Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Τέλος στους εξυπνακισμούς...

Συγκλονίστηκε όλη η χώρα από το θάνατο της 16χρονης μαθήτριας από τη Θήβα. Πρόκειται για το νεότερο θύμα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, ειδικά αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.

Συγκλονιστικές ήταν και οι δηλώσεις του αδελφού της 16χρονης, που δήλωνε αρνητής της πανδημίας και έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας πως «όσοι είναι συνωμοσιολόγοι να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Μιλάει ένας πονεμένος αδελφός που έχασε την αδελφή του».

Ύστερα από έναν χρόνο «πολέμου» με την πανδημία, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για κανέναν. Έχουμε δει χιλιάδες θανάτους. Έχουμε δει χιλιάδες συμπολίτες μας να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στις Mονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχουμε δει εκατομμύρια θύματα σε όλο τον πλανήτη.

Κάποιοι έλεγαν, πέρσι, πως δεν το πιστεύουν αν δεν κολλήσει κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Τώρα πια όλοι έχουμε συγγενείς, φίλους, γνωστούς που είτε έχασαν τη ζωή τους είτε ασθένησαν βαριά ή πιο ελαφριά.

Τέλος, λοιπόν, στις ψεκασμένες συνωμοσιολογίες. Τέλος, επίσης, και στη χαλαρότητα. Το lockdown δεν γίνεται για τους «άλλους». Ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως «ξέρει να προσέχει». Το ζήτημα δεν είναι αν θα μας σταματήσει η Αστυνομία για έλεγχο. Από μόνοι μας πρέπει να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα.

Όταν κάνουμε «μαγκιές» δεν ξεγελάμε τον Χαρδαλιά και τον Τσιόδρα. Ξεγελάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και μπορεί να κολλήσουμε οι ίδιοι ή να μεταφέρουμε τον ιό σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Ας κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με «μέσο» ούτε με «εξυπνακισμούς». Οσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τόσο θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, που όλοι μας θέλουμε πάρα πολύ να ξαναζήσουμε.

Είναι σοκαριστικό, επικίνδυνο και απαράδεκτο να μην προσέρχονται να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι δυνατόν επιστήμονες να μην αποδέχονται την επιστήμη που εφαρμόζουν οι ίδιοι καθημερινά για να σώσουν ζωές;

Έχουμε ακόμα να διανύσουμε αρκετά μέτρα στο μαραθώνιο της πανδημίας. Αν όλα πάνε καλά, προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και τηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα, τότε μπορεί το καλοκαίρι να καταφέρουμε να προσγειωθούμε σε μια νέου τύπου κανονικότητα. Όχι σαν την παλιά, αλλά σίγουρα καλύτερη από τη σημερινή. Είναι κρίμα. Έχουμε μπροστά μας δυο-τρεις δύσκολους μήνες. Δεν γίνεται να τα παρατήσουμε τώρα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου