Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ζήτημα δημοκρατίας το συλλαλητήριο...


Και τώρα τι; Λίγο πριν από την τελευταία ευκαιρία να σταματήσει το αίσχος των Πρεσπών την κατάσταση στα χέρια του την έχει ο ελληνικός λαός. Ούτε οι ξεπουλημένοι βουλευτές που θα ψηφίσουν, ούτε εκείνοι που δεν θα ψηφίσουν αλλά εύχονται από μέσα τους να περάσει η συμφωνία, ούτε κι εκείνοι που έντιμα κι αντρίκια λένε ότι δεν πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία.

Εδώ και αρκετά χρόνια η αντίδραση των πολιτών μοιάζει με το καρδιογράφημα ενός νεκρού. Φαίνεται ότι όλη η αντίδραση έφτανε μόνο μέχρι το 2015 και μετά όλοι καναπεδάτοι.

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα εθνικό μόνο. Ας πούμε ότι η υπόθεση της Μακεδονίας είναι μια ανοησία. Ας πούμε ότι έχει δίκιο ο Τσίπρας και είμαστε όλοι εμείς βλάκες, εθνικιστές, πατριδοκάπηλοι. Ας πούμε ότι μέχρι και ο ΓΑΠ έχει δίκιο που δε θέλει τον διχασμό της χώρας.

Όμως, πέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών εδώ έχουμε να κάνουμε με ζήτημα δημοκρατίας. Κι αν η Μακεδονία θα… ξεχαστεί σε 10 χρόνια όπως έλεγε και κάποιος άλλος αποτυχημένος προφήτης, τι θα γίνει με τη δημοκρατία;

Γιατί αφήνουμε τον Τσίπρα και την Αριστερά να ποδοπατάνε κάθε δημοκρατική διαδικασία; Γιατί δεν είναι δημοκρατία μια πλειοψηφία – κουρελού να ψηφίσει τη συμφωνία. Δεν είναι δημοκρατία γιατί δεν ξέρουμε τι παιχνίδια έχουν παιχτεί πίσω από την πλάτη μας. Άλλωστε, ο Καμμένος έχει καταγγείλει ότι διακινήθηκαν μερικά εκατομμυριάκια, και μην μας πει κανείς ότι δεν έχει γίνει τίποτε;

Μην ξεχνάμε τι λεφτά δόθηκαν για να περάσει το σχέδιο Ανάν το οποίο προωθούσαν όλοι οι πολιτικοί (πλην ελαχίστων που δεν ήθελαν να παραδώσουν επαρχία), όχι όμως και ο λαός.

Είναι λοιπόν ζήτημα δημοκρατίας το σημερινό συλλαλητήριο. Αν ο κόσμος επιτρέψει να περάσει αυτή η συμφωνία απλά θα έχει προσυπογράψει εκτός από το ξεπούλημα της Μακεδονίας και την υποβάθμιση της δημοκρατίας.

Αφού κανείς δε δίνει σημασία σε ένα μείζον δημοκρατικό ζήτημα γιατί αύριο να μην έρθει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας ή όποιος άλλος πολιτικός και να κάνει ό,τι του γουστάρει βασιζόμενος σε μια μη νομιμοποιημένη από το λαό Βουλή;

Ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται γι’ αυτό δεν πάει σε εκλογές, γι’ αυτό δεν κάνει δημοψήφισμα. Αν ζητούσε τη γνώμη του ελληνικού λαού είναι σίγουρο ότι το 80% θα έλεγε όχι στη συμφωνία. Αυτό θα ήταν μια πλήρης, μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία κι όχι αυτά που θα γίνουν στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Και δυστυχώς, το να τιμωρηθούν στις επόμενες εκλογές ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Κοτζιάς, ο Κατρούγκαλος και όλοι οι ξεπουλημένοι εθνομηδενιστές δεν είναι τίποτε και δεν διορθώνει τίποτε. Το λάθος θα έχει γίνει και η απομάκρυνση από το ταμείο θα είναι οδυνηρή.

Γι’ αυτό πρέπει να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα. Παίζεται η δημοκρατία, η πορεία της χώρας στην ομαλότητα. Δεν παίζεται μόνο το όνομα. Ίσως αν το καταλάβουμε όλοι να δούμε πώς θα σταματήσουμε το αίσχος. Αν πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι το μοναδικό πολίτευμα που μπορεί να υπάρχει, πρέπει να βγούμε και να φωνάξουμε δυνατά: «Θέλουμε Δημοκρατία». Αυτό μόνο κι όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή να μην πηγαίνουμε στο συλλαλητήριο γιατί μπορεί να μας πούνε εθνικιστές ή πατριδοκάπηλους.

Η Δημοκρατία διακυβεύεται πάνω από όλα και ο εχθρός της Δημοκρατίας Αλέξης Τσίπρας πρέπει να νιώσει ότι δεν είναι μόνος του, ότι δεν θα γίνει ο Ερντογάν της Ελλάδας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου