Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ο σύριζας στα "θολά νερά" των αντιεμβολιαστών...

Το 97% των κρουσμάτων προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ». Την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» στη χώρα μας, για την οποία αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Η αγωνία για την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι έκδηλη στην κυβέρνηση, στους επαγγελματίες, στους απλούς πολίτες. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί έξι εκατομμύρια. Δεν είναι λίγοι, δεν είναι όμως όσοι θα έπρεπε για να χτιστεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας.

Στην Ιρλανδία έχει ήδη εμβολιαστεί το 88% των ενηλίκων και στην Ισπανία το 70%. Σε αυτές τις δύο χώρες ούτε αντιεμβολιαστικό κίνημα υπήρξε ούτε κάποιο κόμμα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την πανδημία.

Εδώ, δυστυχώς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δείχνει παράλογο, αλλά στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων βρίσκονται κάποιοι επιστήμονες της Υγείας. Οι συνδικαλιστές άδραξαν την ευκαιρία να σηκώσουν παντιέρα ρόσα και να καταγγείλουν την υποχρεωτικότητα.

Είναι, όμως, πρωτοφανές και συγχρόνως προκλητικό τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην πορεία κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Ο Παύλος Πολάκης, η Ραλλία Χρηστίδου, η Χαρά Καφαντάρη και η Δώρα Αυγέρη κατέβηκαν στο δρόμο για να στηρίξουν τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχουν παρερμηνείες. Εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά των αρνητών της πανδημίας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ειρωνεύτηκε αρκετές φορές δημοσίως τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns. Πέρσι τον Νοέμβριο είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό για «εμπόριο ελπίδας με ένα ανύπαρκτο εμβόλιο». Τον Φεβρουάριο στήριξε -και έως ενός σημείου υποκίνησε- μαζικές διαδηλώσεις είτε υπέρ του Κουφοντίνα είτε κατά μιας υποτιθέμενης αστυνομοκρατίας.

Ο κ. Πολάκης, με αρκετές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρεί να «ηγηθεί» του μετώπου των αντιεμβολιαστών ανταγωνιζόμενος κόμματα και οργανώσεις ψεκασμένων συνωμοσιολόγων.

Μετά την κατακραυγή το κόμμα της Κουμουνδούρου διέρρευσε πως τον προέτρεψαν να «μαζευτεί». Προφανώς και όλη αυτή η κίνηση «υπαναχώρησης» ήταν υποκριτική εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, αν ήταν ειλικρινής, τότε δεν θα συμμετείχαν τέσσερις βουλευτές του κόμματος σε πορεία κατά των εμβολιασμών.

Είναι προφανές ότι εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την παρατεταμένη μάχη κατά της πανδημίας. Το έχουν ομολογήσει, άλλωστε, με δημόσιες δηλώσεις τύπου «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στο σχέδιο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Αντιθέτως, πρέπει να το επεκτείνει και σε άλλες επαγγελματικές/κοινωνικές ομάδες. Και ας αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κολυμπάει στα θολά νερά. Στο τέλος, από την αύξηση των εμβολιασμών κερδισμένοι θα βγουν και η χώρα και οι πολίτες και η κυβέρνηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου