Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Δεν την ..."ξανατρώει" ο Έλληνας !!


Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια. Κι όμως φαντάζει σαν μακρινό παρελθόν. Ήταν 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. Το πώς κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός και το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του είναι γνωστά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει η χώρα και οι πολίτες να ξεχνούν όσα έγιναν. Ιδιαίτερα που τώρα πια ο Αλέξης Τσίπρας -από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- από τη μια επιχειρεί να ωραιοποιήσει την περίοδο κατά την οποία ήταν πρωθυπουργός και από την άλλη εμφανίζεται ξαφνικά ως θεματοφύλακας των θεσμών καταγγέλλοντας κάθε μεταρρύθμιση και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Θα αυξήσουμε μισθούς, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος, δεν διορθώνεται, καταργείται. Θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Θα διαγράψουμε το δημόσιο χρέος. Γκόου μπακ, μαντάμ Μέρκελ. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να αρνηθούν οι δανειστές την πρότασή μας. Θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν». Υπήρχε περίπτωση να χάσει τις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ; Καμία. Τελικά, ίσως και το 36% να ήταν μικρό ποσοστό, καθώς όσα υπόσχονταν έμοιαζαν σαν να έπιαναν η χώρα και οι πολίτες το… τζόκερ.

Ποτέ άλλοτε δεν δημιουργήθηκαν τέτοιες αυταπάτες στην κοινωνία. Ποτέ άλλοτε δεν στήθηκε τέτοια πολιτική εξαπάτηση. Η πρώτη φορά αριστερά έγινε από το ξημέρωμα της 26ης Ιανουαρίου πρώτη φορά αριστερο-ακροδεξιά μετά την ετερόκλητη και τυχοδιωκτική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας αγκαλιά με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν δίστασαν να παίξουν το μέλλον της χώρας στα… ζάρια. Δεν είχαν κανένα σχέδιο. Μόνο μια ιδέα. Να εκβιάσουν τους δανειστές με το Grexit. Δεν είχαν ιδέα όμως ότι θα έστρεφαν το «όπλο» του εκβιασμού προς την Ελλάδα. Έτσι η χώρα έφτασε μισό βήμα από την επιστροφή στη δραχμή. Πριν φτάσουν εκεί δίχασαν τους πολίτες, πυροδότησαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του τρομοκρατήθηκαν από την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το Μαξίμου με… ελικόπτερα, τότε αποφάσισαν την κωλοτούμπα.

Υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Θα μπορούσε η χώρα να αποφύγει την καταστροφική περιπέτεια του 2015; Η απάντηση είναι εξίσου απλή: Όχι! Αν ο λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχόταν φαντασιακούς παραδείσους θα βρισκόταν ακόμα στο 4%. Οι σύντροφοι της αριστεράς εκμεταλλεύτηκαν την εξουθενωμένη από τα μνημόνια κοινωνία και έκαναν αυτό που ξέρουν: μπαχαλοποίησαν το πολιτικό σκηνικό και την καθημερινότητα.

Ήταν νομοτελειακό να συμβούν όσα βιώσαμε. Το μάθημα μπορεί να το πληρώσαμε ακριβά, αλλά μάλλον έπρεπε να περάσουμε το πάθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε ένα και μοναδικό «έργο». Γκρέμισε όποιες αυταπάτες, ψεκασμούς και θεωρίες συνωμοσίας δημιουργήθηκαν στα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ αποκάλυψε πως το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ήταν τελικά ένας μύθος.

Ο μόνος που φαίνεται πως δεν πήρε το μάθημα παρά τις τέσσερις πρόσφατες απανωτές εκλογικές ήττες είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που συνεχίζει να στηρίζει τη στρατηγική του σε ψευδοαφηγήματα και να ποντάρει εκ νέου στην μπαχαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Δεν θα ξαναδώσουν χώρο στον λαϊκισμό, σε «εύκολες λύσεις» και θαυματοποιούς. Μπορεί όσα έγιναν το 2015 να ήταν αναπόφευκτα, αποτελούν όμως τον «οδηγό» ώστε να αποφύγει η χώρα παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

2 comments:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ εψήφισε "παρών" στην κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ.
    Αυτό δεν διαφέρει πολύ από την πορεία του Πολυτεχνείου. Πήγαν μέχρι το Σύνταγμα και διελύθησαν ησύχως. Δεν ήταν άρνηση ψήφου. Ηταν συμβολική άρνηση. Το "παρών" είναι το "δεν ξέρω/δεν απαντώ" των δημοσκοπήσεων.
    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαπραγματευθεί και εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή.

    Τέτοιες κωλοτούμπες από τον Τσίπρα είναι αναμενόμενες. Η εξωτερική πολιτική είναι το δυσκολότερο πεδίο για να αντιπολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.
    Ο κόσμος δεν διαβάζει κείμενα, κοιτάζει εικόνες.
    Στις εικόνες από τα ταξίδια και τις επαφές του, έβλεπες τον Τσίπρα μαγεμένο από την προσοχή που του έδειχναν, υπερήφανο με τον ρόλο του.
    Ως γνήσιος αριστερός, απολάμβανε τις πολυτέλειες. (Το σούσι και τις σαμπάνιες λ.χ., στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Τα πούρα στο κότερο της συμβούλου του).
    Δεν έκρυβε την πείνα του.
    Εβλεπες την χαρά στο βλέμμα του, τη στιγμή που έλεγε γιά τον πρόεδρο Τραμπ ότι, "ενώ δείχνει διαβολικός, τελικά ό,τι κάνει είναι για το καλό".
    Ξέχασε το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", τις αμερικάνικες σημαίες που έκαιγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή