Είναι γεγονός πως οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις σπάνια ομολογούν τα λάθη τους. Κυρίως τα μεγάλα. Σε όλες, όμως, τις κυβερνήσεις υπήρξαν κορυφαία στελέχη που είτε ζήτησαν συγγνώμη είτε αποπέμπφθηκαν για αστοχίες. Αυτό που συμβαίνει στα χρόνια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει προηγούμενο.
Εδώ και τέσσερα χρόνια οποιαδήποτε «θετική είδηση» ανακοινώνει το Μαξίμου οφείλεται, εννοείται, στην πολιτική διαχείριση του πρωθυπουργού και των υπουργών του, ενώ συνοδεύεται από το σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Από την άλλη, για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη χώρα το Μαξίμου ρίχνει την ευθύνη πάντοτε σε κάποιους άλλους συνοδεύοντας συνήθως τις καταγγελίες με ψεκασμένες θεωρίες.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριiζε ως asset (κεφάλαιο) για τη χώρα τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αφηνε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «διαγράφει» το χρέος με τη δημιουργία εκείνης της περιβόητης επιτροπής και μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ρωτούσε αν η Ρωσία μπορεί να τυπώσει τις νέες δραχμές. Μετά ήρθε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών. Για όλα αυτά τα τραγελαφικά που έζησε η χώρα εκείνη την περίοδο το Μαξίμου κατηγορούσε Eυρωπαίους ηγέτες, δανειστές, αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης. Το επικοινωνιακό επιτελείο ισχυριζόταν πως όλοι είχαν συνωμοτήσει ενάντια στην κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, βέβαια, το προπαγανδιστικό τροπάριο άλλαξε κατά το ήμισυ. Μετά την κωλοτούμπα η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι ξαφνικά έγιναν… κολλητάρια, αλλά και πάλι για ό,τι κακό συνέβαινε συνέχισαν να… φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι. Αυτό το παραμύθι επαναλαμβανόταν σε κάθε αξιολόγηση, η οποία στο τέλος έκλεινε συνοδευόμενη με ένα βαρύ πακέτο μέτρων.
Αλλά το αστείο και συγχρόνως τραγικό ήταν πως η κυβέρνηση έριχνε τις ευθύνες στους… άλλους και για ζητήματα που δεν αφορούσαν στα Μνημόνια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι στη συνέντευξη Τύπου – παρωδία, τρεις ημέρες μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που πρωταγωνίστησαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Τόσκας και οι πρώην αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, όλοι μαζί με ένα στόμα, μια φωνή είπαν πως τα έκαναν όλα σωστά. Και σαν να μην έφτανε αυτό παρουσίασαν φωτογραφίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τόσο η φωτιά στο Μάτι όσο και η πυρκαγιά στην Κινέτα ήταν έργο οργανωμένων εμπρηστών. Τελικά, τα fake news της κυβέρνησης κατέρρευσαν. Η φωτιά στο Νταού Πεντέλης ξεκίνησε από κάποιον πολίτη που ήθελε να κάψει ξερόχορτα, ενώ στην Κινέτα απόν στύλο της ΔΕΗ. Κι όμως ο πρωθυπουργός τότε μιλούσε για «ασύμμετρη απειλή» και «σκοτεινά κέντρα» που θέλουν να μπλοκάρουν την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.
Και φτάσαμε τώρα στο χρηματιστηριακό κραχ, την πτώση των τραπεζικών μετοχών και το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Και τώρα δεν φταίει το Μαξίμου, που ζάλισε την κοινωνία με την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Τώρα φταίνε η Ιταλία, ο Στουρνάρας, η Ν.Δ. και εννοείται πάλι τα μέσα ενημέρωσης. Βέβαια δεν εξηγούν γιατί δεν ανεβαίνουν τα ομόλογα των άλλων πρώην μνημονιακών χωρών ή γιατί δεν καταρρέουν οι τράπεζές τους.
Οι ψεκασμοί μπορεί να πουλάνε στους ψεκασμένους, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα. Και αυτή αποδεικνύει πως όταν μια κυβέρνηση διαχειρίζεται την εξουσία ψευδολογώντας και ψάχνοντας συνωμοσίες, τότε η χώρα κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου