Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η μεγάλη πλάνη περί συριζο-πασοκισμού...

O ΣΥΡΙΖΑ, λένε τα στελέχη του, επιχειρεί άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Ο πρωθυπουργός απευθύνει προσκλητήριο «προοδευτικής συμμαχίας». Κάποιοι πολιτικοί και πολιτευτές δημιούργησαν τη «Γέφυρα» για να ενώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά με φόντο τις κάλπες. Ολοι ψάχνουν κάποιον τρόπο να σωθούν ή να βολευτούν.

Ας δούμε όμως τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία είναι εκφράζουν την ίδια πολιτική φιλοσοφία, απλά έχουν μια διαφορά φάσης. Και εδώ αρχίζει η μεγάλη πλάκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε τη χώρα, ότι είναι το πιο διεφθαρμένο κόμμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ άλλοτε από τη δεκαετία του ’80 και άλλοτε από τη δεκαετία του 2000. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως βαθιά ιδεοληπτικό κόμμα καταγγέλλοντας όσα ενστερνιζόταν η ίδια η Χαριλάου Τρικούπη για δεκαετίες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ένα και το αυτό. Ετσι κι αλλιώς η ομοιότητά τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή. Η πλάκα, λοιπόν, συνεχίζεται. Πολίτες που καθυβρίζουν το ΠΑΣΟΚ και το «μαύρισαν» στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τώρα αποθεώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι το νέο ΠΑΣΟΚ.

Γιατί στα χρόνια της τετραετούς διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ πασοκοποιήθηκε πλήρως. Και αυτό δεν αφορά στις μεταγραφές στελεχών. Δεν πρόκειται να ανατραπούν οι εκλογικοί συσχετισμοί επειδή η Ξενογιαννακοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Μωραΐτης και ο Τόλκας πήγαν στην Κουμουνδούρου. Ούτε επειδή η «Γέφυρα» -που αποτελείται κυρίως από πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία είχε καταγράψει μόλις 0,6% τον Ιανουάριο του 2015- δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην κοινωνία, απλά αποτελεί το εισιτήριο βολέματος κάποιων γυρολόγων της Κεντροαριστεράς.

Όλη αυτή η συζήτηση είναι αστεία. Εδώ κάποιοι προσπαθούν να πουσάρουν ξανά ως πολιτικό παράγοντα τον ΓΑΠ. Και ας αφήσουμε στην άκρη όσα συνέβησαν το 2010. Είναι μεταρρυθμιστής ο ΓΑΠ; Εχει ξεχάσει η κοινωνία πως το ΠΑΣΟΚ μπλόκαρε την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ; Οτι ήταν αντίθετο στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής; Πως ο ίδιος ο ΓΑΠ διαδήλωνε στο λιμάνι κατά της Cosco;

Υπάρχει μια τεράστια πλάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που πλασάρονται ως προοδευτικοί είναι πιο συντηρητικοί και από την καταγγελλόμενη ως συντηρητική Ν.Δ. Βασική τους φιλοσοφία είναι ο κρατισμός. Το κράτος – κυβέρνηση πρέπει να εμπλέκεται σε όλα. Και ο λόγος δεν είναι το ψευδοαφήγημα περί προστασίας κοινωνικών αγαθών και εργαζομένων. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι αν η οικονομία απελευθερωθεί πραγματικά, τότε δεν θα έχουν νόημα ύπαρξης. Γιατί το κράτος – κυβέρνηση ανοίγει τα παράθυρα σε ρουσφέτια, επιχειρηματική διαπλοκή και προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Το νέο ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ) θα δώσει μάχη με ό,τι έχει απομείνει από το παλιό ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.). Ολα δείχνουν πως κάποια στιγμή στο μέλλον το Κίνημα θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, γιατί πολύ απλά υπάρχει ήδη ο αντικαταστάτης του. Το διακύβευμα των εκλογών, όμως, είναι άλλο. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το αν η χώρα, επιτέλους, θα αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της Κεντροαριστεράς και θα προχωρήσει μπροστά. Και όσο πιο ισχυρό θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν τόσο περισσότερο θα δώσει ώθηση και στην οικονομία και στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου