Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Οι κουκούλες ετοιμάζονται, ας ετοιμάζεται και η Νέα Δημοκρατία

Αυτά τα επεισόδια τα οποία έγιναν προχθές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, ας κτυπήσουν τον κώδωνα κινδύνου για την Νέα Δημοκρατία. Σωστά το επισημαίνει στην δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την υπονόμευση της επόμενης κυβέρνησης.

Σωστή η επισήμανση, εύκολο το πολιτικό συμπέρασμα, δύσκολη η αντιμετώπιση του.

Από το 2015 έγινε φανερό πως οι αναρχοαυτόνομοι--που επί κυβερνήσεως Σαμαρά η δράση τους είχε περιορισθεί στο ελάχιστο—απέκτησαν μιαν ειδική σχέση με την νέα κυβέρνηση. Είχαν την ανοχή της, καθώς εκφραζόταν ιδεολογικά και πολιτικά και από κάποιες συνιστώσες της.

Αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Τα Εξάρχεια ουσιαστικά αυτονομήθηκαν, καθώς το Κράτος έχει παραιτηθεί από την άσκηση συγκεκριμένων λειτουργιών του στην περιοχή. Τα αστικά λεωφορεία δεν εκτελούν δρομολόγια, οι κρατικοί φορείς έχουν κλείσει τα υποκαταστήματα τους, ενώ η αστυνομία δεν τολμά να κάνει περιπολίες στους δρόμους των Εξαρχείων.

Έτσι την διαφύλαξη της τάξης την έχουν αναλάβει ομάδες κουκουλοφόρων που ανακοινώνουν μάλιστα τις δραστηριότητες τους. Αν θυμάται ο αναγνώστης, πριν από δύο χρόνια έγινε και παρέλαση ενόπλων στην περιοχή. Αυτή η αίσθηση του ακαταδίωκτου και του ατιμώρητου, είναι λογικό να έχει δώσει μιαν αυτοπεποίθηση σε αυτές τις ομάδες των αναρχοαυτόνομων πουν στρατολογούν πλέον άφοβα την νέα γενιά των ομοϊδεατών τους.

Όλα τα παραπάνω δεν ενοχλούν τον ΣΥΡΙΖΑ και ας στρέφονται πολλές φορές κατά στελεχών του. Η παρουσία τους είναι συμβατή με το μοντέλο που έχει η ηγετική του ομάδα για μια κοινωνία των ριζοσπαστικών κινημάτων και των πολύμορφων συλλογικοτήτων.

Ας το εμπεδώσουμε όλοι. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα γίνονται στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο είναι μέρος της κανονικότητας. Δεν αποτελούν παραβατικές συμπεριφορές οι πυρπολήσεις, οι βιαιοπραγίες, οι καταστροφές.

Και πώς να αποτελούν όταν, πριν από δέκα χρόνια ακριβώς, τα στελέχη του πρωταγωνίστησαν στο κάψιμο της Αθήνας; Όταν τότε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2009 με πανηγυρικό εξώφυλλο το πυρπολημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος;

Μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο της βίας που παίρνει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Μπορεί αυτό το πλήθος να ελεγχθεί;

Προς τούτο απαιτείται να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις : πρώτον, να υπάρχει κοινωνική συναίνεση στην καταστολή και δεύτερον, να υπάρχει πολιτική βούληση για την καταστολή. Γιατί οι αναρχοαυτόνομοι δεν αντιμετωπίζονται με διάλογο και συζητήσεις. Μισούν και τον διάλογο και τις συζητήσεις, γιατί μισούν γενικώς. Μισούν τους πάντες.

Σήμερα η κοινή γνώμη έχει αηδιάσει με τα όσα γίνονται και η Νέα Δημοκρατία διατρανώνει πως αυτά τα φαινόμενα της παραβατικότητας θα εξαλειφθούν. Έτσι, αν τελικά δεν το τολμήσει, τότε το κόστος που θα εισπράξει θα είναι μεγάλο και σε πολλά επίπεδα.

Δεν γνωρίζω όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή τι αντοχές θα έχει ο Κ.Μητσοτάκης. Δεν γνωρίζω τι στήριξη θα έχει από τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και κυρίως δεν γνωρίζω κατά πόσον ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εντάξει την δράση αυτών των ομάδων στον σχεδιασμό του για επάνοδο στην εξουσία. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος της ήττας του.

Γι΄αυτό υποστηρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει απλώς να ηττηθεί, αλλά να συντριβεί. Για να καταστεί ανίκανος να ξαναϋπονομεύσει το πολίτευμα μας.

Ας γίνει κατανοητό απ όλους μας—και πρώτα-πρώτα από τον Κ.Μητσοτάκη-- πως η εξάλειψη των φαινομένων της ανομίας θα είναι η νέα Μεταπολίτευση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου