Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Θέατρο εθνολαϊκισμού

O εθνολαϊκισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαίνει αυξανόμενος όσο η χώρα πλησιάζει στις εκλογές. Το πιθανότερο είναι πως μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες έως τις κάλπες θα δούμε και πολύ περισσότερο θα ακούσουμε πράγματα και θαύματα από την κυβερνητική προπαγάνδα.

Και όλα ξεφεύγουν από την οικονομία. Έτσι κι αλλιώς το παραμύθι αυτό το καλλιεργούν εδώ και καιρό. Βγαίνουμε από τα μνημόνια, τελειώνει η επιτροπεία, έρχονται καλύτερες ημέρες γεμάτες ανάπτυξη και χαμόγελα. Τώρα όσον αφορά στις μνημονιακές υποχρεώσεις της μεταμνημονιακής εποχής δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο Μαξίμου. Θα τις αμπαλάρουν μέσα στο «αναπτυξιακό σχέδιο» που ετοιμάζει ο καθηγητής Ευκλείδης, θα φορέσει και μια γραβάτα ο πρωθυπουργός στις 20 Αυγούστου, θα δώσει και ένα διάγγελμα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» από το Καστελλόριζο και η επομένη κυβέρνηση ας τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα.

Αλλά ας πάμε τώρα στα πιο κωμικοτραγικά του εθνολαϊκισμού. Και ας ξεκινήσουμε από τα κωμικά. Μια απορία δεν μας έχει λύσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ δηλώνει άθεος -δικαίωμά του- δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως «καλός χριστιανός» σε κάθε Επιτάφιο και Ανάσταση, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε φτάσει ως και στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Είναι κατανοητό πως ο θεσμικός ρόλος αναγκάζει τους πρωθυπουργούς να κάνουν πράγματα που προφανώς και δεν θέλουν, αλλά για ποιο λόγο να παίζει τόσο θέατρο;

Τώρα που φτάσαμε στο θέατρο ήρθε και η ώρα του μεγάλου συμπρωταγωνιστή. Ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα πιο γρήγορα και από τον Τσακ Νόρις. Αφού εδώ και τρία χρόνια συμπεριφέρεται σαν να μην υπέγραψε ποτέ μνημόνια και σαν να μην ψήφισε ποτέ όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα που αύξησαν φόρους και μείωσαν μισθούς και συντάξεις, τώρα για να ανεβάσει τα ανύπαρκτα ποσοστά του κόμματός του είναι ικανός να χωθεί και σε κάποιο όρυγμα για να μας σώσει από τους Τούρκους.

Μπορεί η προκλητικότητα της Αγκυρας να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες, αλλά η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με γραφικότητες. Είναι αρνητικό έως επικίνδυνο για τη χώρα μας να καταγγέλλεται στην Ε.Ε. από την Τουρκία για κάποιον «πολιτικό κωμικό» που κατέχει τη θέση του υπουργού Αμυνας. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και δεν μπορεί να το χάνει και συγχρόνως να αμαυρώνεται η διεθνής μας εικόνα από τις απερίσκεπτες ατάκες που πετάει ο Πάνος Καμμένος μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου