Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μιά "αντιπολίτευση" για τα ...μπάζα !!

Βγήκε από την Κοζάνη ο αλέκσις και δήλωσε πως η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γκρινιάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κραυγάζουν οι ψεκασμένοι αρνητές της πανδημίας. Καταστροφολογούν διάφοροι δημοσιολογούντες.

Όλοι οι παραπάνω ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς, το παίζουν «1-2-Χ» που λέγαμε και στο ΠΡΟΠΟ. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα φωνάζουν γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Όταν μειώνονται τα κρούσματα φωνάζουν γιατί έχουν ληφθεί μέτρα. Φωνάζουν αν υπάρχει τουρισμός, φωνάζουν κι αν κλείνουν τα σύνορα. Φωνάζουν για τα κλειστά σχολεία, φωνάζουν και για τα ανοικτά. Όταν πάμε καλά δίνουν εύσημα στους πολίτες, όταν δεν πάμε καλά φταίει η κυβέρνηση. Ο κορονοϊός προσφέρεται για «αναίμακτη» αντιπολίτευση με φόντο το «αίμα στην αρένα».

Eννοείται πως η κυβέρνηση δεν τα έχει κάνει όλα τέλεια στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Έχουν γίνει λάθη, έχουν υπάρξει αστοχίες. Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, όμως, δείχνει την πραγματικότητα. Πριν από λίγες ημέρες, σε αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Politico», βαθμολογήθηκαν οι χώρες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του πρώτου και δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Οι περισσότερες πήραν κάτω από τη βάση, ελάχιστες έλαβαν θετικές κριτικές και η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως χώρα-υπόδειγμα.

Η κυβέρνηση και όλοι οι πολίτες έχουμε κερδίσει πολλές μάχες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μόλις είχαμε βγει από τη δεκαετία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων και πως ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα ποιοτικό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας. Ήμασταν το απόλυτο αουτσάιντερ για τα να καταφέρουμε απέναντι στην πανδημία. Κι όμως, γυρίσαμε το ματς από το πρώτο λεπτό.

Μόνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Στόχος είναι στο τέλος της πανδημίας να έχουμε θρηνήσει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Και οι επιπτώσεις στην οικονομία να βρίσκονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι αστείο ο κ. Τσίπρας, που ειρωνευόταν από το βήμα της Βουλής το ωράριο στην εστίαση -και έδινε λάθος μήνυμα στους πολίτες-, να ασκεί κριτική για το αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Το στοίχημα δεν αφορά απλώς στην κυβέρνηση, αφορά σε όλους εμάς τους πολίτες και στη χώρα. Μπορούμε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα και να μειώσουμε τα κρούσματα. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν υπάρχει χώρος για συνωμοσιολογικές θεωρίες. Ούτε για τη λογική «δεν θα τύχει σ’ εμένα». Μπορεί να έχουμε κουραστεί ψυχολογικά όλοι. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε.

Η κυβέρνηση πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Να σταματήσει τα μπρος πίσω. Με τέτοιον τρόπο ώστε να μεταδώσει στους πολίτες το σωστό μήνυμα. Να αποκτήσουμε και πάλι όλοι την αυτοπεποίθηση που είχαμε την άνοιξη. Αυτό είναι και το «εμβόλιο» μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου