Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κατάσταση πολιορκίας και… fake news


Ξαφνικά η χώρα και όλοι οι πολίτες βιώνουμε μια «κατάσταση πολιορκίας». Και μάλιστα εις διπλούν. Μια στο Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα. Μια «εσωτερική» στη μάχη αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε είναι να αγνοεί την πραγματικότητα. Είτε για λόγους άγνοιας είτε εσκεμμένα για μικροπολιτικούς λόγους. Στην ουσία καταγγέλλοντας την πραγματικότητα ως «fake» κάποιοι διασπείρουν fake news επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν, λοιπόν, να διαστρεβλώσουν πραγματικά γεγονότα. Επιμένουν να μιλούν για «σκηνοθετημένο πόλεμο». Κατηγορούν την κυβέρνηση πως κατασκευάζει μια «ελληνοτουρκική κρίση» και πως τα μέσα ενημέρωσης τρομοκρατούν τους πολίτες. Παράλληλα, περιμένουν με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» να επιτεθούν στο σύστημα Υγείας με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.

Πρόκειται για μια γραφική και συγχρόνως επικίνδυνη ρητορική. Φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχουν κατανοήσει πού οδήγησαν τη χώρα με τις αυτ-απάτες τις περιόδου 2010 – 2015, αλλά χρησιμοποιούν και πάλι την ίδια τακτική. Μια τακτική που λίγο έλειψε τότε να φέρει το καταστροφικό Grexit. Επί πέντε χρόνια ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του πολιτεύονταν αγνοώντας πως η χώρα είχε χρεοκοπήσει. Κατήγγελλαν τις τότε κυβερνήσεις με ακραίο και υβριστικό τρόπο. Υπόσχονταν σκίσιμο των μνημονίων, γιατί, σύμφωνα με τη «θεωρία σανού» που πωλούσαν, δεν υπήρχε καμία… κρίση! Τους χαρακτήριζαν «προδότες» που επέβαλαν επώδυνα μέτρα στους πολίτες «συνεργαζόμενοι» με τους «κατακτητές» δανειστές.

Το ίδιο ακριβώς προσπαθούν να κάνουν και τώρα. Υποτιμούν εσκεμμένα την επιθετικότητα του Ερντογάν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσουν και fake news της τουρκικής πλευράς. Ενώ μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν η κυβέρνηση είχε περιφρουρήσει -όπως θα έπρεπε- την απαγόρευση διοργάνωσης καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα. Είναι βέβαιο πως θα την κατήγγελλαν ως «χούντα» που κυνηγάει μασκαράδες -όπως με την περίπτωση της ταινίας «Τζόκερ». Τώρα, βέβαια, μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Αχαΐα, οι «αντιστασιακοί» καρναβαλιστές -πιθανότατα- θα έχουν αλλάξει γνώμη για όσα δήλωναν πριν από μια εβδομάδα στις κάμερες.

Είναι βέβαιο πως δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν οι πολίτες για τη διπλή «κατάσταση πολιορκίας». Αντιθέτως, απαιτείται ψυχραιμία και σχέδιο αντιμετώπισης. Και για τα δύο αυτά εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται προσγείωση στην πραγματικότητα και εθνική συνεννόηση. Θα είναι τραγικό να συνεχιστεί η επιχείρηση διάδοσης fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν άπειρα θέματα για να ασκήσει αντιπολίτευση. Τα ελληνοτουρκικά και ο κορονοϊός δεν προσφέρονται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Οι πολίτες, ευτυχώς, δεν «τσιμπάνε» στην προπαγάνδα του κ. Τσίπρα. Το 90% της κοινωνίας -ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει- στηρίζει την αμυντική θωράκιση των συνόρων της Ελλάδας. Και όσον αφορά στον κορονοϊό οι πολίτες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, αγνοώντας τον χαβαλέ που υπάρχει στα social media. Αυτό είναι και το θετικό.

Ίσως από αυτή τη διπλή «κατάσταση πολιορκίας» η χώρα και η κοινωνία να βγουν κερδισμένες. Να μπορούμε να κατανοούμε άμεσα το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και να στηρίζουμε τις λύσεις. Χωρίς οι ιδεοληψίες -όπως στην εποχή των μνημονίων- να δημιουργούν έξτρα προβλήματα.

1 comments:

  1. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να δηλώσει ξεκάθαρα, χωρίς να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν θα δέχεται πλέον καμία αίτηση ασύλου μεταναστών και προσφύγων, που περνούν παράνομα τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορά της, αφού προέρχονται από την Τουρκία, χώρα ασφαλή.

    Ο σημερινός αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και η αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου επί ένα μήνα από παρανόμως εισερχόμενους στην Ελλάδα, ήταν ένα πρώτο πολύ καλό βήμα για να σταματήσουμε τις ανεξέλεγκτες εισόδους..
    Η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, η οποία εξανάγκασε όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία να στοιχηθεί πίσω της και να διακηρύξει ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά».

    Εάν η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει με αυτόν το σθεναρό τρόπο, η Ε.Ε. δεν θα είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση στήριξης.
    Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων εξυπηρετεί και την Ε.Ε., γιατί έτσι αποφεύγεται η λαθραία μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη ζώνη, είναι «ασφαλής χώρα» κατά το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό συγκεντρώνει ήδη έναν πληθυσμό 4 εκατ. προσφύγων.

    Οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να υποβάλλονται, προς εξέταση, στα προξενεία των χωρών της Ε.Ε που βρίσκονται στην Τουρκία.
    Πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ότι η Ισπανία δεν παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο αλλοδαπών, που είχαν εισέλθει παράνομα στο ισπανικό έδαφος, όταν τους απώθησε με συνοπτικές διαδικασίες.
    Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση «...επειδή οι δύο αλλοδαποί δεν χρησιμοποίησαν νόμιμες διαδικασίες για να φθάσουν στο ισπανικό έδαφος».

    Αυτή η αντιμετώπιση του ζητήματος θα απέτρεπε την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, αλλά και πιο ασφαλή για τους αιτούμενους άσυλο τη μεταφορά τους προς τη χώρα τελικής υποδοχής.
    Δεν θα είχαν πια λόγο να διασχίσουν θάλασσα, γεγονός που θα καταργούσε το οικονομικό κίνητρο των διακινητών, ενώ οι αυξημένες περιπολίες θα αποθάρρυναν τελείως κάθε τέτοια απόπειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή