ότι όλα αυτά δεν μπορούν ποτέ να γίνουν ελλείψει χρήματος.

Η προεκλογική, λοιπόν, στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία ήδη έχει μπει σε εφαρμογή, περιλαμβάνει δύο σκέλη: Λάσπη έναντι όλων των αντιπάλων για υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα και ψεύτικες υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους.

Και ενώ η στρατηγική αυτή μόλις ξεκίνησε στον αντίποδα του Σκοπιανού, θα κλιμακώνεται καθώς προχωράμε προς τις εκλογές. Ο ορίζοντας των εκλογών με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς παραμένει η τελευταία μέρα της τετραετίας, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται αν η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου κρίνουν ότι πρέπει να επισπεύσουν. Το βέβαιο είναι ότι η προεκλογική περίοδος θα περάσει με ψέματα και λάσπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου