Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Οι τραυματισμένοι "αρμοί" της ...κοινωνίας!!

Είναι πλέον βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να ζει σε έναν δικό του μοναδικό κόσμο. Τον κόσμο που έχει φτιάξει στην πολιτική φαντασία του. Δεν μπορεί να κατανοήσει πως γύρω μας υπάρχει μια πραγματικότητα που -όσο διαφορετικά κι αν την περιγράφει ο καθένας- δεν αλλάζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να παραδεχθεί γιατί έχασε σε τέσσερις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν ηττήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ελέγξει «τους αρμούς της εξουσίας». Ηττήθηκε γιατί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του επέφερε σοβαρές πληγές στους «αρμούς της κοινωνίας».

Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ «τραυμάτισε» την ελληνική κοινωνία. Δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα πριν ανέλθει στην εξουσία. Ήταν τότε που τα στελέχη της Κουμουνδούρου κραύγαζαν «προδότες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες». Όταν χαρακτήριζαν «γερμανοτσολιάδες» τους υπουργούς. Όταν ο ίδιος φώναζε «γκόου μπακ μάνταμ Μέρκελ».

Και όταν μπήκε στο Μαξίμου, πόνταρε στον απόλυτο διχασμό. Όποιος πολιτικός, δημοσιογράφος, πολίτης ασκούσε κριτική στο τζογάρισμα της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και προειδοποιούσε πως οδηγούμασταν σε Grexit χαρακτηριζόταν «προδότης μενουμευρωπαίος».

Όπως αποδείχθηκε, όλα όσα δραματικά βιώσαμε έγιναν χωρίς λόγο. Ή μάλλον για έναν και μόνο λόγο: για να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Γιατί, αν δεν φούντωνε τις αυταπάτες της κοινωνίας, δεν θα έφτανε ποτέ το 4% του ΣΥΡΙΖΑ στο 36%.

Δυστυχώς, λοιπόν, δεν σοκάρει η ειλικρινής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το πώς «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ελέγξει τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» αν τυχόν επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της «πρώτη φορά Αριστεράς» επιχείρησαν με αντιθεσμικούς τρόπους να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις «θέσεις-κλειδιά» στο κράτος, τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό που σοκάρει είναι ότι ο «πολακισμός» ήταν και παραμένει η κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν προσπαθούν να υποδυθούν τους θεσμικούς και να πείσουν ότι επιχειρούν στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, δεν πείθουν κανέναν. Οι ιδεοληψίες τους φαντάζουν αθεράπευτες και αποκαλύπτουν πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «κατάλυση των αρμών της Δημοκρατίας».

Ευτυχώς, όμως, οι «αρμοί» της εξουσίας αντιστέκονται. Αντιστέκονται σε οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιονδήποτε πολιτικό επιχειρεί να εγκαθιδρύσει τον ολοκληρωτισμό πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατία. Παρεμβάσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και πρέπει να εξαλειφθούν.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το να μπορεί να ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση τους «αρμούς» της εξουσίας. Το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να προχωρήσουμε στον πλήρη διαχωρισμό κράτους – κυβέρνησης. Οι «αρμοί» της εξουσίας να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί, ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί καν να διανοηθεί πως θα τους ελέγξει.

2 comments:

  1. "Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας".

    Η φράση κατατέθηκε στο πλαίσιο ενός διαλόγου και απολογισμού για τα κυβερνητικά λάθη της περιόδου 2015-2019 και
    ανήκει στον "σοσιαλδημοκράτη", όπως αυτοπροσδιορίζεται, Τσίπρα.
    Ο Τσίπρας θαυμαστής του καθεστώτος Κάστρο και οπαδός του Μαδούρο, ταυτίζει το πρόσωπό του και την πολιτική του ιδεολογία με τον Πολάκη.

    Ο Τσίπρας λοιπόν εκτιμά πως το λάθος του ήταν πως δεν συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες υπό τον έλεγχό του.
    Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να θυμηθούμε περιστατικά και προσπάθειες ελέγχου των "αρμών της εξουσίας" και υποβάθμισης των θεσμών:
    Τηλεοπτικές άδειες, παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη κριτική αποφάσεων ΣτΕ, σκευωρία Νοvartis, Παπαγγελόπουλος, .......
    Τι διαφορά έχει αυτού του είδους η "νέα" ή "ανανεωτική Αριστερά" από την κομμουνιστική εκδοχή της; Ίσως να έχει καλύτερο προσωπείο.
    Αλλωστε όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του εφοίτησαν στη μεγάλη του ΚΚΕ σχολή!

    Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν.
    Αποκαλύφθηκε λοιπόν το αληθινό πρόσωπο της Αριστεράς.

    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή