Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Πολύ αργά για διορθώσεις...

Το θέμα των ομολόγων, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, αποτέλεσε χθες το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για εγκληματικό λάθος, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι αρμόδιες αρχές χαλάρωσαν τους όρους στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ήταν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ανοικτός σε ..."διορθώσεις" του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας.
Με την τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε οχυρωθεί πίσω από τις απαντήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, θεωρώντας ότι όλα στο θέμα των ομολόγων έγιναν καλώς.
Το ζήτημα είναι ότι σε μία περίοδο κατά την οποία χώρες, όπως η Γερμανία, προσπαθούν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους από την κερδοσκοπία, απαγορεύοντας τις ανοικτές πωλήσεις (χωρίς την κατοχή των τίτλων), η Ελλάδα άφησε ανοικτή την κερκόπορτα στους μεγάλους παίκτες των αγορών να συνεχίζουν τα παιχνίδια τους.
Δυστυχώς, η έμμεση αναγνώριση του λάθους από την κυβέρνηση γίνεται κατόπιν εορτής.
Τα ελληνικά ομόλογα ήταν επί μήνες ανυπεράσπιστα στις επιθέσεις των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads και κατ’ επέκταση την έξοδο της χώρας από τις αγορές. Τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό του ΔΝΤ, που προέκυψε και από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

4 comments:

  1. Το θέμα είναι αν αυτό το γελοίο υποκείμενο που ακούει στο όνομα γαπ, όντως έχει συναίσθηση του τι συνέβη. Φοβάμαι οτι τα έχει όλα εκχωρήσει στους τραπεζίτες, ντόπιους και μη, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τον μπούσουλα.Υπάρχει όμως και το σοβαρό ενδεχόμενο να μη γνωρίζει το αντικείμενο και τους λεπτούς τεχνικούς οικονομικούς όρους. Οδοκαθαριστής στη Σουηδία σπούδασε το δύσμοιρο Είναι δε γνωστή η ηλιθιότητα που το διακρίνει, γεγονός που πιστοποιείται σε κάθε του φράση και ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως το γιωργάκι είναι υπόλογο για εσχάτη προδοσία και πολύ γρήγορα θα λογοδοτήσει.
    ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ ΜΟΥ--ΑΜ--.ΟΤΑΝ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ,ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ,ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΘΑ ΣΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ.ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΡΑΜΟΛΙΜΕΝΤΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΙΝΤΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ελληνα ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.ΟΥΣΤ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαμαράκο να χαίρεσαι τους συμβούλους σου!!

    Δεν ξέρει τί αντιπολίτευση να κάνει και καταπιάνετε από οτιδήποτε..

    Για το θέμα των ομολόγων μόνη αρμόδια είναι η ΤτΕ και ο διοικητής της!

    Η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ποτέ! Α ρε Σαμαρά και ύστερα αναρωτιέσαι γιατί βουλιάζεις στα γκάλοπ..

    Να ρωτήσεις τον Προβόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα και τον οποίο εσείς διορίσατε, Σαμαράκο..

    Αλλά υπουργός του κουρασμένου δεν ήσουν; Πού να ασχοληθείς με αυτά.. Ασχολιόσουν μόνο με διορισμούς συμπατριωτών σου στο μουσείο της Ακρόπολης..

    Σύντομα ο Καραμανλής και η ΝΔ θα λογοδοτήσουν για τα τραγικά λάθη και την εσχάτη προδοσία τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ? ΑΥΤΟ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΠ Η ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΛΛΑ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή