Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Το Μουντιάλ τελείωσε, ώρα να βγάλουμε την ΕΡΤ από το τηλεκοντρόλ

Το Μουντιάλ είναι πλέον παρελθόν.

Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα φάλτσα, οι αθλητικοί συντάκτες της Κρατικής τηλεόρασης πάσχισαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του κοινού.

Αλλά μέχρι εκεί.

Γιατί ακόμα και το Μουντιάλ επιχείρησε η Κυβέρνηση να το καταστήσει εργαλείο στα χέρια της προκειμένου να αναδείξει την προπαγάνδα της.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τηλεθεατές έφτασαν κοντά στο να σπάσουν την οθόνη τους, όχι εξαιτίας κάποιου χαμένου πέναλτι, αλλά από τις διακοπές για «ειδήσεις», για «διαγγέλματα» του πρωθυπουργού και για άλλες προπαγανδιστικές αθλιότητες.

Αποκορύφωμα η χθεσινή ημέρα, όπου έκατσε στους εντελλόμενους «δημοσιογράφους» της ΕΡΤ η μεγάλη τους ευκαιρία: Τελικός Μουντιάλ, υψηλή τηλεθέαση και δελτίο ειδήσεων αμέσως μετά τη στέψη του πρωταθλητή.

Όσοι καημένοι τηλεθεατές έτυχε να αφήσουν ανοιχτή την τηλεόρασή τους στο κανάλι της Συριζαϊκής αθλιότητας, αντί για δελτίο ειδήσεων, είδαν ένα θέμα με τους πανηγυρισμούς στο Παρίσι και αμέσως μετά μια ανασκόπηση της λάσπης που εκτοξεύει η εφημερίδας του κ. Βαξεβάνη διανθισμένη με τις υβριστικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ο κόκκινος ή όπως στο καλό λέγεται ο άλλος σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τολμούσε ποτέ να παρουσιάσει τέτοιο θέμα αποκλειστικά αποτελούμενο από ύβρεις και λάσπες κατά αντιπάλων του κ. Τσίπρα.

Ποτέ στο παρελθόν η κρατική τηλεόραση δεν είχε απαξιωθεί τόσο πολύ.

Το παράδειγμα που περιέγραψα είναι ένα μόνο από σειρά αδιανόητων πρακτικών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτή.

Θυμίζουμε ότι κανένας απ΄ όσους κάνουν εκπομπές πολιτικού χαρακτήρα δεν ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ αλλά ήρθαν με μεταγραφή είτε από την Αυγή είτε από άλλα συναφή κομματικά ιδρύματα. Μέχρι και τον Αρβανίτη ανέσυραν από την αφάνεια, με μόνο του παράσημο τις αχαρακτήριστες ύβρεις του κατά του πρωθυπουργού της χώρας!

Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Έβγαλαν από την αφάνεια μέχρι και τον εμπορικό διευθυντή του χρεωκοπημένου ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κυριαρχήσουν (με ξένα κόλλυβα) και στη διαφημιστική αγορά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η ΕΡΤ που λειτουργεί ως παραμάγαζο των υπογείων του Μαξίμου, σπαταλώντας τα λεφτά των φορολογουμένων. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εποπτείας, η έλλειψη δημοκρατίας, η απουσία παρέμβασης από κάθε αρμόδια αρχή που διαπιστώνει το πρόβλημα αλλά αρνείται να δώσει λύση.

Στο παρελθόν το ΕΣΡ δημοσιοποιούσε εκθέσεις με την κριτική της στην ποιότητα των ειδήσεων και την ισομερή κάλυψη των κομμάτων και επέβαλε πρόστιμα. Τότε, όταν κάτι λειτουργούσε, το πόρισμά του γινόταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Τώρα το ΕΣΡ είναι άφαντο!

Στο παρελθόν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ (κυρίως επί διοικήσεων που πρόσκειντο στον ΣΥΡΙΖΑ) έσπευδαν να βγάζουν ανακοινώσεις και να κατακεραυνώνουν τους διευθυντές της ΕΡΤ αν κάποια είδηση δεν άρεσε στις ηγεσίες τους. Τώρα σιωπή, ακόμα και μπροστά σε αυτή την αθλιότητα!

Είναι προφανές ότι το επίπεδο των ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση αντανακλά και το επίπεδο της Δημοκρατίας μιας χώρας. Δεν θέλω να φανταστώ αν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα μπορούσε να σταθεί κυβέρνηση αν αντιμετώπιζε την κρατική τηλεόραση ως μαγαζί της και ως μαγαζί του κόμματός του.

Ασφαλώς όμως εδώ είναι Ελλάδα. Και επειδή ούτε ανεξάρτητες αρχές υπάρχουν, ούτε συνδικαλιστικές αρχές με δημοκρατικά αντανακλαστικά, ούτε δημοσιογράφοι με κότσια, ας οπλιστούμε με υπομονή.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πετάξουμε τα κανάλια της ΕΡΤ από το τηλεκοντρόλ και να προσδοκούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Κάτι που θα αξίζει για τα χρήματα που σπαταλάμε στους μισθούς διαφόρων παρατρεχάμενων του ΣΥΡΙΖΑ που υποδύονται τους δημοσιογράφους, κάτι που θα βάζει οριστικό τέλος στις παράγκες των συνδικαλιστάδων που διοικούν τη δημόσια τηλεόραση, κάτι που θα θεσμοθετεί τη Δημοκρατία πέρα και πάνω από κόμματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου