Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Νέες προεκλογικές αυταπάτες στήνει το καραγκιόζ μπερντέ του Μαξίμου

Οι 120 δόσεις είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνο του δεν βοηθάει την πραγματική οικονομία.

Όλα είναι ανοιχτά για τον νέο νόμο Κατσέλη, για τις 120 δόσεις σε Ταμεία και εφορία, για τα αναδρομικά και τα Δώρα των συνταξιούχων. Όλα είναι ανοιχτά γιατί η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει ως ζητήματα της οικονομίας, αλλά ως προεκλογικά χαρτιά για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τα διαρκώς μειούμενα ποσοστά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑς προσπαθεί να δημιουργήσει νέες αυταπάτες στην κοινωνία αδιαφορώντας για την επόμενη ημέρα, που έτσι κι αλλιώς δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη χώρα μας, έτσι κι αλλιώς, έχουμε συνηθίσει «λεφτά να υπάρχουν» πάντοτε πριν από τις κάλπες και μετά να έρχεται ο βαρύς λογαριασμός για να… αποπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Ήταν γνωστό πως ο νόμος Κατσέλη είχε ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η κυβέρνηση τότε πέτυχε να κερδίσει την παράτασή του για έναν χρόνο. Όλοι στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο είχαν ένα ολόκληρο έτος να προετοιμαστούν, να συμφωνήσουν με την τρόικα και τις τράπεζες και να νομοθετήσουν τις όποιες αλλαγές. Ποιο ήταν, όμως, το πρόβλημα; Η χρονοκαθυστέρηση για λόγους προεκλογικής ασφαλείας! Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας για κόκκινους δανειολήπτες θα είναι εξαιρετικά πιο δυσμενές από το προηγούμενο. Στην ουσία, ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, η διαχείριση χιλιάδων πλειστηριασμών ακινήτων θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.

Κάπως έτσι φτάσαμε και πάλι στο θέατρο περί μονομερών ενεργειών από την κυβέρνηση. Το οποίο έχει και την πλάκα του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του «ζαλίζουν» την κοινωνία πως πια δεν πέφτει κανένας λόγος στην τρόικα, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια και… ανακτήσαμε την εθνική κυριαρχία. Εννοείται πως στο τέλος θα επέλθει «έντιμος συμβιβασμός» και θα ψηφιστεί η νέα ρύθμιση με τις ευλογίες της τρόικας.

Στο ίδιο προεκλογικό θέατρο εντάσσονται και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ειδικά για τα Ταμεία η ρύθμιση έχει παρουσιαστεί εδώ και ένα μήνα με κάθε επισημότητα από την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά ακόμα παραμένει στο συρτάρι.

Οι 120 δόσεις είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνο του δεν βοηθάει την πραγματική οικονομία. Οταν κάθε μήνα αυξάνονται κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτών και επαγγελματιών προς εφορία και Ταμεία, τότε λύση δεν μπορεί να βρεθεί. Η λύση προϋποθέτει δραστική μείωση φόρων και εισφορών, κάτι που είναι αντίθετο «ιδεολογικά» με όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό το προεκλογικό μπάχαλο στην οικονομία, χθες έσκασε και άλλη βόμβα. Ο Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχει σχετική ευχέρεια για να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους», ενώ έκλεισε το μάτι και για τα αναδρομικά. Εντάξει, μετά από «παρέμβαση» Μαξίμου και Τσακαλώτου αναγκάστηκε να μαζέψει τις δηλώσεις του, αλλά το θέμα ενός πασχαλινού… μποναμά παραμένει στο τραπέζι.

ΤΙ σύμπτωση; Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις εξήντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ενώ ακόμα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφασίσει να στήσει συγχρόνως και εθνικές κάλπες. Εως τότε το Μαξίμου θα έχει υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου