Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Η αλαζονεία της εξουσίας

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει χάσει. Είτε παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Μάιο όπως ακούγεται ότι επιθυμεί για να ξεχαστεί η τραγωδία είτε επιλέξει οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία για εκλογές έχει απολέσει τη δεδηλωμένη στα μάτια του λαού. Επέδειξε αλαζονεία την πιο κρίσιμη στιγμή επιβεβαιώνοντας πως έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και με την ίδια την κοινωνία.

Δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει κανένα λάθος όταν ήδη οι νεκροί υπερβαίνουν τους 88, ανέδειξε τον χειρότερό της εαυτό απέναντι σε μια κοινωνία που βιώνει μια τραγωδία που έρχεται να προστεθεί στο δράμα μιας οκταετούς κρίσης και μια ήττας σε εθνικό επίπεδο.

Εμφανίζεται με έπαρση να υποτιμά τους πολίτες όπως έπραξε και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσω της οποίας παραχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και δηλώνει πως για τους θανάτους ευθύνεται η άναρχη δόμηση.

Συμπεριφέρθηκε αλαζονικά και ταυτόχρονα δείχνει με το δάκτυλο, πίσω από το οποίο προσπαθεί να κρυφτεί, ως υπεύθυνους για μια τραγωδία που χαρακτηρίζεται Εθνική, όλους τους άλλους.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε οι υπουργοί της και τα επιχειρησιακά στελέχη που οι ίδιοι επέλεξαν και τοποθέτησαν δήλωσαν πως δεν έχουν κάνει λάθη και ότι αν ξανασυνέβαινε κάτι ανάλογο θα έκαναν τα ίδια.

Τα λάθη πολλές φορές συγχωρούνται, ίσως όχι όταν έχουν τέτοιες επιπτώσεις. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι η έπαρση και η αλαζονεία της εξουσίας που οδηγεί και στην απώλεια της επαφής με τους πολίτες.

Κανείς δεν θα μπορούσε να βγει και να πει πως για τους θανάτους ευθύνεται η άναρχη δόμηση. Τα αυθαίρετα και το παλαιό πολιτικό σύστημα και αυτό να γίνεται κατ επανάληψη με τη μέθοδο της πιο ακραίας μορφής προπαγάνδας.

Και όμως το έπραξαν και αυτό υποτιμώντας για μια ακόμη φορά τον λαό και προχωρώντας στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας πάνω στις στάχτες, χωρίς ευαισθητοποίηση, χωρίς μια συγνώμη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος.

Οι ίδιοι πάντως έχουν αυτο-αθωοθεί χαρακτηριστικό άλλωστε της έννοιας της αλαζονείας και όποιος τους ασκεί κριτική δεν είναι απλά αντίπαλος, είναι ήδη καταδικασμένος και δαχτυλοδειχτούμενος.

Οι υπουργοί της πρώτης φοράς Αριστερά αλλά και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος έχουν πει πολλά μέσα σε λίγες ημέρες. Και έχουν καταγγείλει τους πάντες για προπαγάνδα και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Χθες προστέθηκε και η κίνηση Πράττω, του Νίκου Κοτζιά δίνοντας μια ακόμη διάσταση αφού εξέφρασε μεν τη θλίψη για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε χρόνος να αντιμετωπιστεί η «άναρχη δόμηση» και η διαφθορά, να αλλάξουν παλαιές νοοτροπίες και να καταπολεμηθούν συμφέροντα στον τομέα της δόμησης λόγω... μνημονίου.

Δήλωσαν δηλαδή πως αφιέρωσαν το χρόνο τους για να σώσουν τη χώρα από την οικονομική καταστροφή και για να τη βγάλουν από τα μνημόνια και δεν πρόλαβαν. Άλλωστε έπρεπε να λύσουν και το Σκοπιανό ενώ εκκρεμεί το Αλβανικό.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί και μια ακόμη αναφορά που γίνεται στην ανακοίνωση της κίνησης Πράττω αφού αυτοαναγορεύεται σε... «συγκυβερνώσα κίνηση» που αναλαμβάνει μάλιστα και την... πολιτική ευθύνη που της αναλογεί για την τραγωδία.

Μια «συγκυβερνώσα κίνηση» που στις τάξεις της έχει δύο εκ των 152 βουλευτών. Τον υπουργό Εξωτερικών και τον αναπληρωτη υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Νίκο Κοτζιά, που στέλνει μήνυμα.

Ένα μήνυμα σαφές, γραμμένο πάνω στις στάχτες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου