Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ο. Ρεν: "Οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου προϋπόθεση ένταξης στην Ε.Ε."


Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και είναι έτοιμη να κάνει το καλύτερο δυνατό για προσαρμογή της λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρέν.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ο κ. Ρεν δήλωσε επίσης ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί προϋπόθεση ένταξής της και κάλεσε την Αγκυρα να στηρίξει τη δημιουργία ευνοϊκού πολιτικού κλίματος στο νησί.
Σε ερώτηση εάν η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ρεν απέφυγε να απαντήσει, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία πολύ υποθετική ερώτηση.
"...Θέλω να εργαστώ για την επανένωση της Κύπρου και πιστεύω ότι η πραγματική βούληση, η οποία είναι αναγκαία, επιδεικνύεται τώρα και από τους δύο ηγέτες, τους οποίους θα στηρίξω πλήρως σ' αυτή την προσπάθεια...", είπε ο κ. Ρεν.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα των Βρυξελλών να στηρίξουν πολιτικά τη διαδικασία των συνομιλιών και να παράσχουν νομικές και τεχνοκρατικές γνώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι μια μελλοντική διευθέτηση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Ρεν, ο οποίος παραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντική την ανάγκη μια ενωμένη Κύπρος να έχει ενιαία φωνή, ιδιαίτερα στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Ενωσης.
Εξ άλλου, ανέφερε ότι δεν θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό λέγοντας ότι "...όπου υπάρχει η βούληση, υπάρχει και τρόπος...".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου