Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Μετάλλαξη ιού… μετάλλαξη αντιμετώπισης !!

Μπορεί πια να ακούγεται ως κλισέ. Μπορεί να μας έχει κουράσει όλους. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα. Ο πόλεμος κατά της πανδημίας είναι μαραθώνιος. Δεν τελείωσε πέρσι το καλοκαίρι, δεν τελείωσε φέτος την άνοιξη. Και όλα δείχνουν πως θα αργήσει να τελειώσει.

Δεν υπάρχουν δόγματα και επιστημονικές σταθερές για την αντιμετώπισή της. Όσο ο ιός μεταλλάσσεται τόσο θα πρέπει να παραλλάσσεται και η στρατηγική του «πολέμου» κατά της πανδημίας.

Η κυριαρχία της μετάλλαξης «Δ» ανατρέπει για μια ακόμη φορά τα σχέδια των κυβερνήσεων και των πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Δημιουργεί νέες δυσκολίες στην προσπάθεια οικονομικής ανάταξης, αλλά και πολλά ερωτηματικά για το πώς θα είναι η καθημερινότητα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο,τι κι αν λένε κάποιοι ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι και ο «πολιτικός εκπρόσωπος» των αρνητών Παύλος Πολάκης, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει ότι το μοναδικό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα είναι το εμβόλιο.

Μόνο το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία. Και ακόμα κι αν η μετάλλαξη «Δ» ή οι όποιες επόμενες ακολουθήσουν προσβάλλουν σε μικρά ποσοστά και εμβολιασμένους, τα εμβόλια δημιουργούν μια εξαιρετικά σημαντική ασπίδα ασφαλείας.

Η λύση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν διευκολύνσεις/προνόμια προς τους εμβολιασμένους. Και σε αυτό το ζήτημα θα φανεί η σοβαρότητα ή μη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων. Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το θέμα δεν αφορά στη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Αφορά στη χώρα και στους πολίτες.

Πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα, ενωμένο, να στείλει μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών σε όσους πολίτες ακόμα το… σκέπτονται. Oι κομματικές αντιδράσεις στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δείχνουν πως κάποιοι «ποντάρουν» στην πανδημία για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Οπως έκαναν, βέβαια, και στο προηγούμενο διάστημα.

Είναι απολύτως λογικά τα προνόμια προς τους εμβολιασμένους, όπως και το οικονομικό μπόνους προς τους νέους 18 έως 25 ετών. Η κυβέρνηση ίσως πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες «προωθητικές ενέργειες». Να δημιουργηθούν κινητά συνεργεία εμβολιασμού που να πηγαίνουν σε πλατείες, σε παραλίες, ακόμα και στα σαββατιάτικα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ ή σε άλλους χώρους συνάθροισης νέων. Γιατί όχι; Μεταλλάσσεται η πανδημία; Αλλάζει και η φιλοσοφία των «μέτρων»!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου