Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μαζί τα… φάγανε τα τέσσερα χρόνια

Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να φύγει μένοντας ή να μείνει φεύγοντας, ή μπορεί στο τέλος και να ρίξει την κυβέρνηση. Εχει, όμως, πια καμιά σημασία;

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. σε κάνουν να νιώθεις πως βλέπεις το δωδέκατο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου σειράς στο Netflix. Εκεί που είσαι έτοιμος να αγχωθείς για την τύχη των πρωταγωνιστών, τότε σκέφτεσαι ότι γυρίζεται ήδη ο έκτος κύκλος, οπότε ξέρεις ότι θα μείνουν «αγκαλιασμένοι» έως το τέλος.

Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα κι αν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αποχωρούσε σήμερα, στην ουσία δεν θα άλλαξε τίποτα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Η Ιστορία θα γράψει το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης και ο Πάνος συμφώνησαν να «σκίσουν» μαζί τα μνημόνια. Στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους σφιχταγκαλιάστηκαν πάνω στην εξέδρα του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έναν χρόνο αργότερα χιλιάδες στελέχη της Κουμουνδούρου χειροκροτούσαν τον Πάνο Καμμένο όταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τούς αποκαλούσε «συντρόφους». Και στη φιέστα της «γραβάτας» στο Ζάππειο πέρσι τον Ιούνιο ο Τσίπρας δήλωνε «Πάνο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», ενώ ο Καμμένος απαντούσε ακόμα πιο διθυραμβικά: «Δεν φτάσαμε στο τέλος της κοινής μας πορείας, όπως πολλοί επιθυμούν. Αντέξαμε, αντέχουμε, θα νικήσουμε. Ο Αλέξης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Αγκαλιασμένοι έως το τέλος, λοιπόν. Γιατί ελάχιστη σημασία έχει πλέον το αν θα στηθούν οι εθνικές κάλπες τον Μάρτιο, τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο. Ο Τσίπρας με τον Καμμένο συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια στην εξουσία στις 25 Ιανουαρίου. Και όλα τα έκαναν μαζί.

Αγκαλιασμένοι υπόσχονταν πως θα καταργήσουν τα μνημόνια. Αγκαλιασμένοι έκαναν την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Αγκαλιασμένοι προκήρυξαν το ψευδοδημοψήφισμα. Αγκαλιασμένοι έκλεισαν τις τράπεζες. Αγκαλιασμένοι έκαναν την κωλοτούμπα. Αγκαλιασμένοι υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο. Αγκαλιασμένοι επέβαλαν υπερφορολόγηση, μείωσαν μισθούς – συντάξεις και δημιούργησαν το Υπερταμείο. Αγκαλιασμένοι ψήφιζαν κάθε φορά τα πρόσθετα μέτρα. Αγκαλιασμένοι μπλόκαραν κάθε είδους επένδυση. Αγκαλιασμένοι υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αφού λοιπόν δεν ξήλωσε ο ένας τον άλλον από τις καρέκλες στις οποίες στρογγυλοκάθονται εδώ και τέσσερα χρόνια, τότε φέρουν και οι δύο την ευθύνη για όσα συνέβησαν στη χώρα. Και για μια ακόμη φορά ο Τσίπρας και ο Καμμένος κάνουν… καβγαδάκια. Είτε πρόκειται για προσυνεννοημένη ρήξη, είτε για γραφικότητες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., είτε για πραγματικό διαζύγιο, και πάλι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά. Μαζί τα… φάγανε τα τέσσερα χρόνια από τους πολίτες και τη χώρα. Γιατί, αν δεν είχαν εξαπατήσει τους ψηφοφόρους, και το τρίτο μνημόνιο θα είχε αποφευχθεί, και θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Οπότε, ας κάνει ό,τι θέλει ο Πάνος Καμμένος. Αλλά ας μη… ζαλίζει άλλο την κοινωνία μόνο και μόνο επειδή γνωρίζει ήδη πως στις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να ξεπεράσει ούτε το 1%! Είναι αργά πλέον για να το παίξει αντιστασιακός. Ετσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι σχεδόν… παρελθόν!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου