Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ο Καμμένος στον δρόμο που χάραξε ο Κουβέλης

Πριν από σχεδόν επτά χρόνια, την ώρα που η χώρα έμπαινε στο δεύτερο μνημόνιο, ο Πάνος Καμμένος δημιουργούσε τους ΑΝΕΛ. Ενα ιδιότυπο πολιτικό μόρφωμα που υποσχόταν την απελευθέρωση της χώρας από τους μνημονιακούς κατακτητές. Το κόμμα είχε αντιμνημονιακή ρητορική πασπαλισμένη με ακροδεξιές κορώνες, βαριές κουβέντες εναντίον των κυβερνώντων και πίστη ότι όντως κάποιοι εκεί έξω μας… ψεκάζουν.

Ο δεξιός λαϊκισμός έσπαγε κάθε ρεκόρ. Οι θέσεις των ΑΝΕΛ απόλυτες. Δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους. Κατήγγελλαν ως γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου όσους βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Εχει γραφτεί, άλλωστε, στην ιστορία η φράση του Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής που απευθυνόμενους στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βροντοφώναζε πως ψηφίζουν τα μνημόνια στα… τέσσερα.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 οι ΑΝΕΛ ψηφίζονται από 671.324 πολίτες και πιάνουν το ασύλληπτο 10,62%. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση η γραφικότητα της ρητορικής τους οδήγησε στο ξεφούσκωμα της απήχησής τους. Τον Ιανουάριο του 2015 παίρνουν 4,75% με 293.683 ψήφους και τον Σεπτέμβριο μόλις 3,69% και 200.532 ψήφους.

Βέβαια ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να επιχειρεί ακόμα και σήμερα να παρουσιάζεται κάτι σαν τον Ελληνα… Σαλβίνι. Πλέον, όμως, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Δεν είναι μόνο ότι δεν αποχώρησε από την πολιτική και υπέγραψε μνημόνια, όπως απειλούσε ότι θα πράξει. Δεν είναι ότι έχει κάνει κωλοτούμπες παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα για δεκάδες επώδυνα μνημονιακά μέτρα, όπως π.χ. η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Είναι ότι γελοιοποίησε εκείνο το προεκλογικό σποτάκι σύμφωνα με το οποίο θα κράταγε στις ράγες το τρένο του Αλέξη. Το Σκοπιανό λύνεται με τον τρόπο που επιθυμούν οι σύμμαχοί μας και συμφωνεί το Μαξίμου. Ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την «αντίσταση» υποσχόμενος πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν υπάρξει συμφωνία. Στη συνέχεια πόνταρε πως δεν θα περάσει η απαιτούμενη συνταγματική αναθεώρηση από τα Σκόπια.

Και τώρα πλέον έχει χάσει την μπάλα. Τη μια μέρα λέει ότι η συμφωνία είναι «νεκρή», την άλλη πως θα φύγει από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς κύρωση στη Βουλή, την επομένη ότι ναι μεν θα αποσύρει τους υπουργούς του αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Και ποιος ξέρει τελικά τι θα πράξει, ύστερα από τόσα είπα ξείπα. Το πιθανότερο πάντως είναι πως η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο από την ελληνική βουλή, αφού οι ΑΝΕΛ προτίμησαν τις καρέκλες από το να ρίξουν την κυβέρνηση για κάτι το οποίο υποτίθεται πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ο Πάνος Καμμένος, πλέον, κινείται στον δρόμο που χάραξε ο Φώτης Κουβέλης. Δεν έχει καθαρές θέσεις για κανένα σχεδόν ζήτημα, πολύ περισσότερο για το μείζον θέμα του Σκοπιανού. Θυμάστε τον κυρ-Φώτη λίγο πριν εξαϋλωθεί η ΔΗΜΑΡ; Και μνημονιακός ήταν, αλλά και να σκίσει τα μνημόνια ήθελε. Και μενουμευρωπαίος και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βουνό και… θάλασσα.

Τελικά, ο Κουβέλης με τις παλινωδίες του κατάφερε να κάνει ρεκόρ. Και η ΔΗΜΑΡ του 6,22% κατέληξε στο 0,48% με κάτι λιγότερες από 30.000 ψήφους. Κάπως έτσι και ο Καμμένος. Θέλει να το παίξει αντιστασιακός ήρωας χωρίς να βγάλει το υπουργικό κοστούμι, χωρίς να αδειάσει τον συγκυβερνήτη του Αλέξη. Αλλά θα έχει πολύ πλάκα το βράδυ των εκλογών. Τότε που οι ΑΝΕΛ θα πιάσουν ποσοστά… ΔΗΜΑΡ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου