Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Σπίρτζης: "Είτε με το καλό είτε με το άγριο" !!


«Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοεί ο πρώην υπουργός; Γιατί από τη φράση του γεννώνται δύο ερωτήματα.

ΔΕΝ υπάρχει Δημοκρατία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Δημοκρατία για εκείνους σημαίνει να έχουν τη διακυβέρνηση της χώρας;

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως θα ηττηθούν στις επερχόμενες διπλές κάλπες. Πως για ακόμα μία τετραετία θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Προσπαθούν από τώρα να φτιάξουν το άλλοθι για την εκλογική συντριβή τους; Είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από το Κοινοβούλιο; Αυτή η κίνηση δεν αποτελεί προσβολή προς το πολίτευμα της χώρας, την αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία; Οταν δεν σέβονται οι ίδιοι τους θεσμούς, δεν είναι προκλητικό να κουνούν το δάχτυλο;

ΚΑΙ κάτι ακόμα. Για ένα σύνθημα που έχει γίνει καραμέλα τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από κάποιους που θεωρούν ότι κάνουν «αντίσταση» στο «σύστημα» με αυτό το προβοκατόρικο, προσβλητικό και συγχρόνως γραφικό «Δηκεοσίνη παντού».

ΕΧΟΥΝ εικόνα τι σημαίνει Δημοκρατία και Δικαιοσύνη; Ξέρουν τι συμβαίνει στη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν, την Αραβία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, το Περού και σε πολλές ακόμα χώρες του πλανήτη; Μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές από Δημοκρατίες σε «Δημοκρατίες»; Γνωρίζουν τι βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες σε αυτές τις χώρες; Βιώνουν οι ίδιοι κάτι παρόμοιο; Έχουν πρόβλημα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους; Υπάρχουν διώξεις και φυλακίσεις για αυτές τις απόψεις; Μήπως θέλουν να εμφανίζονται «αγωνιστές» μόνο και μόνο για να πουλάνε… ιδεολογία; Μήπως το κάνουν επειδή αυτή η «αντίσταση» είναι πιασάρικη στα social media;

ΓΙΑΤΙ είναι άλλο οι διαχρονικές παθογένειες της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο δημοκρατικό δυτικό κόσμο και άλλο κάποιοι να ζουν το δικό τους «Underground» (σ.σ.: η εμβληματική ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα) και να υποδύονται τους «αντιστασιακούς» σε κάτι που απλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

ΤΟ δεύτερο ερώτημα που γεννάται από την «παρέμβαση» Σπίρτζη είναι τι εννοεί όταν λέει πως «θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία με το άγριο». Σε ποια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία συμβαδίζει η Δημοκρατία με το «άγριο»; Γιατί το «άγριο» εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εκεί που με «άγριους τρόπους» κάποιοι επιβάλλουν τη μία και μοναδική άποψη.

Ο Πολάκης, ο Σπίρτζης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται μία «δεύτερη φορά Αριστερά», στην οποία θα πάρουν την «εκδίκησή» τους. Κατ’ αρχάς, την «πρώτη φορά» κυβέρνησαν αγκαλιά με την Ακροδεξιά. Και τους ψεκασμένους. Απέτυχαν παταγωδώς σε ό,τι έκαναν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πλέον, γνωρίζει. Και έχει ήδη συγκρίνει. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί. Και τα στελέχη του θα επιστρέψουν και πάλι στο «Underground» και θα συνεχίσουν να δίνουν από εκεί μάχες εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές, πολωτικές, οπισθοδρομικές. Η κοινωνία, όμως, και πάλι θα τους αγνοεί. Γιατί η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει και άλλα βήματα προς τα εμπρός.

Γιάννης Τσαπρούνης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου