Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ιδιωτική ασφάλιση...



Έλλειψη ελέγχων στα εισερχόμενα αυτοκίνητα αλλοδαπών από χώρες της Ε Ε διαπιστώνει η Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα.
Αλλά και με αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι αυτοκινήτων με ελληνικές πινακίδες, τα οποία επίσης κυκλοφορούν ανασφάλιστα.
Παράλληλα η Ένωση διαπιστώνει και αύξηση των κρουσμάτων ασφαλιστικής απάτης με στημένα τροχαία για εισπράξεις αποζημιώσεων.

Μόνο σε μία εταιρία , αναφέρει χαρακτηριστικά βρέθηκαν 50 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης.
Ολόκληρο το υπόμνημα της Ένωσης προς τους αρμοδίους έχει ως εξής:

"...Αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο αυξήσεως των περιπτώσεων εισόδου στην χώρα μας ανασφάλιστων οχημάτων από χώρες μέλη τηςΕ.Ε., επί των οποίων δεν διενεργείται νόμιμα έλεγχος. Τα ανασφάλιστα οχήματα αυτά προκαλούν ζημίες στο εσωτερικό της χώρας μας, με συνέπεια να εμπλέκονται σε δαιδαλώδεις διαδικασίες οι δικαιούχοι αποζημιώσεωνκαι το εθνικό μας Γραφείο Διεθνούς Ασφαλίσεως...
...Αντίθετα η ίδια έξαρση φαινομένων ανασφάλιστων οχημάτων παρατηρείται και με κατόχους ελληνικών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, κυρίως αλλοδαπών μεταναστών αλλά και άλλων χαμηλών εισοδημάτων, που αρνούνται να παραλάβουν τις ανανεώσεις ασφαλιστηρίων λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλίστρων...


«Δεν είμαστε πολίτες του Λουξεμβούργου, ούτε χωρών του Βορρά», λέγουν.
...Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί και θα κορυφωθεί κατά τους προσεχείς μήνες λόγω υποχρεωτικής αυξήσεως των κατωτάτων ορίων ασφαλίσεων, που συνεπάγεται και την περαιτέρω σοβαρή σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων. Εκ του γεγονότος αυτού είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικώς και πιθανώς δεν θα αντέξουν το Επικουρικό Κεφάλαιο και το Γραφείο Διεθνούς Ασφαλίσεως, με αποτέλεσμα αφενός μεν την ταλαιπωρία δικαιούχων αποζημιώσεων, αφετέρου δε την σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιριών κλάδου αυτοκινήτων, που στην πλειοψηφία τους είναι ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες θα μετακυλήσουν το πρόσθετο βάρος αυτό στους νομοταγείς ασφαλισμένους, προς όφελος των παρανόμως ανασφάλιστων. Το εφεύρημα αυτό αποκτά αυξανόμενους οπαδούς εξαιτίας απουσίας ελέγχου.
Το χείριστο όλων όμως είναι το φαινόμενο εξάρσεως εικονικών και απατηλών δηλώσεων ζημιών απόασφαλισμένους, δια συμπαιγνίας με δήθεν ζημιωθέντες και πολλές φορές με σύμπραξη ασυνείδητων και μηεπαγγελματιών διαμεσολαβητών στις ασφαλίσεις, που αναδεικνύεται πλέον ως η μεγαλύτερη μάστιγα κατά των ασφαλιστικών εταιριών και εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς...

...Μόνον σε μία ασφαλιστική εταιρία με έδρα την Θεσσαλονίκη ερευνήθηκαν και διαπιστώθηκαν προσφάτως πάνω από πενήντα (50) περιπτώσεις απόπειρας απάτης ύψους άνω των 200.000 € και οι οποίες, προς αποφυγή συνεπειών του νόμου, ανακλήθηκαν από τους δράστες, ενώ η ασφαλιστική εταιρία, προς αποφυγή μακρών και δαπανηρών ενασχολήσεών της με την δικαιοσύνη, απέφυγε να υποβάλει εγκλήσεις κατά των δραστών και οι οποίοι -όπως και άλλοι αγνώστου αριθμού- αποθρασυμένοι και ατιμώρητοι επαναλαμβάνουν δια περιφοράς τους το ίδιο αδίκημα, ως κερδοφόρο επάγγελμα, σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.
Επειδή και αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι αναγκαία η ταχύτερη δυνατή λήψη αυστηρών μέτρων αποτροπής τους αρμοδίως..."


«ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου