Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Αυτοί οι δυό...


Ένας «στυγνός εκτελεστής» (Α. Τσίπρας) κατά τον Π. Καμμένο κι ένας επίδοξος υπονομευτής-ανατροπέας της κυβέρνησης (Π. Καμμένος) κατά τον Α. Τσίπρα, επί 4 χρόνια «έσωζαν» τη χώρα… βγάζοντάς την από τα Μνημόνια, «χτυπούσαν σαν χταπόδι» τη διαπλοκή και τη διαφθορά και ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος» παραβιάζοντας συστηματικά κάθε έννοια έννομης και θεσμικής τάξης. Τραγέλαφος.

Και πικρόχολη θυμηδία, για τον αστό που έμαθε στον προλετάριο τα «πουράκια» κι εκείνος «το γύρισε στα Cohiba».

Επί 4 χρόνια προσποιούνταν τους «αφοσιωμένους» κυβερνητικούς εταίρους. Τα «συνεταιράκια», που είχαν εκπλαγεί ο ένας με το πόσο αστέρι ήταν ο «μπούλης» και ο άλλος με τον «καταληψία» που έγινε ο «καλύτερος πρωθυπουργός» που είχε η χώρα. Αγκαλιές στην εξέδρα των πανηγυρισμών για τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Α. Τσίπρας να μην χάνει ευκαιρία να εκθειάζει την αφοσίωση και την ντομπροσύνη του Π. Καμμένου και ο Π. Καμμένος να απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τους συνέδρους «σύντροφοι»…

Στο μεταξύ, μαζί έχτιζαν «παραδικαστικά κυκλώματα», μαζί οργάνωναν την «έφοδο στο κράτος» με μιλιούνια μετακλητών, μαζί δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανατροπή της πάγιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που οδήγησε στο «εθνικό ναυάγιο των Πρεσπών» και «φιλοδοξεί» να οδηγήσει και στην επίλυση του Κυπριακού στα πρότυπα των Πρεσπών. Μαζί επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων και μαζί δίχασαν, στοχοποίησαν και προσπάθησαν να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Μαζί έριξαν όσο πιο χαμηλά γίνεται το επίπεδο της χώρας, προσδίδοντας «πολιτικά χαρακτηριστικά» σ’ ένα αγοραίο και χυδαίο υβριστικό λεξιλόγιο, το οποίο περιελάβανε από το «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» μέχρι το επικό «στα τέσσερα εσείς». Μαζί όλα αυτά. Κοινό έργο Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου.

Και κυρίως μαζί έκαναν «δουλειές». Ή όταν δεν τις έκαναν μαζί, φρόντιζε ο ένας να καλύπτει και να στηρίζει τις «δουλειές» του άλλου. Με όρους αφοσίωσης και ομερτά, που παραπέμπουν σε «οργανωμένες συμμορίες» από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μέχρι που ήρθε η στιγμή, όχι της ιδεολογικής ή της «πατριωτικής» διαφωνίας, αλλά το «ρίξιμο» και η πολιτική εξαπάτηση του ενός από τον άλλον. Ο Π. Καμμένος «πιάστηκε μπούλης». Ο Α. Τσίπρας του έκανε ό,τι είχε κάνει στον Α. Αλαβάνο, στον Φ. Κουβέλη, στον Π. Λαφαζάνη, στον Γ. Βαρουφάκη, στη Ζ. Κωνσταντοπούλου και δεκάδες άλλους ευκαιριακούς συνοδοιπόρους τους, τους οποίους, αφού τους χρησιμοποίησε, τους «άδειασε» στυγνά και στεγνά.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο κωμικοτραγικό μελόδραμα της Παρασκευής. Οι πρώην σιαμαίοι αντάλλασσαν… ποιήματα και απειλές. Παιδιάστικες συναισθηματικές εκρήξεις με «δολοφονικές» απειλές. Είναι προφανές ότι στο διαζύγιο Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου συνυπάρχουν η σκηνοθεσία και η συνεννόηση με στοιχεία ρήξης και πληγωμένους πολιτικούς εγωισμούς. Ο Α. Τσίπρας έχει απομείνει με «κυβέρνηση- κουρελού», η οποία θα καταγραφεί στην Ιστορία ως πολιτικό εξάμβλωμα και πολιτικό ανέκδοτο. Και ο Π. Καμμένος ξέμεινε απλός ανεξάρτητος βουλευτής και «αρχηγός» ενός κόμματος που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει νικητής σ’ αυτό το κωμειδύλιο. Υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Οπως υπάρχουν και περισσότεροι «κίνδυνοι» από «δικλίδες ασφαλείας».

Είναι προφανές ότι επί του παρόντος εκτοξεύονται μόνο προειδοποιητικές και τροχιοδεικτικές βολές. Και πιθανώς μέχρι τις εκλογές να μπορέσει να συγκρατηθεί σ’ αυτό το επίπεδο ο «πόλεμος». Αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι η βάσιμη απειλή της πολιτικής εξαφάνισης του Π. Καμμένου, σε συνδυασμό με την ασταθή ιδιοσυγκρασία του, μπορεί να οδηγήσει σε «Κούγκι». Ακόμα όμως κι αν επικρατήσει το ψυχρό σενάριο του «αμοιβαίου συμφέροντος», κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την εξέλιξη της σχέσης ενός αδίστακτου με έναν απρόβλεπτο και εξίσου αδίστακτο. Πόσω μάλλον όταν, μετά τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα, βρεθούν μπροστά στην απόδοση ευθυνών για πράξεις και παραλείψεις οι οποίες συντελέστηκαν όταν ήταν σιαμαίοι.

Το υπόβαθρο της βαθιάς και ριζικής Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου ρήξης υπάρχει. Και δυστυχώς και για τους δυο δεν εξαρτάται από τους ίδιους αν θα εξελιχθεί όλο το «έργο». Θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση και τη βούλησή της οτιδήποτε εθνικά επιβλαβές, μεμπτό και σκανδαλώδες να αντιμετωπιστεί μέχρι τέλους. Τότε θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο το πραγματικό backround της σχέσης των «δυο ξένων στην ίδια κυβέρνηση». Μέχρι τότε θα κρίνεται αν όντως ο Π. Καμμένος «κρατάει μυστικά», όπως είπε στο «Πρώτο Θέμα». Και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς υποκριτικά, θα γιορτάζει την «απελευθέρωσή» της από τον ακροδεξιό, με τον οποίο συγκυβερνούσε αρμονικά για 4 χρόνια…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου