Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η πρόθεση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο, αλλά και οι συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Η προχθεσινή βλάβη τουρκικού μαχητικού πάνω από την Ικαρία φέρνει πολύ κοντά την πρόκληση θερμού επεισοδίου, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελληνική πλευρά.
Με αμείωτη ένταση και προκλητικό τρόπο συνεχίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ακήρυχτος πόλεμος του Αιγαίου και το σκηνικό έντασης που επιχειρούν να στήσουν εκ νέου οι στρατοκράτες της Αγκυρας, κυρίως πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους. Αντιμετωπίζοντας διαρκώς σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι ανεξάρτητα της διαρκούς σύγκρουσης πολιτικών και στρατιωτικών, η πολιτική της Αγκυρας σκληραίνει, την ίδια στιγμή που η πρόσφατη τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας του θεωρητικού του νεοοθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου έχει αυξήσει την τουρκική προκλητικότητα.
Το σκηνικό έντασης που στήνουν οι Τούρκοι, κυρίως γύρω από τα τρία συγκεκριμένα νησιά, δεν είναι αποκομμένη από τη σχετικά πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να συμπεριλάβει, ύστερα από πολλά χρόνια, σε άσκηση τον Αγιο Ευστράτιο.
Επιπλέον, δεν είναι αποκομμένη από το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι οι αναλυτικές παρουσιάσεις και παραστάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Ντόρας Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στους ομολόγους τους τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αρχίσει και βρίσκουν συμμάχους, οι οποίοι πλέον - έστω και με σημαντική καθυστέρηση - αντιλαμβάνονται την προκλητικότητα και κυρίως τους λόγους που αυτή υπάρχει από την πλευρά της Αγκυρας. Την ίδια στιγμή και κάτω από αυτή την πίεση, που προέρχεται από την επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της λεγόμενης "στρατιωτικής διπλωματίας", οι Τούρκοι στρατηγοί, χάνοντας κάθε έλεγχο, επιλέγουν να θέτουν ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και για νησιά όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Με τη συνεχή, σταθερή και επίμονη τακτική της να χρησιμοποιεί τα μαχητικά της αεροσκάφη για αποστολές στο Αιγαίο, η Τουρκία προσπαθεί έμπρακτα να παγιώσει την παρουσία της στο χώρο αυτό, επιδιώκοντας την de facto ανατροπή του νομικού καθεστώτος του Αρχιπελάγους.
Ετσι κατορθώνει να διατηρεί τις ελληνοτουρκικές διαφορές στα θέματα του Αιγαίου ανοιχτές και να δημιουργεί διεθνώς την εντύπωση ότι το Αιγαίο είναι μια "αμφισβητούμενη περιοχή", για να κάνει ανάλογη εκμετάλλευση αυτής της εντύπωσης στο μέλλον.
Και όσο θα σκέφτεται και θα ενεργεί έτσι, θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τυχαίο γεγονός...
Γιαννιώτη είσαι καλά, γιατί εξαφανίστηκες απροειδοποίητα τόσες μέρες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ανέκδοτο της χρονιάς:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση και σιγουριά»
(Ντ. Μπακογιάννη, 25 Ιουλίου 2009)
Φίλε μου 10:09.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, αλλά ο προ μιας εβδομάδος τραγικός χαμός των δύο ανιψιών μου στην Αθήνα, αλλά και η οφειλόμενη τιμή στην μνήμη τους, με οδήγησε και πάλι κοντά τους.
Πριν μια ώρα επέστρεψα.
gianniotis